Οικονομία και πολιτική
Κυβέρνηση “Startups”: “Νέες τεχνολογίες” απαρχαιωμένης δεξιάς

Πιερρακάκης όπως Παππάς, Θεοδωρικάκος όπως Βερναρδάκης, Χρυσοχοϊδης αντί Ξενογιανακοπούλου και από πίσω Lamda developmentκαι χουντικοί.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από εκφράσεις όπως “ο ψηφιακός ανένδοτος στην γραφειοκρατία” που φέρνουν μαζί τους μια σειρά από τεχνοκράτες, πρώην στελέχη του ΟΟΣΑ και “βρυξελλιώτες” που κουβαλάει μαζί του στη νέα κυβέρνηση ο Κούλης; Ενίσχυση και “κίνητρα” για “εταιρίες startup” που χρησιμοποιώντας καινοτόμες ιδέες ή νέες τεχνολογίες θα φέρουν την “ανάπτυξη” ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, είναι το μοτίβο της κυβέρνησης. 

Όταν πριν από μερικά χρόνια ο Τσίπρας καλούσε κοντά του τον Νίκο Παππά (στη συνέχεια υπουργό Επικρατείας και υπουργό Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) το μοτίβο ήταν για τον τεχνοκράτη με τα μάστερ, υπέρμαχο της ΕΕ, φίλο του πρωθυπουργού που ήρθε από την Γλασκώβη, για να δώσει τα φώτα του στην “πρώτη φορά αριστερά”. Στην πραγματικότητα να αποτελέσει έναν από τους στυλοβάτες της μνημονιακής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ και της προσήλωσής του στις “αναπτυξιακές πολιτικές”. 

Σήμερα, τον Ν. Παππά στο νέο υπουργείο  “Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης” έρχεται να τον αντικαταστήσει ο άτυπος σύμβουλος του Μητσοτάκη, Κ.Πιερρακάκης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά Χάρβαρντ με μάστερ στη Δημόσια Πολιτική και ΜΙΤ με μάστερ στην Τεχνολογική Πολιτική) με στόχο να κηρύξει “ψηφιακό ανένδοτο στην γραφειοκρατία” στο δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα ακόμα πιο διαλυμένες, από τις περικοπές και τις απολύσεις, υπηρεσίες. 

Στο βιογραφικό του νέου υπουργού που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι έχει διατελέσει σύμβουλος στην Startup Pinnatta. Αναζητώντας στο διαδίκτυο την Pinnatta βρήκαμε στο σάιτ “startupper” μια δημοσίευση του 2017 που αναφέρει ότι “αν και αποτέλεσε το «next big thing» της ελληνικής Startup σκηνής, γεγονός που – μεταξύ άλλων – αντικατοπτρίζεται στα κεφάλαια που κατάφερε να συγκεντρώσει κατά το διάστημα που βίωνε την ανοδική της πορεία, τελικά «κατάφερε» να πουληθεί για μόλις 50.000 ευρώ στον όμιλο PD Holdings...” Αυτό είναι λοιπόν το next big thing του Κούλη και έχει έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ καθώς ο Kυριάκος Πιερρακάκης υπήρξε πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου. 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών άλλο ένα παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καλωσόριζε τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Γραμματέας της ΚΝΕ το 1990-1991, στη συνέχεια συνεργάτης του Λαλιώτη, την εποχή που ήταν στο υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την ίδια περίοδο και τελικά διευθύνων σύμβουλος της GPO και μόνιμος προσκεκλημένος στο Mega, ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρήκε θέση υπουργού.  

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στα δεξιά ΜΜΕ “θεωρείται ότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για την κατάκτηση της εξουσίας και την μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές 2019, φέρει την σφραγίδα του. Λίγο καιρό πάντως μετά την περίοδο που έκανε καριέρα ως δημοσκόπος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και θεωρείται από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας του νέου πρωθυπουργού, να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας”. Ένας δημοσκόπος έρχεται, ένας δημοσκόπος φεύγει καθώς ο Χ. Βερναρδάκης, επίσης σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τσίπρα και υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2016, άφησε πίσω την θέση του υπουργού Επικρατείας.

Ακόμη και στη δομή του υπουργικού συμβουλίου, λοιπόν, βλέπουμε πόσο ο Τσίπρας άνοιξε το δρόμο για τις επιλογές Μητσοτάκη που έρχεται τώρα να δώσει την αυθεντική δεξιά σφραγίδα.

Ο Δ. Οικονόμου στην θέση του υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος  ήταν μέχρι πρότινος σύμβουλος της Lamda Development που έχει “χτυπήσει” το Ελληνικό. Ο Α. Διαματάρης στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του "Εθνικού Κήρυκα", της εφημερίδας που το 2013 κυκλοφορούσε ανήμερα 21 Απριλίου με καταχώρηση “Δικαιώνεται η χούντα”!  Τη Δόμνα Μιχαηλίδου (με προϋπηρεσία στην “τρίτη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ”) στη θέση της υφυπουργού Εργασίας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, τη θυμόμαστε από τις περσινές της δηλώσεις της ότι όσοι πήραν μέρος στην αντίσταση κατά της χούντας ήταν «ψυχικά νοσούντες».