Εργατικό κίνημα
Απεργίες μέσα στην προεκλογική περίοδο: Νοσοκομεία

23/11/17, Η απεργία που οδήγησε στην πρώτη ανανέωση των συμβασιούχων ΟΑΕΔ στην Υγεία

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιούν την Τετάρτη 19 Ιούνη  οι πάνω από 4.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι με προγράμματα ΟΑΕΔ στη δημόσια Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει και στηρίζει την κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 11πμ-4μμ και την συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Σημαντική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων τη Δευτέρα 17/6 στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας με βασικό θέμα την οργάνωση της απεργίας. Μιλώντας στην σύσκεψη η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τόνισε:

“Η ανταπόκριση από τους συμβασιούχους μέσα στα νοσοκομεία για την απεργία είναι η μεγάλη απάντηση στις δηλώσεις όλου του δεξιού συρφετού που μας απειλεί ότι θα μας απολύσει. Αυτή η στάση εργασίας είναι η καλύτερη απάντηση όχι μόνο όσων εργάζονται με ΟΑΕΔ, αλλά όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία που ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεπερνάνε τους 12.000. Η μάχη αυτή ωστόσο δεν είναι μόνο μάχη των συμβασιούχων, αλλά και των μόνιμων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αφού οι απειλές λένε ότι θα περάσουν σε μια πολιτική σκληρών περικοπών και προσλήψεων 1 προς 5. 

Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αν δεν σταματήσουμε αυτές τις απειλές και δεν διεκδικήσουμε, τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο, τη δέσμευση ότι θα παραμείνουμε στη δουλειά, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, αλλά και για απολύσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν.

Γιαυτό ήταν πολύ σωστή η πρωτοβουλία που πήρε η ομάδα των συμβασιούχων για απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, αλλά και η προσπάθεια να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις παντού.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης είναι η αρχή για να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να κρατήσουμε τη δουλειά μας. Στέλνουμε μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας μέχρι τέλος. Δεν παρακαλάμε για να μείνουμε στη δουλειά μας. Ξέρουμε καλά πως μείναμε στη δουλειά μας γιατί το παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιοι θεωρούσαν ανέφικτο ότι θα πάρουμε παράταση στη δουλειά μας. Όμως κερδίσαμε με τους αγώνες μας και το Νοέμβρη του 2017 και τον Οκτώβρη του 2018.  Οι παρατάσεις γίνονταν μετά από κινητοποιήσεις που επέβαλαν στη κυβέρνηση ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς”. 

Διεκδικούμε μονιμοποίηση

“Την Τετάρτη βγαίνουμε στην κινητοποίηση με το σκεπτικό ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο να βάλουμε το ζήτημα ότι, όχι μόνο δεν θα μας απολύσει κανείς, αλλά διεκδικούμε και τη μονιμοποίησή μας, αφού μετά από τρία χρόνια στη δουλειά έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς. Και έτσι βάζουμε τις βάσεις για καινούριες κινητοποιήσεις και μέσα στον Ιούλη”, τόνισε η Κ. Θωίδου.

“Όλοι και όλες εμείς οι συμβασιούχοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα Νοσοκομεία, παλεύουμε για τη μονιμοποίηση μας αλλά και για χιλιάδες άλλες προσλήψεις για να σώσουμε τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, την οποία οι Πατούληδες, οι Κούληδες και οι κλινικάρχες των ιδιωτικών μαγαζιών θέλουν να την δουν να ψοφάει για να κερδοσκοπήσουν πάνω στις πλάτες των φτωχών και της ανάγκης τους . Η καλύτερη απάντηση στα σενάρια και τις απειλές της Δεξιάς αλλά και στην κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο μία: η σκληρή ταξική απάντηση, δηλαδή η ΑΠΕΡΓΙΑ”, τονίζεται σε προκήρυξη που εξέδωσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και μοιράστηκε σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά.