Εργατικό κίνημα
Πραξικόπημα στον OΛΠ

Με μία προκλητική υπουργική απόφαση ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κεφαλογιάννης, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ΟΛΠ.    

«Για μια ακόμα φορά η  Κυβέρνηση με προεξέχοντα τον Υ.Ε.Ν. κ. Κεφαλογιάννη  προβαίνει «σεμνά και ταπεινά» σε νομικό πραξικόπημα κατά των εργαζομένων στον ΟΛΠ και σε σοβαρό πολιτικό ολίσθημα», ανακοίνωσε η Ενωση Λιμενεργατών. «Με αντισυνταγματική Κ.Υ.Α. επιχειρεί να καταργήσει τις ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας που θεσμοθετούνται από τον Ν 1876/90.

Δίνει την απόλυτη εξουσία στο Δ.Σ  Ο.Λ.Π. κατά παρέκκλιση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Διαιτητικών αποφάσεων, των ειδικών κανονισμών εργασίας και γενικά όλων των αποφάσεων εργασιακού ενδιαφέροντος, να καθορίζει μονομερώς τις αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Αυτές είναι λοιπόν οι «μεταρρυθμίσεις» και η κατοχύρωση των εργαζομένων;

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε την παράνομη και απαράδεκτη αυτή ρύθμιση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ, αλλά και στον ΟΛΘ με παρόμοια ΚΥΑ καθώς επίσης και συνολικά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη αυτή Κ.Υ.Α. και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων με τέτοιου είδους αντισυνταγματικές παράνομες και  πραξικοπηματικές διαδικασίες.

Ζητούμε από τη ΓΣΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία και το συντονισμό για την απόσυρση της ΚΥΑ, και  από τα πολιτικά κόμματα να καταγγείλουν τις αντισυνταγματικές και παράνομες  αυτές μεθοδεύσεις  και να πάρουν άμεσα θέση για το συγκεκριμένο θέμα».  

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τις εργασιακές σχέσεις στον ΟΛΠ. Το καλοκαίρι του 2005 ο Κεφαλογιάννης είχε και τότε αποπειραθεί να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί οι λιμενεργάτες απάντησαν με δυναμικές απεργίες. 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Και αυτή όμως σκόνταψε ύστερα από τις κινητοποιήσεις δύο μηνών που έκαναν οι εργαζόμενοι ακόμα και μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων.  Είναι καιρός οι Λιμενεργάτες να ΄ξανάμιλήσουν στον Κεφαλογιάννη με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει: Την απεργία.