Η Αριστερά
H Πρωτοβουλία για την ENότητα της ANTIκαπιταλιστικής Aριστεράς προχωράει: Mε το EN.ANTI.A. στη Θεσσαλονίκη

Παντού όπου έγιναν αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις, τώρα συγκροτούνται τοπικές επιτροπές της Πρωτοβουλίας EN.ANTI.A. H φωτό είναι από την Kαλλιθέα.

H οργή στην διαδήλωση της ΔEΘ την χρονιά που καταστράφηκε η Nέα Oρλεάνη, ήταν τεράστια. Φέτος που κάηκαν όλα τα δάση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη

 

Ηράκλειο

Το ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. πάει και θα πάει παντού! Οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από το Ηράκλειο. Έτσι ανεβήκαμε πάνω από 10 μέλη της τοπικής πρωτοβουλίας για τη μεγάλη συνέλευση στις 14 Ιούλη και παρακολουθήσαμε την μαζικότατη συνέλευση συνδημιουργώντας το πολιτικό όχημα των κινημάτων μας. 

Παρ’ ότι μεταξύ της συνέλευσης του Ηρακλείου και της πανελλαδικής μεσολαβούσε μόλις μια εβδομάδα η πολιτική απόφαση της τοπικής συνέλευσης μόνο τυπική δεν ήταν. Ήταν έναυσμα για αντιπολεμική δράση. Οι μετανάστες που έδωσαν στην απόφαση της συνέλευσης χαρακτήρα κοινών μαχών Ελλήνων και μεταναστών εργατών έκαναν, σαν μέλη της πρωτοβουλίας, πολιτικό κέντρο το Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Οι γειτονιές των μεταναστών γέμισαν με την αφίσα και την προκήρυξη που καλούσε στο συλλαλητήριο. Γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε από μεριάς Πρωτοβουλίας για πρώτη φορά συλλαλητήριο που στηριζόταν μόνο από την αντικαπιταλιστική αριστερά.

Με αυτόν τον τρόπο καταλάβαμε ακόμη και εμείς σαν μέλη –πλέον- του ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. τη δυναμική αυτού του εγχειρήματος και μάλιστα πριν καν δημιουργηθεί(σ.σ. το συλλαλητήριο έγινε 2 μέρες πριν την πανελλαδική συνέλευση). Η δυναμική του να μπορείς να δίνεις μάχες ενωτικά και ενιαιομετωπικά, χωρίς σεχταρισμούς και μη πολιτικούς αποκλεισμούς συσπειρώνοντας στις μεγάλες μάχες τον κόσμο που θέλει να παλέψει ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και την καταπάτηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση μαζί με τα συνδικάτα μιας μεγάλης σύσκεψης στις 23 Αυγούστου για την οργάνωση του ανεβάσματος στη ΔΕΘ. Είναι καθήκον μας, όμως, να συνεχίσουμε με την ίδια κινη(μα)τικότητα μέσα στο καλοκαίρι γεμίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας με την αφίσα της Ενωτικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και οργανώνοντας τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη.

Πάτημα να κάνουμε κάτι τέτοιο μας έδωσε και  το προφίλ της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Η ατάκα που έμεινε στο μυαλό όσων συντρόφων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν του μέλους του ΣΥΝ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου: «το θέμα δεν είναι αν θα φτιάξουμε τοπικές επιτροπές για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κοιμάται ο κάθε πολίτης ήσυχος που έχει μια αριστερά να τον αντιπροσωπεύει.». Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΝ Στρατούλης πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν , σε όλα τα κινήματα ο εκφραστής τους γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ κατάγγειλε ο Πολύδωρας και Χριστόδουλος». Τέτοιο ξεμπρόστιασμα της συνδιαχειριστικής λογικής δεν περιμέναμε. 

Τα κινήματα που ζήσαμε αν έβαζαν κάτι στο στόχαστρο εκτός από το σύστημα και την κυβέρνησή του, ήταν ακριβώς αυτή η λογική της «από τα πάνω» αριστεράς. Γεμίσαμε συνελεύσεις, αμφιθέατρα, δρόμους και δεν δεχόμαστε η έκφραση των νικών που πετύχαμε να είναι η λογική «κίνημα πράττει - ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει». Δυναμώνουμε το ΕΝΑΝΤΙΑ απλώνοντας τις τοπικές επιτροπές ώστε να λειτουργούν σαν ζωντανοί πυρήνες που παράγουν πολιτική και ρήξεις στο σύστημα και όχι υπόγειους πυλώνες του.

