Η Άποψή μας
Mαρξισμός 2019: Με έμπνευση για τους αγώνες της τάξης μας

Κέντρο οργάνωσης όλων των αγώνων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος την επόμενη περίοδο έγινε το τετραήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών “Μαρξισμός 2019”. Το ετήσιο φεστιβάλ του ΣΕΚ πραγματοποιήθηκε στη Νομική Αθήνας από τις 11 έως τις 14 Ιούλη, μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η επιτυχία του εκφράστηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, νέων και παλιών, όσο και στην πλούσια πολιτική συζήτηση που συνόδεψε τις συζητήσεις του.

Από την κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας για τα αποτελέσματα των εκλογών που μετατράπηκε σε αντικυβερνητική συζήτηση για τη μάχη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία μέχρι το πανηγυρικό κλείσιμο με τίτλο “Ένα φάντασμα πλανιέται”, οι επαναστατικές ιδέες και απαντήσεις που έχει ανάγκη η Αριστερά για να οδηγήσει τους αγώνες στη νίκη βρέθηκαν στο κέντρο. Οι σημερινές μάχες δέθηκαν με την ιστορία του εργατικού κινήματος, με τη μαρξιστική θεωρία, με την επαναστατική παράδοση και προοπτική.

Η ενεργή συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών, ανέργων, συνταξιούχων, ντόπιων και μεταναστών, σε κάθε συζήτηση ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του τετραήμερου. Στις 45 συζητήσεις του φεστιβάλ, με πάνω από 60 ομιλητές και ομιλήτριες, έγιναν 435 παρεμβάσεις από τα κάτω, 9 με 10 τοποθετήσεις κατά μέσο όρο σε κάθε συζήτηση. Η πολιτική κουβέντα που εξελισσόταν στις γεμάτες αίθουσες συνεχιζόταν και στα διαλείμματα, κύρια γύρω από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο που είχε μεταφερθεί στη Νομική με μια εντυπωσιακή έκθεση βιβλίου.

Εκθέσεις

Τρεις εκθέσεις φωτογραφίες κοσμούσαν τους διαδρόμους της Νομικής, οι δύο για το διεθνές και το ελληνικό 1989 και η τρίτη για τους αγώνες του κινήματος σήμερα. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπλήρωσαν την Παρασκευή το βράδυ η προβολή της ταινίας “Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή” του Λεωνίδα Βαρδαρού, την οποία προλόγισε ο Ξενοφώντας Βαρδαρός και το Σάββατο το βράδυ η συναυλία με τους Freaksome που ξεσήκωσαν τον κόσμο στο αίθριο της σχολής.

Ούκ ολίγες φορές ο ενθουσιασμός όσων συμμετείχαν εκφράστηκε με συνθήματα. Η συζήτηση για τη Δίκη-Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία από αυτές, τόσο λόγω της εξόδου της ναζιστικής συμμορίας από τη Βουλή μια βδομάδα πριν, όσο και λόγω της αποσύνθεσής της με τις αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών της τις ίδιες μέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη ο Μαρξισμός. Το ίδιο έγινε στη συναυλία το Σάββατο το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε ότι ακριβώς δέκα χρόνια πριν, στις 13 Ιούλη του 2009, ιδρυόταν η ΚΕΕΡΦΑ στην αίθουσα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το αίθριο. Το κλείσιμο του Μαρξισμού έγινε επίσης με όλο το αμφιθέατρο να τραγουδά με υψωμένες γροθιές τη Διεθνή.


“Μια φοβερή εμπειρία”

Ο Μαρξισμός είναι μια φοβερή εμπειρία. Δίνει επιχειρήματα και απαντήσεις σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που στην καθημερινή ζωή και δράση μπορεί κανείς να μην έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να συζητήσει, αλλά ούτε και την κατεύθυνση σε ποια βιβλία πρέπει να στραφεί. 

Εδώ, μέσα σε τέσσερις μέρες, έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις αναλυτικά για πάρα πολλά θέματα, να κερδίσεις σε ιδέες και σε γνώση. Για παράδειγμα παρακολούθησα δύο συζητήσεις από τον κύκλο για το Κραχ του 1929 και, ενώ ήταν όλα πολύ θολά στο μυαλό μου, κατάφερα να καταλάβω πολλά πράγματα και να αποφασίσω και τι θα διαβάσω σχετικά με το θέμα στη συνέχεια.

Επίσης είναι εργαλείο για τη συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων μέσα από την ζωντανή εμπειρία των ανθρώπων που παλεύουν. Για παράδειγμα, στη συζήτηση για την απελευθέρωση των γυναικών, μια σειρά σύντροφισσες και σύντροφοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τους χώρους και τις γειτονιές τους, αναδεικνύοντας έτσι ποια είναι τα μέτωπα που ανοίγουν και πώς θα τα παλέψουμε.

Βάσια Τσώνη
φοιτήτρια Φιλοσοφικής


“Όπλο για το κίνημα”

Είμαι νέο μέλος στο ΣΕΚ, μόλις πέντε μήνες οργανωμένος και ο Μαρξισμός μου έχει αρέσει πάρα πολύ. Με έχει βοηθήσει να εμβαθύνω και να εμπλουτίσω σε γνώσεις, να δω τους αγώνες που δίνουμε σήμερα στην ιστορική αλλά και την θεωρητική τους διάσταση με κέντρο την επαναστατική προοπτική ανατροπής αυτού του συστήματος. Συζητήσεις όπως Κράτος και Επανάσταση ή Ιστορία και Διαλεκτική κάνουν έννοιες που θεωρείς δύσκολες και ακατονότητες, οικείες και εύκολες. Είναι ένα όπλο για το κίνημα και την Αριστερά ακριβώς γι' αυτό το λόγο.

