Εργατικό κίνημα
Δυναμώνουμε το απεργιακό κίνημα

Η μέρα της πανεργατικής απεργίας έφτασε. Την Τετάρτη 30 Μάη χιλιάδες απεργοί θα διαδηλώσουν στους δρόμους όλης της χώρας. Συγκοινωνίες, πλοία κι αεροπλάνα θα ακινητοποιηθούν, εφημερίδες δεν θα τυπωθούν, ενώ ακόμα και εργάτες σε χώρους του σκληρού ιδιωτικού τομέα όπως οι λιμενεργάτες της Κόσκο ή οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Το μήνυμα της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι για να τσακίσουν τα μνημόνια και τις πολιτικές τους δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρο.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30πμ στα Προπύλαια, προκειμένου να συγκροτήσει ένα μπλοκ που θα βάζει την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης και της εργατικής εναλλακτικής που λέει ότι η μόνη "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια, είναι το ξήλωμά τους. Καμιά ιδιωτικοποίηση, συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά, λεφτά για τα ταμεία, όχι για τους τραπεζίτες και το χρέος είναι οι διεκδικήσεις που προβάλλει το καλέσμα του Συντονισμού. 

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων καλούν ο Σύλλογος Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπ. Πολιτισμού, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζόμενων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και η Πρωτοβουλία προσφύγων από το στρατόπεδο στα Οινόφυτα.


 

ΑΘΗΝΑ Προπύλαια 10:30πμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ρωμαϊκή Αγορά 10πμ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Αγ.Βενιζέλου 10πμ
ΧΑΝΙΑ Πλ.Αγοράς 10πμ
ΠΑΤΡΑ Εργατικό Κέντρο 10πμ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ Εργατικό Κέντρο 10πμ
ΒΟΛΟΣ Πλ. Ελευθερίας 9πμ
ΞΑΝΘΗ Εργατικό Κέντρο 10πμ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εργατικό Κέντρο 10πμ
ΛΑΡΙΣΑ Κεντρική Πλατεία 10.30πμ
ΝΑΟΥΣΑ Κεντρική Πλατεία 10.00πμ

Χανιά

Με εξορμήσεις και με αφισοκολλήσεις σε χώρους δουλειάς και σε πλατείες της πόλης προετοιμάστηκε η πανεργατική απεργία στα Χανιά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις με την Εργατική Αλληλεγγύη και την προκήρυξη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια σε σχολεία, στο Νοσοκομείο Χανίων, στο ΙΚΑ καθώς και στις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. 

Στην κατεύθυνση ότι η πανεργατική απεργία πρέπει να οργανωθεί από τα κάτω αντί να αφεθεί στην τύχη της, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/5 συνάντηση και συζήτηση με εργαζόμενους στον Δήμο Χανίων. Κάποιοι μάλιστα από από αυτούς πήραν κι έβαλαν την αφίσα του Συντονισμού στα γραφεία τους. 

Η μάχη για την οργάνωση της πανεργατικής στα Χανιά όπως αποδεικνύεται και μέσα από τις εξορμήσεις είναι μία μάχη η οποία δεν μπορεί να υποτιμηθεί και γι' αυτό οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη 29/5 στα γραφεία του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΧ. Για την απεργία προγραμματιζόταν συνέλευση την Τρίτη 29/5 στο ΙΚΑ, ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία της Αγοράς. Τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια του Συλλόγου είχαν πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε σχολεία για την οργάνωση της απεργίας. 

Ειρηναίος Μαράκης 

Αγλαΐα Κυριακού

Tην Tετάρτη 23/5 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο Αγλαΐα Κυριακού για την οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 30 Μάη. Η συνέλευση ήταν από τις πιο μαζικές που έχουν γίνει, με πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα του χώρου και για την απεργία. Η αγανάκτηση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο ήταν μεγάλη. Ήταν καθαρό ότι η απεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας και δεν την χαρίζουμε σε κανένα, αντίθετα μπαίνουμε μπροστά και την οργανώνουμε. 

Δεν υπάρχει αγώνας, δεν υπάρχει απεργία χαμένη. Όταν στη γενική συνέλευση φτάνουμε στο σημείο να μην υπάρχει καμία διαφωνία για το αν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πως θα οργανώσουμε την απεργία καλύτερα. Αποφασίσαμε να γίνουν εξορμήσεις σε όλα τα τμήματα από μέλη του Δ.Σ του σωματείου και εργαζόμενους, να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και αυτοί που δεν είχαν έρθει στη συνέλευση, να βγει προσωπικό ασφαλείας και την Τετάρτη το πρωί να περιφρουρήσουμε την απεργία.

Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης εργαζόμενοι μαζί με μέλη του Δ.Σ του σωματείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι ήταν μαχητικό. Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση δεν πείθουν κανένα και ειδικά τους εργαζόμενους στην Υγεία που ξέρουν ότι η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες. Μετά την πανεργατική κλιμακώνουμε με κλείσιμο τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την Τεταρτη 30 Μάη συγκεντρωνόμαστε στα Προπυλαια στις 10:30πμ και διαδηλώνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Μαρία Αλιφιέρη
Εργαζόμενη Παίδων Αγλ.Κυριακού

Θεσσαλονίκη

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας. 

Εξορμήσεις οργάνωσης της απεργίας έγιναν στον ΟΛΘ, στους εργαζόμενους των δήμων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην ΕΥΑΘ, την ΕΡΤ3, το ΨΝΘ, τα δικαστήρια κι άλλους εργατικούς χώρους, ενώ σε εβδομαδιαία βάση μοιραζόταν η προκήρυξη του Συντονισμού σε τουλάχιστον 4 πλατείες της πόλης. 

Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή. Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος, το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο που κάναμε περιοδεία μαζί με εργαζόμενους του νοσοκομείου, δώσαμε 17 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και εκατοντάδες προκηρύξεις, οργανώνοντας την απεργία και καλώντας παράλληλα σε στήριξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές της ΕΝΙΘ την ερχόμενη βδομάδα.

Ο περισσότερος κόσμος βλέπει την πανεργατική απεργία σαν ευκαιρία να βγει στο δρόμο και να παλέψει ενάντια στα μνημόνια και τις συνέπειές τους. “Καιρός ήταν” είναι σε γενικές γραμμές η απάντηση των εργαζομένων που μιλήσαμε μαζί τους. Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει η πανεργατική είναι αυτό που μας έλεγαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Ότι παλεύουν δύο ταυτόχρονες μάχες, αφενός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αφετέρου για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απολύονται και η πανεργατική απεργία δίνει τη δυνατότητα της σύνδεσης αυτών των διεκδικήσεων. Γι'αυτό και τα υλικά του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια που προβάλλουν αυτές τις διεκδικήσεις καλώντας στην απεργία, κερδίζουν τους εργαζόμενους.

Σάββας Κκονέ

Αγ. Σάββας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας με απόφασή του καλεί στην απεργία της 30 Μάη και στην συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10:30πμ. Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των συναδέλφων για την απεργία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εξορμήσεις στην πύλη όλη την περασμένη βδομάδα. Η απεργιακή επιτροπή πραγματοποίησε επιπλέον εξορμήσεις και μεγάλη περιοδεία σε όλο το νοσοκομείο την Τρίτη 29/5. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με το αγωνιστικό πλαίσιο του συλλόγου διεκδικώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, αυξήσεις στους μισθούς μας, να ενταχθούν όλοι οι κλάδοι στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης στην δημόσια Υγεία.

Κατερίνα Πατρικίου
γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων νοσ.Αγ.Σάββας 

ΕΡΤ

Την Τετάρτη 23/5 έγινε μεγάλη εξόρμηση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης στην ΕΡΤ, μαζί με εργαζόμενες μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων, για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη. Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή. Εργαζόμενοι χρεωθηκαν υλικό για την απεργία και δώθηκαν 13 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Θετικό βήμα είναι η προκήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ την ίδια μέρα με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι όχι μια μέρα πριν όπως έκαναν τις περισσότερες φορές. Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί την Τετάρτη 30/5 στις 10:30πμ στα Προπύλαια.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη

Οινόφυτα

Οι πρόσφυγες του κάμπ Οινόφυτων ζητάνε αλληλεγγύη ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και να μεταφερθούν τώρα στην Αθήνα από το απάνθρωπο γκέτο των Οινοφύτων. Την περασμένη Παρασκευή 25/5 προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση του Πειραιά ζητώντας την άμεση μεταφορά τους σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες και σαν επόμενο βήμα οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή διαδήλωση της 30 Μάη στα Προπύλαια.