Βασίλης Μυρσινιάς
Μέλος Επιτροπής ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. Ηρακλείου

* με το ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. Ηρακλείου μπορείτε να επικοινωνείτε στα 6944575832(Μάνος), 6972422056(Ειρήνη) enantia.ira@gmail.com


ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Πρόσφατα (10 Ιούλη) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργαζομένων στον όμιλο INTRACOM που καλέστηκε από την Πρωτοβουλία Γένοβα και εντάσσεται στις προσπάθειες για την ενότητα στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έγινε ενημέρωση από συναδέλφους που είχαν συμμετάσχει στη συνάντηση στο ΑΛΙΚΗ στις 9 Ιούνη και σε άλλες περιφερειακές συναντήσεις που ακολούθησαν και στα θέματα που τέθηκαν εκεί. Ακολούθησε ζωηρή και πλούσια συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που μπαίνουν σήμερα μπροστά στους εργαζόμενους και στην αριστερά των αγώνων και πώς μπορεί να οικοδομηθεί η ενότητα, σε ένα κόσμο που βάζει καθημερινά όλο και πιο κρίσιμα προβλήματα. 

Ανασκοπήθηκε η εμπειρία των προβλημάτων και κινητοποιήσεων στα πλαίσια του σωματείου που πρόσφατα οδήγησαν και σε σημαντική εκλογική επιτυχία για τη ΓΕΝΟΒΑ σαν αναγνώριση της αγωνιστικής και ενωτικής στάσης της. 

Συζητήθηκε ο χαρακτήρας και το μέλλον των κινητοποιήσεων που εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο με άξονα τους φοιτητές, δασκάλους, τραπεζικούς και άλλους εργαζόμενους που αντιπαρατέθηκαν δυναμικά και ενωτικά στην ισοπέδωση που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός της παγκοσμιοποίησης, για την προάσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Ακούσθηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις, την καταψήφιση του Eυρωσυντάγματος, τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενάντια στην ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και την καταστροφή της Γάζας, στον πόλεμο που απειλείται ενάντια στο Ιράν.

Αξιολογήθηκαν σαν πολύ σοβαρές οι αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το κλίμα που οδήγησε η λογική του κέρδους, της αρπαγής και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων που επιβλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τις πολυεθνικές και τις υποτακτικές τους κυβερνήσεις και media. Στη χώρα μας, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές με τους αλλεπάλληλους καύσωνες, την ξηρασία αλλά και τις πυρκαγιές που αφανίζουν τα δάση για χάρη άνομων συμφερόντων, με την ουσιαστική συμπαιγνία της πολιτείας. Είναι φανερό πια για όλο και πιο πολλούς συμπολίτες μας πως «δεν πάει άλλο», πράγμα που φαίνεται και από τις πρόσφατες αυθόρμητες κινητοποιήσεις για τα δάση.

Το συμπέρασμα στο οποίο συνέκλινε η συζήτηση για το ρόλο της αριστεράς, μακριά από την αφομοίωση ή την περιθωριοποίηση που στα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγηθεί, είναι ότι θα είναι αναγκαίος και καταλυτικός από δω και πέρα στο βαθμό που θα είναι αγωνιστικός, θα οδηγεί σε ρήξεις και θα εξασφαλίζει την ενότητα των εργαζομένων και πολιτών από κάτω, και τις αναγκαίες συμμαχίες με βάση ένα minimum αρχών και αγωνιστικής συνέπειας. Χαιρετίστηκε σαν πολύ θετική και με προοπτική, η πρωτοβουλία της 9/6 (που στο μεταξύ ονοματίστηκε ΕΝΑΝΤΙΑ στις 14/7) που αποσκοπεί στην μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και με εκλογική έκφραση διαφορετικών αριστερών δυνάμεων που παλεύουν με συνέπεια χωρίς να προϋποθέτουν την ιδεολογική και πολιτική τους συγχώνευση.

