Εργατικό κίνημα
ΔΟΕ: Θέλουμε συνέλευση μάχης

Η 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 26 Ιούνη στο ξενοδοχείο Novotel στην Αθήνα γίνεται σε μια περίοδο που τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, όπου οι υποσχέσεις για 15.000 διορισμούς παραμένουν στον αέρα. Όπου η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας κρέμεται πάνω από τα σχολεία. Και ταυτόχρονα τα ζόμπι της ΝΔ απειλούν ότι θα έρθουν ξανά στην εξουσία.

Πολιτικά αυτό σημαίνει νέες σκληρές μάχες για τους εκπαιδευτικούς και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες της  εκπαίδευσης και των εργαζόμενων συνολικότερα. Για παράδειγμα το ζήτημα του προσοντολόγιου, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΔΟΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, όπως και το ζήτημα των διορισμών. Από εκεί και πέρα, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΔΟΕ δεν φαίνεται  διατεθιμένη να προτείνει την παραμικρή απεργιακή κινητοποίηση για την αντίσταση του κλάδου.

Ωστόσο όλη την προηγούμενη χρονιά γίναμε μάρτυρες ενός μεγάλου κινήματος όπου οι εκπαιδευτικοί για σχεδόν μια εβδομάδα απέργησαν διεκδικώντας το αυτονόητο, μαζικούς διορισμούς, τον διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν σταμάτησαν οι μάχες ενάντια στις περικοπές, οι μάχες για τη διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων για τη λειτουργία των σχολείων.  Ο κόσμος που έδωσε αυτές τις μάχες πρέπει να καθορίσει τη πολιτική συζήτηση και τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρει το συνέδριο. Γι'αυτό και από τη δική μας τη πλευρά προτείνουμε ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στη νέα χρονιά. 

Επειδή είναι μπροστά μας τα ζητήματα, επειδή οι 15.000 προσλήψεις που έχει τάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αέρα. Επειδή το προσοντολόγιο είναι απειλή και έχει αρχίσει να σπρώχνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να δίνουν πολλές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να βρουν μεταπτυχιακά για να εξασφαλίσουν μια ελπίδα ότι μπορεί αύριο να βρουν δουλειά. Χρειάζεται να είναι ένα συνέδριο μάχης και όχι συνέδριο εκλογικών μηχανισμών και συσχετισμών.

Οι Παρεμβάσεις χρειάζεται να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Σεραφείμ Ρίζος
Μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων και αντιπρόσωπος στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
 
 
Το 19ο Συνεδρίο της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ) από το Σάββατο 29/6 έως την Τρίτη 2/7.