Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Χρυσαυγίτικο φιάσκο

Την ολοκλήρωση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων κατά τη 206η δικάσιμο (6/12) ακολούθησε η κατάθεση του Χρυσάφη Γωγουσάκη, εργαζόμενου στην ΕΘΕΛ και μετακλητού υπαλλήλου στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Η κατάθεσή του ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμη απελπισμένης προσπάθειας της υπεράσπισης να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων και ειδικά του Γ που υπήρξε μέλος της ναζιστικής οργάνωσης για πολλά χρόνια. 

Ο μάρτυρας Γ, ο οποίος είχε καταθέσει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης έκαναν συναντήσεις σε απόκρυφα μέρη, όταν ρωτήθηκε από πού το ξέρει αυτό, απάντησε «από τον Χρυσάφη Γωγουσάκη, οδηγό του Κασιδιάρη». Πανικόβλητη η υπεράσπιση έσπευσε να τον καλέσει ως μάρτυρα για να διαψεύσει ότι ήταν οδηγός του Κασιδιάρη, κι αυτός εμφανίστηκε στο δικαστήριο την ίδια κιόλας μέρα (201η, 16/11). Η υπεράσπιση κατάφερε έτσι να αποδείξει ότι η σχέση του μάρτυρα Γ με τη ναζιστική οργάνωση κάθε άλλο παρά χαλαρή ήταν και τα ονόματα που ανέφερε στην κατάθεσή του δεν ήταν τυχαία. Η έδρα αρνήθηκε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Γωγουσάκη με τον μάρτυρα Γ και κάλεσε τον οδηγό να καταθέσει τελευταίος, ξεκινώντας στις 6/12 και ολοκληρώνοντας στις 7/12.

Όπως έδειξε η κατάθεσή του, ούτε η σχέση του Γωγουσάκη με τη ΧΑ είναι αμελητέα. Παρά την προσπάθειά του να δείξει ότι δεν δουλεύει με τον Κασιδιάρη, με τα όσα είπε απέδειξε σημαντικότερα πράγματα: ο μάρτυρας δήλωσε «θυρωρός» στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων αλλά απαντώντας σε ερωτήσεις φάνηκε ότι τα καθήκοντά του είναι πανομοιότυπα με αυτά ενός μέλους. Συγκεκριμένα για τα γραφεία περιέγραψε τα καθήκοντα φρουρού –πχ καταγραφή ονοματεπώνυμων όσων μπαίνουν και βγαίνουν- όπως το έχουν κάνει και άλλοι μάρτυρες πρώην μέλη με τελευταίο τον Γ. Είπε δε, ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον Κασιδιάρη, κάτι που προσπάθησε αργότερα να πάρει πίσω. Τέλος, ενώ αρχικά δήλωσε απλός υποστηρικτής της ΧΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έχει κατέβει υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές και ότι έχει υπογράψει τη δήλωση των 1000 Χρυσαυγιτών εναντίον της ποινικής δίωξης. 

Σε φωτογραφίες των κεντρικών γραφείων αναγνώρισε τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου (κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα). Στις φωτογραφίες αυτές εικονίζονται εκρηκτικοί μηχανισμοί και ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για φωτογραφίες του μπαλκονιού των «γραφείων». Για τους προαναφερθέντες καθώς και τον Ζέρβα (που πρόσφατα καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό του Αλέξη Λάζαρη) είπε ότι είναι μέλη της Ασφάλειας των κεντρικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπεράσπιση προσπάθησε, διακόπτοντας τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, να περιοριστεί η συνολική εξέταση του μάρτυρα στη μόνη ερώτηση που την ενδιέφερε (αν είναι οδηγός του Κασιδιάρη), κάτι που φυσικά δεν προβλέπεται. Έτσι προστέθηκε ένα ακόμη φιάσκο στα πολλά που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες.