Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη επίθεσης στο Συνεργείο: Ο Λαγός επικεφαλής

Η χρυσαυγίτικη επίθεση στο Συνεργείο τον Ιούλη 2013. Οδηγός της μηχανής αριστερά ο Μίχος.

Απολογήθηκε ο Ν. Μίχος στη δίκη για την επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο, στην 8η συνεδρίαση της σχετικής δίκης (16/7). 

Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής επιβεβαίωσε την παρουσία του καθώς και την παρουσία των πυρήνων Πειραιά και Νίκαιας στην οργάνωση της επίθεσης. Παράλληλα έβαλε στο κάδρο και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής: «Με ειδοποίησαν από τα κεντρικά της Μεσογείων να πάω για διανομή φυλλαδίων. Ήμουν βουλευτής Ευβοίας, μόλις είχα πάρει τη μηχανή μου, είχαν ειδοποιήσει την Εύβοια, και πήρα τα παιδιά και είπα θα έρθω».

Επιβεβαίωσε επίσης για μια ακόμη φορά ότι η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής βασίζεται στην πλήρη άρνηση και τα ψέματα: «Δεν είπα εγώ ότι δεν ήμουν εκεί, αυτή ήταν γραμμή που δόθηκε από τον Μιχαλολιάκο στον προηγούμενο δικηγόρο μου. Ο πρώην συνήγορός μου μού έκρυψε πράγματα και για αυτή τη δίκη και για την μεγάλη», κατέθεσε. Ο προηγούμενος συνήγορος, στον οποίο αναφέρεται είναι ο Γ. Ζωγράφος, και ανήκει στην ομάδα των στελεχών που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή στις 13/7 μαζί με τον Λαγό.

Ταυτοποίησε τον συγκατηγορούμενό του Μπαρέκα ως γραμματέα της τοπικής του Πειραιά και επιβεβαίωσε την παρουσία του στο χώρο. Ο Καλπιτζής, επίσης κατηγορούμενος, κατέθεσε νωρίτερα κι αυτός ότι γνώρισε το Μπαρέκα σε διανομή τροφίμων της ΧΑ στον Πειραιά στην οποία ήταν υπεύθυνος.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο της απολογίας Μίχου είναι ο ρόλος του Λαγού: ήταν παρών και το αυτοκίνητό του ήταν στην κορυφή της πορείας μέχρι το τέλος. Μετά τις συλλήψεις είπε ότι «ενημερώθηκαν και άλλοι βουλευτές». Ο Λαγός πήγε, μαζί με τον ίδιο, τον Παναγιώταρο και άλλους στο ΑΤ Ηλιούπολης, «πήγαμε νερά και πορτοκαλάδες και μάθαμε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι». Ωστόσο στο τέλος παραδέχτηκε ότι ήταν η παρουσία τους εκεί ως βουλευτές της Χρυσής Αυγής που συνέβαλε στην απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ο Λαγός δεν απολογήθηκε ισχυριζόμενος μέσω του συνηγόρου του ότι είναι στο Στρασβούργο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτέμβρη με εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις και απόφαση.