Διεθνή
Αντιφασιστική επιτυχία στο Βερολίνο

Βερολίνο, 26/5

70 χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου το περασμένο Σάββατο ενάντια στο ρατσιστικό AfD, απομονώνοντας τους ακροδεξιούς που παρά το κάλεσμα για πανεθνική διαδήλωση δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 5000 άτομα!

Από πολλά σημεία της πόλης ποτάμια διαδηλωτών άρχισαν να φτάνουν στην πύλη του Βραδεμβούργου τραγουδώντας "Το σύνολο του Βερολίνου είναι ενάντια στο AfD", κρατώντας πλακάτ "Ναζί, φύγετε" και σημαίες. Οι διαμαρτυρίες υποστηρίχθηκαν από περισσότερες από 120 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα συνδικάτα, το κόμμα της Αριστεράς Die Linke, οι Πράσινοι, οργανώσεις του SPD, μουσουλμανικές οργανώσεις, προσφυγικές ομάδες και θεατρικές ομάδες, ενώ 150 κλαμπ του Βερολίνου διοργάνωσαν την εκδήλωση "Reclaim Club Culture-Bass the Nazis Away".

Η βουλευτίνα του Die Linke (Αριστερά) Christine Buchholz και μέλος της κίνησης «Αufstehen gegen Nazis”, «Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό» δήλωσε: "Η σημερινή διαμαρτυρία ενάντια στην επίθεση του AfD ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για να δυναμώσουμε το αντιφασιστικό κίνημα».

«Η απάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος ήταν άμεση και αποτελεσματική» μας μεταφέρει ο Νίκος που συμμετείχε στη διαδήλωση την εικόνα από το Βερολίνο. «Ένα πλήθος από ενωτικές πρωτοβουλίες που συμπεριλάμβανανε συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς, κινήσεις μεταναστών, εργαζόμενους στις πρωτοβουλίες προσφύγων, καλλιτεχνών, κολεκτίβων ηλεκτρονικής μουσικής κατάφεραν να δημιουργήσουν το διάστημα πριν την διαδήλωση ένα έντονο αντιφασιστικό κλίμα στην πόλη και να κοινητοποιήσουν περισσότερους από 70.000 ανθρώπους που ξεκινώντας από πολλές διαφορετικές προσυγκεντρώσεις απομόνωσε τους οπαδούς του AFD.  

Χαρακτηριστικά, η ευρηματικότητα και η μαχητικότητα των αντιφασιστών διαδηλωτών ήταν τέτοια που ακόμα και πλωτά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να απομονώσουν την ρατσιστική διαδήλωση, ενώ ένας αντιφασίστας διαδηλωτής κατάφερε σκαρφαλώνοντας στα ηχεία της συγκέντρωσης του AFD να τα αποσυνδέσει κατά την ώρα της ομιλίας του αρχηγού του AFD Γκάουλαντ. Ο απολογισμός της μέρας ήταν ξεκάθαρα αισιόδοξος για τον κόσμο του αντιφασιστικού κινήματος και αποτύπωσε την δυναμική που μπορεί να σταματήσει τους ρατσιστές του AFD».

Το AfD ξεκίνησε ως ευρεία συμμαχία των δεξιών συντηρητικών, των ρατσιστών λαϊκιστών και των ανοιχτών ναζί, αλλά σκληραίνει. Περίπου οι μισοί βουλευτές του συνδέονται τώρα με ναζιστικές ομάδες ενώ μερικοί συντηρητικοί έχουν εγκαταλείψει το κόμμα ή έχουν βγει από τις ηγετικές θέσεις. Το γεγονός ότι προσπάθησε να κινητοποιηθεί στους δρόμους είναι περαιτέρω απόδειξη της δεξιάς του τροχιάς –και αυτό φάνηκε στη διαδήλωση που αποτελούνταν από τα σκληρά στοιχεία του. 

Μία από τις ομάδες που υποστήριξαν την αντιφασιστική διαδήλωση είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που δουλεύει με παιδιά με αναπηρία. Οι βουλευτές του AFD δημοσίευσαν επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα που συνδέει τα παιδιά με αναπηρίες με τη μετανάστευση. Είπε ότι οι αναπηρίες είχαν αυξηθεί κατά 0,9% τα τελευταία δύο χρόνια και προκλήθηκαν "μεταξύ άλλων από το γάμο μέσα στην οικογένεια! 

Η διαδήλωση ήταν ένα μεγάλο βήμα για την απομόνωση του AfD γιατί καταρίπτει το μύθο της παντοδύναμης ακροδεξιάς και χρειάζεται να έχει συνέχεια. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη στο Βερολίνο.