Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αρχίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων Πολιτικής Αγωγής

Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, ξεκινάει η εξέταση των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής. Οι μάρτυρες αυτοί έχουν κλητευθεί με επιμέλεια της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών και του ΠΑΜΕ. Σαν Πολιτική Αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών έχουμε κλητεύσει ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα φασιστικών επιθέσεων ή αυτόπτες μάρτυρες της δράσης της Χρυσής Αυγής. Μάρτυρες που θα βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. 

Μέσα σε αυτούς είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Ελένη Ντάκου, συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας την «επίμαχη» περίοδο 2012-2013, με την αύξηση της ρατσιστικής βίας λόγω της εισόδου της ΧΑ στη Βουλή, ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη που παρακολουθεί την εγκληματική δράση της ΧΑ από τη δεκαετία του ’90, ενώ έχει υπάρξει ο ίδιος θύμα επίθεσης, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος στη Νίκαια, που μπορεί να μιλήσει σε σχέση με τη δράση του τάγματος εφόδου στην περιοχή, κ.α.

Πρώτος καταθέτει ο Δημήτρης Κουσουρής, θύμα επίθεσης το 1998. Η υπόθεση Κουσουρή είναι μια από τις εμβληματικές δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Έγινε από ομάδα κρούσης της ΧΑ με επικεφαλής τον «νούμερο 2» της οργάνωσης τότε, τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο – «Περίανδρο». Για την επίθεση αυτή υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο έδρασε το τάγμα εφόδου και το κίνητρο της επίθεσης, που ήταν η εθνικιστική ιδεολογία της ΧΑ. Ο Κουσουρής θεωρήθηκε εχθρός της ιδεολογίας αυτής και έγινε στόχος. Η αμετάκλητη αυτή απόφαση είναι αναγνωστέο έγγραφο της μεγάλης δίκης. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Αγωγής θα έρθει λοιπόν να καταθέσει στο δικαστήριο και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουσουρής.

Επειδή ακριβώς οι μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης, η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να σταματήσει την κατάθεση αυτή, όπως έχει ήδη άλλωστε προαναγγείλει. Θα προβεί σε υποβολή διαφόρων ενστάσεων, οι οποίες όμως είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχουν. Η παράσταση της πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και το εύρος της νομιμοποίησής της σε αυτή τη δίκη έχει κριθεί από το δικαστήριο. Όχι μόνο μια φορά στην αρχή, αλλά πολλές φορές μέχρι σήμερα. Άρα δεν είναι παρά διαδικαστικές ενστάσεις που θα αποτύχουν και η κατάθεση των μαρτύρων θα προχωρήσει κανονικά. Οι μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής θα δώσουν εικόνα και της προϊστορίας της οργάνωσης (η δράση των ταγμάτων εφόδου υπάρχει και τη δεκαετία του ‘90 και τη δεκαετία του 2000) και της περιόδου που εξετάζει το δικαστήριο.