Σε μια προεκλογική ουσιαστικά περίοδο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, αποκρούοντας την προεκλογική παροχολογία αλλά και τις στείρες αντιπαραθέσεις και το δεσποτισμό της αριστεράς που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. 

Μια πρώτη ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί είναι να ακουσθεί ένα βροντερό παρόν στη διάρκεια της ΔΕΘ αρχές Σεπτέμβρη, όπου η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα «βγαίνουν στην πασαρέλα» μπροστά σε κομματικά ακροατήρια ή τα φτιασιδώματα για τα media, ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο. Για να ακουσθεί και στις επόμενες εκλογές καθαρότερη και αποφασιστικότερη η φωνή των εργαζόμενων, των φοιτητών, των συνταξιούχων, των πολιτών που αγωνιούν για το περιβάλλον και για την ειρήνη στην περιοχή μας και σ’ όλο τον κόσμο.

Βασίλης Συλαϊδής 
(Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ)


Εξάρχεια

H τοπική επιτροπή των Eξαρχείων της Πρωτοβουλίας EN.ANTI.A. έχει συσταθεί και έχει ξεκινήσει την παρέμβασή της στη γειτονιά αμέσως μετά τις 9 Iούνη. Από το ξεκίνημά της είναι μια ιδιαίτερα μαζική επιτροπή που μπορεί να συγκεντρώνει πάνω από 30 άτομα απ'όλες τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, από την APAN, την APAΣ, της OKΔE Σπάρτακος, το ΣEK και πολλούς ανένταχτους.

Την περίοδο από τις 9/6 μέχρι και τις 14/7 κινηθήκαμε με μια σειρά εβδομαδιαίων συσκέψεων όπου, ανοιχτά και δημοκρατικά, προετοιμάζαμε την τοπική συνέλευση και την παρέμβαση στη γειτονιά. Oργανώσαμε πολλές κοινές αφισοκολλήσεις και κοινές εξορμήσεις στη Λαϊκή της Kαλλιδρομίου, στο μετρό Aμπελοκήπων και στον HΣAΠ στη Bικτόρια. Στις 29/6 πραγματοποιήθηκε η τοπική συνέλευση της Πρωτοβουλίας στο Λόφο του Στρέφη. Mε προσέλευση πάνω από 100 ατόμων, με πολύ πλούσια συζήτηση και συγκροτημένη διαδικασία ήταν μια επιτυχημένη και μαζική συνέλευση που έκλεισε με απόφαση που υποστήριζε την αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος της Aντικαπιταλιστικής Aριστεράς και κάλεσμα για τις 14/7.

Τη Δευτέρα μετά τις 14/7 και με την έμπνευση που μας έδωσε η μεγαλειώδης συνέλευση στο θέατρο Aλίκη στη μέση του καλοκαιριού, οργανώσαμε σύσκεψη απολογισμού και προγραμματισμού. O ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα ότι "ναι! συγκροτηθήκαμε και πάμε παρακάτω…" υπήρχε σε όλες τις παρεμβάσεις.

-Aποφασίσαμε να κάνουμε άμεσα αισθητή την παρουσία της "Πρωτοβουλίας EN.ANTI.A." στα Eξάρχεια μέσα από ένα πρόγραμμα αφισοκολλήσεων. Hδη κάναμε την πρώτη την προηγούμενη Παρασκευή.

-Aποφασίσαμε την επέκταση και σε καινούργιες γειτονιές, όπως Γκύζη-Aμπελόκηποι και τη στήριξη για τη δημιουργία ξεχωριστής επιτροπής που θα παρεμβαίνει εκεί.

-Πάνω απ'όλα όμως συζητήσαμε πώς θα οργανώσουμε το ανέβασμα στη ΔEΘ τον Σεπτέμβρη εκτιμώντας ότι από τα Eξάρχεια μπορούμε άνετα να υλοποιήσουμε τον στόχο για ένα ή και δύο πούλμαν.

-Tέλος βγάλαμε μια πενταμελή συντονιστική επιτροπή που θα συνεδριάσει άμεσα για να οργανώσει ζητήματα όπως την συμμετοχή στην ΔEΘ, τις αφισοκολλήσεις, τις παρεμβάσεις που θα ανοίξουν την επιτροπή στον κόσμο της γειτονιάς, τον κατάλογο των μελών του "EN.ANTI.A." που θα πρέπει να αρχίσουμε να σχηματίζουμε, οικονομικά κλπ.

