Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
22ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας 28-30/6

Με μαζική συμμετοχή έγινε το 22ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο πάρκο Γουδή στις 28-30 Ιούνη. Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλους τους πολιτικούς χώρους της αριστεράς και του κινήματος, ντόπιοι και μετανάστες, συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι η εικόνα της παντοδύναμης επιστροφής της δεξιάς που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και η ίδια η ΝΔ είναι ψεύτικη.

Η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στο φεστιβάλ ήταν η καμπάνια «Ούτε μία ψήφος στη ΧΑ», με στόχο να μείνει η ναζιστική οργάνωση εκτός Βουλής και να μπει στη φυλακή. Με το κείμενο υπογραφών, το οποίο υπέγραψαν πάνω από 100 άτομα, το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό υλικό και την προκήρυξη η ΚΕΕΡΦΑ άνοιξε τόσο την προεκλογική συζήτηση για το πώς θα καταφέρουμε να μην εκλεγούν οι ναζί, όσο και τη συζήτηση για ανοιχτά σύνορα και χαρτιά στους μετανάστες, με μεγάλη ανταπόκριση, τόσο για τη μάχη των εκλογών, όσο και για τη μάχη της καταδίκης τους στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Η παρέμβαση της Εργατικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε τη σημασία να στηριχτεί η αντικαπιταλιστική αριστερά, σε κόντρα με τις συζητήσεις περί «χαμένης» ψήφου. Η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο κομμάτι της αριστεράς που πρωτοστάτησε στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Κυριάρχησε στην κουβέντα η είδηση του θανάτου της αποκλειστικής νοσοκόμας στο Κρατικό Νίκαιας και πώς η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι η πάλη για νομιμοποιήσεις όλων αλλά ταυτόχρονα και για μόνιμη και σταθερή εργασία. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον και πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μπορούμε να την κερδίσουμε, τι χρειάζεται να κάνουμε στη συνέχεια, σε ποια φάση βρίσκεται. Όλοι ήξεραν για τη λιποθυμία του Πατέλη και ήθελαν να συζητήσουν πώς μπορούμε να απομονώσουμε πλήρως τους ναζί.

Ανταπόκριση είχε και η συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός θεσμού όπως το φεστιβάλ «Μαρξισμός», για να συζητήσουμε πώς, με βάση τα αποτελέσματα, έχουμε να οργανώσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Είναι ένα γεγονός αναγνωρίσιμο, ο κόσμος του αντιρατσιστικού φεστιβάλ το ήξερε και αναγνώριζε ότι πρόκειται για μια χρήσιμη και κρίσιμη διοργάνωση.

Σημαντικό επίσης μέρος της συζήτησης ήταν τα καθήκοντα της αριστεράς. Μέσα σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσοι αγώνες, το μαύρισμα της δεξιάς σημαίνει και συγκεκριμένη παρέμβαση της αριστεράς. Η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν χρήσιμη σε όλες και όλους ώστε να αναδείξει το κοινό νήμα σε όλες αυτές τις συζητήσεις: ότι έχουμε τη δύναμη να δώσουμε αυτές τις μάχες και πως αυτές αποτελούν την εμπειρία του κινήματος όλα αυτά τα χρόνια. Και πώς μπορούμε να οργανώσουμε αυτή τη δύναμη για να κερδίσουμε.