Περιβάλλον
Ακαδημία Πλάτωνα: Όχι στο Mall

Σύσκεψη οργάνωσης της αντίστασης κάλεσε το “Ανοιχτό Συντονιστικό Αγώνα Ενάντια στο Mall και Υπέρ της Αναβάθμισης των Γειτονιών μας” στην Ακαδημία Πλάτωνα την Κυριακή 10/12. Στην σύσκεψη που πήραν μέρος φίλοι, μέλη και εκπρόσωποι κινήσεων, φορέων και δημοτικών παρατάξεων από τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας αλλά και από το Περιστέρι βρέθηκε και αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στην πολυεθνική Arthume για την κατασκευή ενός τεράστιου Mall 55.000τμ που θα καταπατήσει τον αρχαιολογικό χώρο, στήνοντας ένα μεγαθήριο στις παρυφές του και επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά, οικονομικά, κυκλοφοριακά και πολιτιστικά όλες τις γύρω περιοχές από την Ακ. Πλάτωνα, τον Κολωνό, το λόφο Σκουζέ και τα Σεπόλια, μέχρι το Περιστέρι, το Μπουρνάζι και το Αιγάλεω.

Στην σύσκεψη έγινε σαφές και με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η κατασκευή ενός τέτοιου τεράστιου οικοδομήματος στην περιοχή θα καταστρέψει έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πράσινου στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, ενώ θα υποβαθμίσει σε όλα τα επίπεδα την περιοχή της Ακαδημίας του Πλάτωνα, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά και πολιτιστικά πάρκα της Αθήνας, μια περιοχή παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας και κληρονομιάς. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα των επενδυτών και του κράτους, τα Mall όπου και να άνοιξαν δεν δημιούργησαν ούτε δουλειές, ούτε ανάπτυξη, ούτε αναβάθμιση σε καμιά περιοχή. 

Οι εμπειρίες από αντίστοιχες μάχες του παρελθόντος που κερδήθηκαν αλλά και η σύνδεση με άλλα παρόμοια κινήματα στην Αθήνα (όπως η επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου στο Γουδί) είναι αναγκαία βήματα την επόμενη περίοδο για το άπλωμα της καμπάνιας σωτηρίας της Ακαδημίας Πλάτωνα. Η συζήτηση που έγινε στη σημαντική αυτή συνάντηση έβαλε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση με την γειτονιά, για κοινούς άξονες στην οργάνωση περαιτέρω δράσεων και έστειλε το μήνυμα της αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε να σταματήσουμε το εμπορικό μεγαθήριο και να επιτύχουμε πραγματικά έργα αναβάθμισης της γειτονιάς μας.