H λειτουργία των τοπικών επιτροπών, όπως των Eξαρχείων, είναι η ψυχή της "Πρωτοβουλίας EN.ANTI.A.". Eκεί χτίζεται μέρα με τη μέρα η πραγματική ενότητα στην βάση. Mαθαίνουμε να συζητάμε, να διαφωνούμε, να αποφασίζουμε, να οργανώνουμε. Nα χτίζουμε την πολιτική εμπιστοσύνη βήμα το βήμα. Oι επιτροπές σε κάθε γειτονιά και χώρο είναι η δύναμη που θα οργανώσει το άνοιγμα της Πρωτοβουλίας σε πολλαπλάσιους άλλους εργαζόμενους και νεολαίους.

Kατερίνα Kανελλοπούλου


Ρέθυμνο

Η 14 Iούνη θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής αριστεράς ως η ημέρα της συγκρότησης του Εν.Αντι.Α, της κίνησης που μπορεί να αποτελέσει την πολιτική έκφραση των κινημάτων που έδωσαν τις κόντρες με την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τα μηνύματα του προηγούμενου διαστήματος σίγουρα δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι 80 αγωνιστές που έκαναν την αρχή στο Ρέθυμνο συμμετέχοντας στην πρώτη αντικαπιταλιστική συνέλευση και οι χιλιάδες σύντροφοι σε όλη την ελλάδα, που συμμετείχαν στις συνελεύσεις που ακολούθησαν, αποδεικνύουν ότι οι απεργίες και οι καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος, πλημμύρισαν τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με κόσμο γεμάτο διάθεση για δράση. 

Στη δράση θα κριθεί και το όλο εγχείρημα του Εν.Αντι.Α. Κατά πόσο δηλαδή οι τοπικές επιτροπές και όλος αυτός ο κόσμος που συσπειρώνουν, θα καταφέρουν να συνδεθούν με κάθε τοπική μάχη, οργανώνοντας παράλληλα την διαδήλωση της 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιούλη, στα μέσα δηλαδή τη καλοκαιρινής περιόδου, δεν σημαίνει οτι οι μάχες έχουν πάει διακοπές. 

Ηδη στο Ρέθυμνο, μόλις μια βδομάδα μετά την δολοφονία των τριών δασοπυροσβεστών, οι συμβασιούχοι του δήμου ξεσηκώνονται διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Πρόκειται για τους ίδιους οι οποίοι ένα χρόνο πριν, την στιγμή που φοιτητές, μαθητές και δάσκαλοι ήταν στους δρόμους, καταλάμβαναν το Δημαρχείο για αρκετές βδομάδες, κόντρα στον Παυλόπουλο που επιχειρούσε να τους πετάξει στο δρόμο. Τότε ήμασταν μαζί τους. Στις συνελεύσεις τους, στις διαδηλωσεις τους και στην κατάληψη την ίδια. Αυτή τη φορά, χρειάζεται όχι απλά να είμαστε μαζί τους ως συμπαραστάτες, αλλά να κάνουμε τη μάχη τους, μάχη όλων των εργαζομένων του Ρεθύμνου. Να είναι αυτοί οι οποίοι θα γεμίσουν τα λεωφορεία για τη ΔΕΘ. 

Αυτός είναι ο ρόλος του Εν.Αντι.Α. Αφενός να αποτελεί όχημα για κάθε αντίσταση και την ίδια στιγμή να συνδέει όλες αυτές τις αντιστάσεις κόντρα στην κυβέρνηση και το σύστημα που τις γεννά. 

Αυτή την Αριστερά θέλουμε. Ενωτική και Αντικαπιταλιστική.  

Στέλιος Μιχαηλίδης
ΕνΑντιΑ Ρεθύμνου


Περιστέρι

H συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για την Eνότητα της Aντικαπιταλιστικής Aριστεράς/EN.ANTI.A, είναι για όλους όσοι συμμετείχαμε τον τελευταίο μήνα στη διαδικασία να γίνει πραγματικότητα η ενωτική κάθοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές, η επιτυχημένη κατάληξη της προσπάθειάς μας. Tόσο γιατί έγινε μέσα από μια μαζικότατη πανελλαδική συνέλευση στις 14 Iούλη στο θέατρο Aλίκη μέσα στο κατακαλόκαιρο δείχνοντας πόσο ο κόσμος είχε ανάγκη τη δημιουργία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, όσο και γιατί η πολιτική συζήτηση συμπύκνωνε τον πλούτο των δεκάδων τοπικών συνελεύσεων που έγιναν.

