Εργατικό κίνημα
Στους δρόμους οι ΟΤΑ

22/6/17, Απεργία εργαζόμενων στους δήμους. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στο δρόμο βγαίνουν οι εργαζόμενοι των δήμων όλης της χώρας ενάντια στο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο με καθημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Στο στόχαστρο – εκτός των άλλων επιθέσεων που συμπεριλαμβάνει το πακέτο μέτρων - βάζουν το άρθρο 179. Σύμφωνα με αυτό δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους για μια σειρά υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας, της αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών, της συντήρησης του πρασίνου κ.α. Η δυνατότητα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών θα δίνεται χωρίς να απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και η αιτιολογημένη απόφασή του, όπως προέβλεπε η μέχρι τώρα νομοθεσία. 

Όπως αποφάσισε η ΠΟΕ ΟΤΑ, την Τετάρτη 16/10, καλούνται Γενικές Συνελεύσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων των δήμων πανελλαδικά. Την Πέμπτη 17/10 θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τις πρωινές ώρες και πορεία στο Υπ. Εσωτερικών. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9:30πμ από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο. Το Σαββατοκύριακο 19 και 20/10 οι εργαζόμενοι θα απέχουν από την εργασία τους, ενώ πανελλαδικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/10, στις 11πμ στην Αθήνα. Μετά το συλλαλητήριο θα γίνει σύσκεψη των σωματείων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σε “κλιμάκωση μέχρι την νίκη” καλεί το δίκτυο εργαζομένων ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα” και προτείνει: “η συνέχεια δίπλα στα επόμενα απεργιακά βήματα που θα βάλει η ΠΟΕ ΟΤΑ, μπορεί να είναι μια μεγάλη απεργία στις 23 Οκτώβρη που να δείξει την δύναμη μας, διεκδικώντας από όλα τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ να απαντήσουν ενωμένα. Την Τετάρτη 23/10 καλούν και οι ομοσπονδίες της Υγείας σε πανελλαδική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η απεργία αυτή μπορεί να γίνει το βήμα για να συντονιστούμε ενάντια στην επίθεση του Μητσοτάκη”.

Μιλήσαμε με τη Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο δήμο Αθήνας η οποία μας μετέφερε το κλίμα: “Με πρωτοβουλία του σωματείου ΕΕΔΑ, έγινε το πρωί της Τρίτης 15/10, ανοιχτή συνέλευση-ενημέρωση προκειμένου να γίνουν άπαντες κοινωνοί του κινδύνου που φέρνει το κυβερνητικό αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων και να συναποφασίσουν την υλοποίηση των δράσεων, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην συνέλευση συναντήθηκαν εργαζόμενοι από όλα τα σωματεία του Δήμου κι εκτός από το πρόγραμμα δράσης που βάζει για αυτή τη βδομάδα η ομοσπονδία, συζητήθηκε και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Βάλαμε από τη μεριά μας ότι το Σάββατο μετά την πανελλαδική διαδήλωση που θα συνεδριάσουν τα σωματεία, θα πρέπει να αποφασίσουν νέο απεργιακό πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας και την απεργία στις 23/10. Είναι μια μεγάλη επίθεση και μόνο έτσι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Με διάρκεια και όλοι μαζί. Το νομοσχέδιο επιτίθεται στους ΟΤΑ, όπου λύνονται τα χέρια του κάθε δημάρχου να προχωρήσει ανενόχλητος σε ιδιωτικοποίηση ολόκληρων τομέων – με συνέπειες και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στους εργαζόμενους που τις παρέχουν. Αλλά πρόκειται και για επίθεση συνολικά στην εργατική τάξη με την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, τα συνδικάτα και το περιβάλλον. Οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις γραφείο – γραφείο, χώρο – χώρο, συνάδελφο – συνάδελφο, εξηγώντας το τι φέρνει το νομοσχέδιο και γιατί χρειάζεται να μπει στην άκρη κι ο παραμικρός δισταγμός και να κατέβουμε όλες και όλοι στο δρόμο”.