Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απολογίες Ρουπακιά, Πατέλη, έφτασε η ώρα

Έφτασε η ώρα για τις απολογίες του Πατέλη και του Ρουπακιά στις 17 και 18 Ιούλη αντίστοιχα, τις πρώτες συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής μετά τις εκλογές. Ο Πατέλης, πυρηνάρχης Νίκαιας, ήταν αυτός που οργάνωνε τη δράση του πιο δολοφονικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, του πυρήνα που η κεντρική ηγεσία έχει εκθειάσει τόσες φορές σε δημόσιες και κλειστές ομιλίες της. Του τάγματος που έκανε “τουρ” σε όλη την Ελλάδα για χρόνια για να εμπνεύσει και άλλες τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής να στήσουν παρόμοιες τρομοκρατικές ομάδες. Του πυρήνα-πρότυπο, που διέθετε ορμητήρια κοντά σε αστυνομικό τμήμα από τα οποία οργάνωνε εκστρατείες τρόμου και νταβατζιλίκια.

Ο Πατέλης είναι αυτός που λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε προετοιμάσει τα μέλη του τάγματος εφόδου να περιμένουν μήνυμα το βράδυ για να μαζευτούν με μηχανάκια στα «γραφεία» της τοπικής (σύμφωνα με τις απολογίες κάποιων, για «μοίρασμα»). Μόλις μέλη του τάγματος εντοπίζουν τον Παύλο και την παρέα του είναι αυτός που ειδοποιείται άμεσα και μιλάει με τον Λαγό. Είναι αυτός που στέλνει το sms-κάλεσμα για τη συγκρότηση του τάγματος: «Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Μετά τη σύλληψη Ρουπακιά είναι αυτός που μιλάει ξανά με τον Λαγό και τον Ρουπακιά, επανειλημμένα. Λίγο αργότερα ο Λαγός μιλάει με τον Μιχαλολιάκο.

Υπάρχει άφθονο υλικό της δίκης για τον ρόλο του Πατέλη και πέρα από την βραδιά της δολοφονίας. Είναι αυτός που λέει το διαβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», εξηγώντας στα μέλη του τάγματος ακριβώς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τελικά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο σκληρός δίσκος του ήταν η πιο πλούσια πηγή της δράσης του τάγματος της Νίκαιας και μέσα από τις φωτογραφίες και τα ονόματα που είχε δώσει στους φακέλους στους οποίους τις φύλαγε επιβεβαιώνεται ότι ο Ρουπακιάς είναι μέλος του πενταμελούς της Νίκαιας, δηλαδή της ηγεσίας του πυρήνα, και ότι ο πυρήνας ασκούσε «Τρομοκρατία στη Νίκαια». Ο Πατέλης ήταν επίσης παρών στην επίθεση στο Συνεργείο, υπόθεση που έχει ξεχωριστή δίκη και, την ώρα που γράφονται αυτές τις γραμμές, απολογείται σε αυτήν ο Μίχος.

Στυγνός εκτελεστής

Ο Ρουπακιάς, στυγνός εκτελεστής ενός εγκλήματος που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή και έφερε σε πέρας ένας ολόκληρος πυρήνας, δεν ήταν κάποιος «περαστικός» στον πυρήνα αυτό. Όλοι οι κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι «τον ήξεραν από την τοπική», ενώ κάποιοι έχουν παραδεχτεί ότι ήταν ο ταμίας του πυρήνα, με άλλους να παρουσιάζουν μια ελαφρώς πιο μέτρια εκδοχή, ότι κρατούσε το κυλικείο. Η ουσία δεν αλλάζει: η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής την επόμενη μέρα ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Ρουπακιά είναι ψέμα. 

Όμως ο Ρουπακιάς ήταν ακόμα πιο σημαντικός για την οργάνωση, καθώς και έμμισθο στέλεχός της. Ο Δήμου έχει καταθέσει ότι ο Πατέλης του είπε «ό,τι χρειάζεσαι θα μιλάς με τον Ρουπακιά». Στη λίστα με τους υπεύθυνους τοπικών το όνομα και το τηλέφωνό του φιγουράρουν δίπλα από του Πατέλη στη Νίκαια. Σε δεκάδες φωτογραφίες συγκεντρώσεων είναι δίπλα σε στελέχη της κεντρικής ηγεσίας, φορώντας τη στολή της τοπικής. Σε βίντεο φαίνεται να οργανώνει την παρουσία του πυρήνα. Στην εθνικιστική κατασκήνωση στη Νέδα χαιρετάει ναζιστικά μπροστά σε σημαία με τον μαίανδρο. Ομιλητής στην Σπάρτη σε ένα από τα “τουρ” της τοπικής της Νίκαιας, ο Ρουπακιάς λέει: «χρυσαυγίτης δεν γεννιέσαι ούτε γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις». 

Μέχρι τότε βέβαια, χρυσαυγίτης σαπίζεις στη φυλακή.


Επόμενες δικάσιμες

22/7, 23/7, 24/7, 25/7 και 26/7 στο Εφετείο.