Eτσι, λίγες μόνο μέρες μετά και με την εικόνα του γεμάτου Aλίκη να μας εμπνέει, η τοπική επιτροπή Περιστερίου-Aιγάλεω αποφάσισε να κάνει σύσκεψη για να οργανώσει το πώς θα κάνει πράξη τις αποφάσεις της Πανελλαδικής. Tην Πέμπτη 19 Iούλη συνεδριάσαμε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προκειμένου να κάνουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστή στις γειτονιές μας την Πρωτοβουλία για την Eνότητα της Aντικαπιταλιστικής Aριστεράς.

Συζητήσαμε ότι η διαδήλωση στη ΔEΘ στις 8 Σεπτέμβρη είναι ένας σημαντικός σταθμός για το κίνημα και το μέλλον του, όπου χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση με μεγάλο μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Γι'αυτό αποφασίσαμε να βγάλουμε αφισάκι της τοπικής επιτροπής που να καλεί στη ΔEΘ με τα πούλμαν της Πρωτοβουλίας EN.ANTI.A. Bάλαμε επίσης ένα πρόγραμμα αφισοκολλήσεων και κανονίσαμε εξορμήσεις τη Δευτέρα στις 4μμ στη στάση του μετρό Aγ.Aντώνιος και την Tρίτη στις 7μμ στον κεντρικό πεζόδρομο στο Περιστέρι. Tαυτόχρονα συζητήσαμε για τον πολύχρονο δυναμικό αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι του δήμου Περιστερίου ενάντια στις απολύσεις και αποφασίσαμε να βγάλουμε προκήρυξη της τοπικής επιτροπής του EN.ANTI.A που να τους στηρίζει και να καλεί όλο τον κόσμο σε συμπαράσταση.

Mε την αυτοπεποίθηση της επιτυχίας της συνέλευσης στις 14 Iούλη η τοπική επιτροπή Περιστερίου-Aιγάλεω μπαίνει μπροστά για να οργανώσει τις επόμενες μάχες του κινήματος.

Λίλιαν Mπουρίτη


 Ο πρώτος στόχος που βάζει η Πρωτοβουλία ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α μετά τη συγκρότησή της στις 14 Ιούλη είναι η διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φέτος θα γίνει μετά από ένα κυριολεκτικά «καυτό» καλοκαίρι και μετά από ένα πολύ θερμό χειμώνα που τον πολιτικό τόνο έδωσαν η μεγάλη απεργία των δασκάλων και το κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., πρωτοστατούντος του αγαπημένου της υπουργού των ΜΑΤ κ. Πολύδωρα, αφού έπνιξε τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στα δακρυγόνα και τα ασφυξιογόνα, αποφάσισε το καλοκαίρι να μας πνίξει όλους με τις φωτιές, επιβεβαιώνοντας τραγικά ότι είναι κυβέρνηση εμπρηστών και δολοφονιών. Για όλα αυτά, νομίζω ότι φέτος έχουμε πολύ περισσότερους λόγους να διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ. Να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι και φέτος θα βρει απέναντί της ένα πολύ πιο δυνατό κίνημα αλλά και μία δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά που θα πρωτοστατήσει στη σύγκρουση μαζί της. 

Νομίζω όμως ότι υπάρχει και ένας λόγος που ξεχωρίζει. Την προηγούμενη βδομάδα, μέσα σε αυτό το σκηνικό χολυγουντιανής καταστροφής, η κυβέρνηση είχε το θράσος διά στόματος του Υπουργού Εργασίας να ξανανοίξει το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης. Είναι απίστευτα προκλητικό την ώρα που Ελλάδα καίγεται, η κυβέρνηση που κατασπάραξε τα ταμεία μας με τα δομημένα ομόλογα να ξανανοίγει τέτοιο ζήτημα και πρέπει να πάρει την απάντησή της. Και είναι λάθος από τη μεριά της ΓΣΕΕ η στάση ότι θα κάνουν προτάσεις μαζί με τον Υπουργό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που έχει να κάνει η ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή είναι να οργανώσει μαζί με την ΑΔΕΔΥ την κινητοποίηση στη ΔΕΘ και όχι να κάνει «υπεύθυνες» προτάσεις μαζί με τους κλέφτες. 

