Οικονομία και πολιτική
Χρυσοχοΐδης - ο υπουργός που κατάργησε τη Δασοπυρόσβεση και έφερε τις Αμυγδαλέζες

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης είναι ο άνθρωπος που σαν υπουργός Δημόσιας Τάξης το 1999 αναβίωσε τη ρατσιστική πρακτική της κυβέρνησης μπαμπά Μητσοτάκη με μαζικές «σκούπες» της αστυνομίας, ένα χρόνο μετά την πρώτη κουτσή νομιμοποίηση μεταναστών από την κυβέρνηση Σημίτη. 

Τον Ιούλη του ’99, χιλιάδες μπάτσοι εξαπολύουν μαζικές συλλήψεις Αλβανών μεταναστών την ώρα που πήγαιναν στη δουλειά τους και τους συγκεντρώνουν στο γήπεδο της Παλλήνης, στοιβάζοντάς τους για ώρες χωρίς νερό και φαγητό. Αυτή η πολιτική όπλισε το χέρι του φασίστα Καζάκου που στις 24 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, ύστερα από μία δολοφονική περιοδεία 7 ωρών γύρω από την Ομόνοια, σκότωσε εν ψυχρώ τρεις μετανάστες και τραυμάτισε με πιστόλι άλλους οκτώ -διαπράττοντας το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στα χρονικά. 

Δέκα χρόνια αργότερα από την ίδια θέση ο Χρυσοχοΐδης υπέγραφε προεδρικό διάταγμα που άλλαζε την διαδικασία χορήγησης ασύλου μειώνοντας τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, διατηρώντας την εμπλοκή της αστυνομίας στην διαδικασία. Την ίδια χρονιά, το 2009, εφαρμόζει το δόγμα των “προληπτικών συλλήψεων” ενόψει της πρώτης επετείου της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, λέγοντας ότι ετοιμάζεται “Νύχτα Κρυστάλλων”. Ταύτισε αδίστακτα το νεολαιίστικο κίνημα με τους φασίστες, την ίδια περίοδο που οι χρυσαυγίτες ανενόχλητοι ξεκινούσαν τη συγκρότηση των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές της Αθήνας! 

Από την ίδια θέση ξανά το 2012 είχε προχωρήσει  μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο – στη δημοσίευση των στοιχείων των γυναικών που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV. Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε 30 τοποθεσίες για στρατόπεδα (χωρητικότητας 30.000 θέσεων!) για μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και προχώρησε στην ίδρυση της Αμυγδαλέζας. Το Μάρτη του 2012 εξαπέλυσε το σχέδιο «Κωδικός Αθηνά» που αποτελούσε το προοίμιο του Ξένιου Δία του Δένδια. 

Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη και η παρουσία του για τέταρτη φορά στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη δεν πρόκειται να φέρει τίποτε άλλο παρά σκλήρυνση των ρατσιστικών πολιτικών και της καταστολής. Η πρώτη του τάχα μέριμνα να ενημερωθεί τη μέρα που ορκιζόταν για την κατάσταση του πυροσβεστικού σώματος αποτελεί απόγειο υποκρισίας. Δεν ξέρει, αλήθεια, σε τι κατάσταση το έχουν φέρει οι περικοπές των μνημονίων που ψήφιζε κατά δήλωσή του χωρίς να τα έχει διαβάσει γιατί είχε “άλλες υποχρεώσεις”; Έχει ξεχάσει ότι ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη που το 1998 κατάργησε την Δασοπυρόσβεση και ανέθεσε τα δάση στην Πυροσβεστική για να «εξοικονομηθούν» ποσά που δαπανιόντουσαν για καθαρισμό δασών, αντιπυρικές ζώνες και τον απαραίτητο αριθμό δασοφυλάκων για να υλοποιούνται όλα αυτά;