Επιπλέον, δίνει επιχειρήματα για τους αγώνες σήμερα. Ενάντια στη νέα κυβέρνηση που λέει ότι θα ξεκινήσει πολύ “δυναμικά” και θέλει να μας τσακίσει, αλλά δεν θα την αφήσουμε. Στο αντιφασιστικό που έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο οι φασίστες της Χρυσής Αυγής να μην μπουν ξανά στη Βουλή και τώρα πρέπει να τους αποτελειώσουμε στα δικαστήρια. Γενικότερα σε όλα τα μέτωπα που είναι μπροστά μέχρι να ανατρέψουμε ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την αδικία και να φτιάξουμε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Η γιγάντωση και η κορύφωση του κινήματος είναι μπροστά μας.

Πάνος
φοιτητής Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο

“Η επανάσταση - το πιο σημαντικό”

Είμαι συμβασιούχος στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, ένα πρότυπο κέντρο αστικού τύπου, που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα. Η σύμβασή μου λήγει το 2020. Είμαστε δυο κομμάτια εργαζόμενων στο ίδιο ΦΕΚ, οι πρώτοι 1800 απολύονται το Νοέμβρη-Δεκέμβρη που έρχεται και οι υπόλοιποι 1135 το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο. Μία διευκρίνηση εδώ. Μπορεί να μας ονομάζουν “συμβασιούχους ΟΑΕΔ”, αλλά έχουμε όλοι μπει με κριτήρια και διαδικασία ΑΣΕΠ, ο ΟΑΕΔ είναι απλά ο χρηματοδότης μας.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Μαρξισμό. Ανήκα πάντα στον αριστερό χώρο χωρίς να είμαι οργανωμένη. Οργανώθηκα ακριβώς γιατί έχω να αντιμετωπίσω αυτό το γεγονός μπροστά μου. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα: μου άρεσε πάρα πολύ, θα το επαναλάβω του χρόνου και εν τω μεταξύ θα καθήσω να διαβάσω πάνω σε θέματα που μου λείπουν. 

Ενδεικτικά παρακολούθησα τη συζήτηση για το Μακεδονικό που με ενδιαφέρει και με αφορά επειδή ζω και εργάζομαι στην περιοχή, για τη Ρόζα που την ήξερα και με εντυπωσίαζε πάντα σαν προσωπικότητα. Αγόρασα μάλιστα ένα από τα βιβλία της, καθώς και ένα βιβλίο για την οικονομία. Θεωρώ το κομμάτι της επανάστασης το πιο σημαντικό, γιατί κι εγώ γι' αυτό το λόγο ήρθα εδώ. Είναι κάτι που σιγοβράζει αλλά πρέπει να γίνει πιο δυνατό.

Μαρία Καμνορόκα
χειρίστρια ακτινολογίας

“Μάθημα για τον κόσμο της Αριστεράς”

Το τετραήμερο του Μαρξισμού είναι ένα πλούσιο μάθημα για όλο τον κόσμο της Αριστεράς. Εγώ θα συνοψίσω την εμπειρία μου σε τρεις παρατηρήσεις. 

Η πρώτη είναι ότι παρά το πλήθος των συζητήσεων και το εύρος των θεμάτων που πραγματεύονται, δεν φεύγει κάποιος συγχισμένος ή κουρασμένος. Ίσα ίσα ξεκαθαρίζει σε πολλά ζητήματα, κι αυτό γιατί οι συζητήσεις με τον τρόπο που γίνονται μπορούν να συμπεριλάβουν τόσο κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί βαθιά με την επαναστατική θεωρία όσο και κάποιον που έχει συστηματική ενασχόληση.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ανοίγει το ενδιαφέρον για περαιτέρω εμβάθυνση στη μαρξιστική θεωρία και τις επαναστατικές ιδέες. Η τρίτη και πιο σημαντική είναι ότι τόσο με τα ζητήματα τα πιο θεωρητικά όσο και της επικαιρότητας, μπορεί κάποιος να έχει ανάλυση για τη συγκυρία, να ξεπερνά κάθε παράλυση και να έχει την αυτοπεποίθηση για μάχη στη συνέχεια.

Τάσος Τσιούνης
Βόλος 

“Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο”

Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ το φεστιβάλ του Μαρξισμού και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένη. Το τετραήμερο χτίζει το κίνημα πάνω σε θεωρητική, ιστορική αλλά και πρακτική βάση. Η επιστροφή της δεξιάς στην κυβέρνηση ανοίγει πολλά ζητήματα που πρέπει να απαντήσουμε. 

Στις σχολές, έρχεται και μιλά για την ολοκληρωτική κατάργηση του ασύλου, μια προσπάθεια να εξαφανίσει την πολιτική δράση στα πανεπιστήμια και να εμποδίσει τους φοιτητές να οργανωθούν εναντίον της. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα, με μαζικές γενικές συνελεύσεις, με κλιμάκωση των αγώνων με απεργίες και καταλήψεις, μαζί με τους εργαζόμενους, για να της χαλάσουμε τα σχέδια. Παράλληλα υπάρχουν όλες οι αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αντισεξιστικές μάχες που πρέπει να οργανώσουμε ακόμα πιο δυνατά. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και μπορούμε να το κάνουμε.

Θοδώρα
φοιτήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου