Εκπαίδευση και Νεολαία
Eρευνα, Mεταπτυχιακά: Nέες προκλήσεις Σιούφα-Γιαννάκου

Oι εργαζόμενοι στη ΓΓET είχαν κάνει απεργία και πορεία μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις στις 28 Mάρτη

Με δύο νέα νομοσχέδια, τα οποία μάλιστα σχεδιάζει να ψηφίσει στα κρυφά μέσα στο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται η περίφημη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μετά την ψήφιση του νόμου πλαισίου τώρα η Γιαννάκου ετοιμάζει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Μεταπτυχιακών και παρέα με τον Σιούφα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της έρευνας και τον ουσιαστικό αποκλεισμό των πανεπιστημίων από την ερευνητική διαδικασία. 

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προβλέπει την επιβολή διδάκτρων σχεδόν σε όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών. Μάλιστα το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι το ΥΠΕΠΘ θα χρηματοδοτεί επιλεκτικά μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προκηρύσσονται με αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, «από τον τακτικό προϋπολογισμό επιχορηγούνται τα τμήματα των ΑΕΙ του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που στερούνται άλλων πόρων για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας ενός μόνο Π.Μ.Σ του τμήματος και ενός διατμηματικού ή διιδρυματικού Π.Μ.Σ». Για τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά, το υπουργείο επιβάλει στα πανεπιστήμια να αναζητήσουν πόρους, δηλαδή ή να επιβάλουν δίδακτρα ή να αναζητήσουν ιδιωτικές χορηγίες. Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καταργώντας στην ουσία την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων να αποφασίζουν με επιστημονικά κριτήρια τα προγράμματα των μεταπτυχιακών και να εξαναγκάζει τα πανεπιστήμια με την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης, να διαμορφώσουν  ανάλογα με τα κριτήρια της αγοράς τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα.   

Περικοπές

Το δεύτερο έκτρωμα που «μαγειρεύει» μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνησης της ΝΔ είναι το νομοσχέδιο για την έρευνα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε κυκλοφορήσει στις αρχές του 2007 με την υπόσχεση ότι θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν κατατεθεί για ψήφιση. 

Στην ουσία έχει στόχο να αποκλείσει τη συμμετοχή των πανεπιστημίων  από το χώρο της έρευνας, να συνδέσει την έρευνα με τις επιχειρήσεις και να περικόψει τα κονδύλια προς τα πανεπιστήμια που προορίζονται για την έρευνα.  Η Γιαννάκου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «αναβαθμίζει το ρόλο των πανεπιστήμιων και του υπουργείου Παιδείας», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, είπε  ότι το νομοσχέδιο «συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης». Στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο η έρευνα φεύγει από τα πανεπιστήμια και εκχωρείται σε ερευνητικά κέντρα που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να προλάβει μέσα στο κατακαλόκαιρο να ολοκληρώσει την ψήφιση των νομοσχεδίων είναι άλλη μία ακόμα απόδειξη του πόσο στριμωγμένη είναι. Οτι η κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν «μειοψηφίες» που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις της ήταν λόγια του αέρα.

 Αλλά παρά τα καλοκαιρινά κόλπα τους έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν τα δυσκολότερα. Το φοιτητικό κίνημα και το κίνημα των πανεπιστημιακών που είναι αποφασισμένοι από κοινού να μην αφήσουν την κυβέρνηση Καραμανλή να εφαρμόσει ούτε το νόμο πλαίσιο ούτε τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Ας δώσουμε λοιπόν ένα πρώτο μήνυμα στην αντικυβερνητική διαδήλωση στη ΔΕΘ κάνοντας μία νέα αρχή με ένα κοινό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και συνδικάτων, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι μειοψηφία είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι καπιταλιστές που εξυπηρετεί.