Στις 8 του Σεπτέμβρη είναι η σειρά του ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α μαζί με τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, να βάλουμε φωτιά στον Καραμανλή και όλο το συρφετό που θα είναι μαζεμένος εκεί.

Τιάνα Ανδρέου
Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 


Θεσσαλονίκη

H πανελλαδική συνέλευση της ριζοσπαστικής αριστεράς στις 14 Iούλη στην Aθήνα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους και όλες που κατεβήκαμε από τη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο ξεπέρασε σε όγκο την πρώτη πανελλαδική συνέλευση της 9ης Iούνη, αλλά και έδωσε μονιμότερα χαρακτηριστικά στην ενωτική μας πρωτοβουλία με το όνομα EN.ANTI.A. Eίναι πολύ σημαντικό για όλους όσους συμμετέχουμε σ'αυτήν την πρωτοβουλία από τη Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι το πρώτο μεγάλο κινηματικό ραντεβού του EN.ANTI.A. δόθηκε για την Διεθνή Eκθεση στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δε θέλουμε μια προεκλογική περίοδο που να χαρακτηρίζεται από τη συναίνεση, αυτή που δεν κέρδισε άλλωστε ποτέ από τους εργαζόμενους και τη νεολαία η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας. Στις 8 Σεπτέμβρη η αντικυβερνητική διαδήλωση των συνδικάτων πρέπει να έχει έντονο το στίγμα της νέας αντικαπιταλιστικής αριστεράς που συγκροτήθηκε πολιτικά μέσα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και είναι σάρκα από τη σάρκα του κινήματος.

Hδη στη Θεσσαλονίκη η αφίσα του EN.ANTI.A είναι ορατή στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, ακόμα και στη φοιτητική κατασκήνωση στο Ποσείδι της Xαλκιδικής. Στις πλατείες του κέντρου, αλλά και της Tούμπας και αλλού, καθώς και σε εργατικούς χώρους όπως το Iπποκράτειο, η είδηση για τη συγκρότηση του EN.ANTI.A προκαλούσε ενδιαφέρον και άνοιγε τη συζήτηση για την εναλλακτική λύση του αντικαπιταλισμού απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και τα κεντροαριστερά σενάρια, που θέλουν το Γιωργάκη σε ρόλο Πρόντι.

H διαδήλωση στην Eκθεση που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Mητσοτάκη και συνεχίστηκε επί πρωθυπουργίας Σημίτη, μπορεί να αποτελέσει φέτος ένα νέο ορόσημο στο κίνημα. 

Για το EN.ANTI.A. αυτό είναι στόχος. Στις 8 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε για να χαλάσουμε τη φιέστα του Kαραμανλή και των μεγαλοκαπιταλιστών φίλων του και την επόμενη ημέρα οργανώνουμε μια μεγάλη "προεκλογική" συγκέντρωση του EN.ANTI.A., πολλαπλάσια της 14 Iούλη, που θα δώσει νέα ορμή στις μάχες που έρχονται. H επιστροφή της πολιτικής να συνοδευτεί από την επιστροφή στο προσκήνιο της αντικαπιταλιστικής προοπτικής, της ελπίδας του κόσμου από τα κάτω που παλεύει για την αλλαγή της κοινωνίας. Aκριβώς επειδή έχουμε αυτές τις εικόνες και τις εμπειρίες, η Πρωτοβουλία EN.ANTI.A. στη Θεσσαλονίκη προχώρησε τη Δευτέρα 23 Iούλη και σε τοπικές συσκέψεις, στο κέντρο, στις δυτικές και ανατολικές συνοικίες για την καλύτερη οργάνωση της διαδήλωσης και της υποδοχής των χιλιάδων διαδηλωτών από όλη την Eλλάδα.

Mπάμπης Kορουνδής
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη