Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΠΣΟ στις 3 Ιούνη

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνεδρίασή της την Παρασκευή 25 του Μάη αποφάσισε να εκδώσει την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο του μετώπου μας για την απεργία της 30 Μάη. Η απόφαση βγήκε κατά πλειοψηφία. Οι σ. του ΣΕΚ και της Μετάβασης την καταψηφίσαμε. 

Ο λόγος που από τη μεριά μας κρατήσαμε αυτή την στάση, είναι ότι στο όνομα του διαχωρισμού από τη δεξιά μετατόπιση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (όπως εκφράζεται και στη λεγόμενη «Κοινωνική Συμμαχία») η απόφαση της πλειοψηφίας καταλήγει στην πραγματικότητα να διαχωρίζεται από την απεργία της 30 Μάη. Διατυπώσεις όπως ότι η 30 του Μάη «θα μας βρει στο δρόμο απεργούς» δεν αλλάζουν την ουσία. Οι σύντροφοι που υπερψήφισαν αυτή την απόφαση ξόδεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα καταγγέλλοντας την απεργία αντί να την οργανώνουν. Και στο κείμενο της απόφασης καλούν σε μια πρωτοβουλία που παραιτείται από κάθε προσπάθεια να ενώσει τους απεργούς. Επιμένουν αντιπαραθετικά ακόμη και με τους συντρόφους τους μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στις 30 Μάη χιλιάδες εργάτριες και εργάτες θα απεργήσουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όχι γιατί έγιναν όργανα των σχεδιασμών των Παναγόπουλων, αλλά για να δώσουν συνέχεια στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα, τις περικοπές, τις επιθέσεις σε εργασιακές σχέσεις και συντάξεις. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπρεπε να μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη. Κι όπως πρότεινε το κείμενο που κατέθεσαν πέντε μέλη της ΚΣΕ στις 17 Μάη: 

«Και αυτό να φανεί και με την απεργιακή συγκέντρωση όλου αυτού του δυναμικού που θα καταφέρει να τραβήξει και ολόκληρα εργατικά κομμάτια και συνδικάτα που θα κινητοποιηθούν εκείνη την ημέρα για να καθορίσει το περιεχόμενο και το ίδιο το απεργιακό συλλαλητήριο. Τον τόνο εκείνη τη μέρα δεν θα το δώσουν οι Παναγόπουλοι αλλά οι απεργοί, δεν θα το δίνουν τα ‘διαταξικά πλαίσια’, αλλά η Αριστερά που παλεύει κόντρα στη μνημονιακή βαρβαρότητα για την αντικαπιταλιστική προοπτική».

Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια μαζί με μια σειρά συνδικάτα, αγωνιστές και αγωνίστριες από χώρους δουλειάς, αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τη 30η Μάη συνολικά και με την συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30 το πρωί (αντίστοιχα και στις άλλες πόλεις). 

Οι απεργίες ενάντια στις επιθέσεις που η κυβέρνηση θα παρουσιάζει ως «έξοδο από τα μνημόνια» θα είναι κεντρικό πολιτικό καθήκον της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς τους επόμενους μήνες, μαζί με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και στους φασίστες. Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΣΕ για τις 30 του Μάη είναι δείγμα σεχταριστικής περιχαράκωσης και δίνει λάθος προσανατολισμό για την προσπάθεια των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον. 

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη συνεδρίαση του ΠΣΟ την Κυριακή 3 Ιούνη πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προσανατολιστεί σωστά στις μάχες της επόμενης περιόδου. 

Τα μέλη του ΣΕΚ στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