Ενοχή για τους 8 από τους 9 κατηγορούμενους αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στις 28/6 για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Συγκεκριμένα για τους τρεις από τους οχτώ κατηγορουμένους, που ήταν ανήλικοι την περίοδο που δεχόταν τις επιθέσεις ο Γιακουμάκης, επιβλήθηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών. Για τους άλλους πέντε επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 36 μηνών που μετατράπηκε σε 5 ευρώ την ημέρα, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Για μια σειρά από τα περιστατικά που εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Η απόφαση αυτή έδειξε ότι τα περιστατικά σε βάρος του Γιακουμάκη δεν ήταν «πλάκες», όπως είπαν οι συνήγοροι των δραστών, αλλά βασανιστήρια.
Όταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε νεκρός, ένα μήνα μετά την εξαφάνισή του τον Φλεβάρη του 2015, εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές έκαναν μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τα πανεπιστήμια σε Κρήτη και Γιάννενα, απαιτώντας δικαιοσύνη. Σε κόντρα με την προσπάθεια να αποπολιτικοποιηθεί η συζήτηση από τη μια μεριά, ή να προταθεί περισσότερη αστυνόμευση στις σχολές από την άλλη, το φοιτητικό κίνημα άνοιξε τη συζήτηση για την ομοφοβία και το σύστημα που παράγει διακρίσεις και βία. Τέσσερα χρόνια μετά, είναι μια μάχη που συνεχίζεται και μια συζήτηση που μεγαλώνει στις σχολές και παντού.