Διεθνή
Η κρίση στην ΕΕ

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς, τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μέχρι χθες υπουργός Άμυνας της Γερμανίας που επιλέχθηκε από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντικαταστήσει τον Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν, θα καταφέρει τελικά να πάρει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. 

Η ψηφοφορία για την επικύρωση της απόφασης του "Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" (δηλαδή των πρωθυπουργών, προέδρων ή καγκελαρίων των 28 χωρών) ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη βρισκόταν πια στο τυπογραφείο. Για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ήδη ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας της Γερμανίας σε κάθε περίπτωση. Στην ουσία, όμως, αποκάλυψε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γερμανική κυβέρνηση.

Η φον ντερ Λάιεν προέρχεται από τη δεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της Μέρκελ. Το CDU ανήκει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, τους Γάλλους Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί και τον Δημοκρατικό Συναγερμό του Νίκου Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τη δεξιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΕΛΚ ήταν ο "νικητής" των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Με βάση τις παλαιότερες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το χρίσμα του Προέδρου της Κομισιόν θα πήγαινε στον υποψήφιο του ΕΛΚ, στον Μάνφρεντ Βέμπερ (που είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο). Ο Γιουνκέρ είχε εκλεγεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πέντε χρόνια πριν.

Στον αέρα 

Αλλά αυτή τη φορά η επιλογή τινάχτηκε στον αέρα από την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στους δυο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν χαρακτήρισε τον Βέμπερ δημόσια "ακατάλληλο". Ο Βέμπερ προσπαθούσε να κρατάει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την ακροδεξιά της Ευρώπης και είχε καλές σχέσεις με τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας. Αυτό δεν τον εμποδίζει φυσικά τώρα να δηλώνει ότι υπονομεύτηκε από "υπόγειες μεταμεσονύκτιες συνομιλίες στις οποίες επικράτησε ο άξονας Μακρόν - Ορμπάν". Η επιλογή της φον ντερ Λάιεν ήταν το αποτέλεσμα του τελικού συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας του Βέμπερ. 

Αλλά η φον ντερ Λάιεν δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης από την οποία προέρχεται. Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που συμμετέχει στον "Μεγάλο Συνασπισμό" της Μέρκελ κυκλοφόρησε μια επιστολή-λίβελο σε βάρος της -την κατηγορεί ότι με την πολιτική της υπονόμευσε την αμυντική ικανότητα της χώρας. Το τι θα κάνουν οι ευρωβουλευτές τόσο του SPD όσο και των άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης την Τρίτη το απόγευμα, είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο. Ο Μακρόν υπολογίζει ότι η φον ντερ Λάιεν θα πάρει τις ψήφους της ομάδας των Φιλελεύθερων.

Ότι και αν γίνει, είτε επικυρωθεί η επιλογή των αρχηγών-κρατών είτε απορριφθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση ακόμα πιο διαιρεμένη.