Εργατικό κίνημα
Σιβιτανίδειος: Ανακοίνωση στήριξης της κινητοποίησης των καθαριστών/στιών του ιδιωτικού συνεργείου

“Κανένας εργαζόμενος μόνος του”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Παναγιώτης Ζαρίδας, και ο Καραδάκης Γιώργος μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων Σιβιτανιδείου, στηρίζοντας την πρόσφατη κινητοποίηση των καθαριστών/στιών του ιδιωτικού συνεργείου που έχει σύμβαση με τη Σιβιτανίδειο για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ.

Η πρόσφατη κινητοποίηση εργαζόμενων του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας που έχει σύμβαση με τη Σιβιτανίδειο για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες τους που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα έχοντας οδηγήσει τους ίδιους σε οικονομική δυσπραγία, ανέδειξε τις δυνατότητες του συλλογικού αγώνα και την αναγκαιότητα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Μετά από διαμαρτυρίες και παραστάσεις στη διοίκηση της ΣΔΣΤΕ οι εργαζόμενοι πήραν όλο ή το μεγαλύτερο  μέρος των χρεωστούμενών τους από την εταιρεία ενώ δρομολογήθηκε και η αποπληρωμή των υπολοίπων ποσών. Βέβαια ο εκβιασμός και η τρομοκρατική διάθεση της εταιρείας δεν άφησε αναπάντητο το γεγονός αυτό και προχώρησε σε τιμωρητικού χαρακτήρα απολύσεις σε εργαζόμενους/εργαζόμενες που διεκδίκησαν το αυτονόητο. Αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά τον αντεργατικό χαρακτήρα που έχουν οι συμβάσεις του δημοσίου, στην  περίπτωσή μας της ΣΔΣΤΕ, με τα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας και φύλαξης, οι οποίες πέρα από την παροχή πεδίου κερδοσκοπίας στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια γκρίζα ζώνη εργασιακής ανασφάλειας για τους εργαζόμενους των συνεργείων που, ενώ παρέχουν έργο στο δημόσιο, το πότε και πόσο θα πληρωθούν όπως και πότε θα βρεθούν χωρίς δουλειά, βρίσκεται στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη της εταιρείας με το κράτος να “νίπτει τας χείρας του”. Απάντηση στην παραπάνω κατάσταση δεν αποτελεί παρά το πέταγμα των ιδιωτικών εταιρειών από το δημόσιο και η πρόσληψη όλων των εργαζομένων τους από τις υπηρεσίες του δημοσίου στις οποίες εργάζονται με σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου. Μια χειροπιαστή απόδειξη της δυνατότητας  μετατροπής των εργαζόμενων του συνεργείου σε εργαζόμενους του δημοσίου δίνει το προηγούμενο του νοσοκομείου Αγίου Σάββα όπου μετά από αγώνα των σωματείων των μονίμων εργαζομένων με αυτών του συνεργείου καθαριότητας, τελικά όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας μετατράπηκαν σε εργαζόμενους του νοσοκομείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όμως. Βέβαια οι μεσοβέζικες λύσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (π.χ. δεκαοκτάμηνων) μπορεί μεν να απομακρύνουν τους εργολάβους αλλά διατηρούν το καθεστώς του αναλώσιμου εργαζόμενου με ημερομηνία λήξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως πλέον και στον τομέα φύλαξης της ΣΔΣΤΕ, αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί από τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, είναι η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση στεκόμαστε αλληλέγγυα στο αγώνα όλων των εργαζόμενων των ιδιωτικών συνεργείων, για όσο ακόμα βρίσκονται αυτά σε συμβάσεις με το δημόσιο, για να πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι και για να μην απολύονται αυθαίρετα και εκδικητικά από τα αφεντικά των εταιρειών. Στεκόμαστε στο πλευρό τους όταν διεκδικούν τα αυτονόητα και όταν έχουν την τόλμη να πουν το δίκιο τους γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να το πληρώσουν και με τη δουλειά τους την επόμενη μέρα. Καταγγέλλουμε τις εταιρείες όπως αυτήν της καθαριότητας στην ΣΔΣΤΕ για τη συμπεριφορά της προς τους εργαζόμενους και καλούμε τα σωματεία του χώρου μας να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους σε κάθε επόμενη διεκδίκησή τους για τους όρους εργασίας τους και την αποτροπή απολύσεων. Για να μπει φραγμός στην τρομοκρατία των εταιρειών με το συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων, μόνιμων ή ελαστικά εργαζόμενων, δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. 

Η κινητοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα μάς δείχνει το δρόμο.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ. ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ.

Ζαρίδας Παναγιώτης, Καραδάκης Γιώργος,  27/6/2019