Γράμματα και σχόλια
Χαλάνδρι: EΛ.AΣ. παντού, δικαιοσύνη πουθενά

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου, συγκεκριμένα στην πλατεία όπου βγαίνουν εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι του δήμου για ψυχαγωγία και ξεκούραση συνέβη ένα (ακόμα) ατυχές περιστατικό.

   Κατα την διάρκεια νυχτερινής βόλτας την πρώτη μέρα που έφτασα στο Χαλάνδρι τελειώνοντας την εξεταστική μου στην Κρήτη και θέλοντας να δώ τους φίλους από την γειτονιά μου, πέντε μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας θέλησαν να μας κάνουν εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία αλλά για μια πολιτική πράξη όπως θα φανεί στην συνέχεια καθώς και οι δυο από τους τρεις φοιτητές είμαστε μέλη του ΣΕΚ και της Eργατικής Aλληλεγγύης.

   Αυθαιρεσία 1η:  Όταν ζητήσαμε το όνομα του αστυνομικού που μας "μίλαγε" η απάντηση ήταν αρνητική του τύπου "η εξουσία είμαι εγώ και οχι εσείς".

   Αυθαιρεσία 2η: Ενώ όλοι δείξαμε τις ταυτότητές μας, αδειάσαμε τις τσάντες μας πάνω από δύο φορές και ενώ δικαιολογήσαμε την παρουσία μας στον χώρο, απαιτήθηκε να πάμε και στο αστυνομικό τμήμα για άγνωστο λόγο. Ταυτόχρονα πιάστηκε άλλη μια παρεά τριών ατόμων που όπως μας είπε ο ένας είναι φοιτητές, προσκύμενοι στα ΕΑΑΚ και υποστηρικτές της ΕΝωτικής ΑΝΤΙκαπιταλιστικής Αριστεράς (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α).

   Αυθαιρεσία 3η: Στο τμήμα που ζητήθηκε μόνο από τα μέλη του ΣΕΚ να πάμε (επειδή όπως μας είπαν οι ίδιοι είχαμε προκηρύξεις και άλλα υλικά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) όχι μόνο τις διαβάσανε ενώ τους λέγαμε ότι δεν θα μπούμε σε διαδικασία πολιτικής ανάκρισης αλλά τις βγάλανε και φωτοτυπίες για το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. 

Kήρυγμα

Καθώς το κλίμα θύμιζε κατά πολύ την εποχή της χούντας, μας κάνανε "κήρυγμα ιδεολογικό" και φυσικά όταν τους ρωτάγαμε ποιος έδερνε τους συνταξιούχους, τους απεργούς δασκάλους (ποιος είχε τις σιδηρογροθιές) και τους φοιτητές η απάντηση ήταν μια: Μας προκαλούσαν οι άλλοι αλλά δεν θα το συζητήσουμε γιατι δεν ξέρετε.

Αυθαιρεσία τελευταία: Όταν η ώρα είχε πάει ήδη 2 το πρωί και η παρουσία μας πια ήταν εντελώς αδικαιολόγητη στο τμήμα, πήραμε τηλέφωνο δικηγόρο μέλος του ΣΕΚ ο οποίος πήρε στο τμήμα και απαίτησε με πολιτικούς και νομικούς όρους σε 5 λεπτά να έχουμε βγεί. Τόσο ταπεινώθηκε φαίνεται το μέλος του κατασταλτικού μηχανισμού της χώρας που έπερνε τηλέφωνα στα κεντρικά να βρεί ένα νομικό παράθυρο ώστε να μείνουμε όλη τη νύχτα μέσα. Είτε λέγοντας ψέμματα ότι βρισκόμασταν αδικαιολόγητα έξω από την Eθνική Tράπεζα- περίπου 20 μέτρα απόσταση από την πλατεία (!) είτε λέγοντας ότι δεν δικαιολογήσαμε την παρουσία μας στον χώρο.

   Αφού σε πέντε λεπτά αφεθήκαμε ελεύθεροι, απαιτήσαμε να μας γυρίσουν πίσω στην πλατεία και δεχτήκαμε μόνο ειρωνία και γέλια. Γυρνώντας πίσω, τυχαία ξανασυναντήσαμε τον αρχικό “robocop” της ΕΛ.ΑΣ. που μας είπε χαρακτηριστικά "θέλατε το όνομα μου; Σιγά μην σας πώ και το ζώδιο μου" και όλη η κλίκα της αστυνομιας του Πολύδωρα γέλαγε.

Στην υπόθεση αυτή μετά από μάζεμα του τοπικού ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α μπήκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης "Aντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου" που θα κινήσουν νομικά το ζήτημα.

   Τέλος, δυστυχώς κρατήσανε στο τμήμα για μια νύχτα έναν μαθητή 16 χρονών για γκράφιτι σε τοίχο έναντι του μετρό και η ερώτηση είναι μια: 

Πότε θα δούμε στις φυλακές αυτούς που κάνουν "το πιο χυδαίο γκράφιτι" με την υπογραφή του νόμου, αυτούς δηλαδή που γεμίζουν ένα βουνό ολόκληρο με το λογότυπο της Vodafone, που κάνουν υποκλοπές στα τηλέφωνα μας, που τους παράγουμε εκατομμύρια και μας πληρώνουν ψίχουλα, αυτούς που κάνουν εμπρησμούς για να χτίσουν οι εργολάβοι, αυτούς που διαλύουν την δημόσια παιδεία και τις συντάξεις μας, την τάξη δηλαδή των πλουσίων;

   Η εμπειρία μας από το φοιτητικό κίνημα μας έμαθε το εξής. Συλλογικά και στον δρόμο σπάμε την τρομοκρατία με όπλο την κατάληψη και την απεργία.

Κανένα έγκλημα της κυβέρνησης και του συστήματος δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο... Venceremos...!

Μιχάλης Κυριαζίδης
φοιτητής, μέλος του ΣΕΚ Χαλανδρίου

Νίκος Σκιαδάς
φοιτητής, μέλος του ΣΕΚ Ρεθύμνου Κρήτης