Γράμματα και σχόλια
25 χρόνια για μια ληστεία

Καθαρή πρόκληση είναι η απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Γιάννη Δημητράκη σε κάθειρξη 25 ετών. Οι δικαστές εξάντλησαν, προς τα πάνω, όλα τα περιθώρια που τους έδινε ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι μια ποινή σε πλήρη αναντιστοιχία με την ίδια την βαρύτητα του “αδικήματος” για το οποίο καταδικάστηκε ο Δημητράκης -την ληστεία στο υποκατάστημα της οδού Σόλωνος της Εθνικής Τράπεζας τον Γενάρη του 2006.

Η αστυνομία προσπάθησε, κυριολεκτικά, να φορτώσει στον Δημητράκη όλες τις ανεξιχνίαστες ληστείες των τελευταίων χρόνων. Τον παρουσίασαν σαν “επαγγελματία ληστή”, “μέλος της συμμορίας με τα μαύρα” και “επικίνδυνο αναρχικό”. Το κατηγορητήριο, όμως, ήταν τόσο σαθρό που ανάγκασε ακόμα και τον ίδιο τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει να καταδικαστεί για τρείς μόνο από τις εφτά ληστείες που του είχε φορτώσει η αστυνομία. Η έλλειψη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου ανάγκασε τελικά τους δικαστές να τον καταδικάσουν μόνο για την μία. 

Για την “αποτυχία” τους αυτή εκδικήθηκαν τον Δημητράκη με μια ποινή εξοντωτική, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία: ο Κώστας Παλαιοκώστας, ο ληστής που έγινε διάσημος χάρη στην κινηματογραφική του απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτη για μια ληστεία που είχε διαπράξει  τρία χρόνια πριν στη Μεγαλόπολη σε 10 χρόνια φυλακή. Ο Γ.Τυλλιανάκης καταδικάστηκε λίγους μήνες πριν σε 10 χρόνια και τρεις μήνες φυλακή για την δολοφονία ενός 20 χρονου -του Μαρίνου Χριστόπουλου. Λεπτομέρεια: ο Χριστόπουλος ήταν Τσιγγάνος. Και ο Τυλλιανίδης ήταν αστυνομικός.

Στους πίνακες και τα αγάλματα η δικαιοσύνη είναι πάντα τυφλή. Οι δικαστές που κάθονται στις έδρες των δικαστηρίων ποτέ.