Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές: Κλιμάκωση - Συντονισμός

11/10, Φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

11/10, Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Φωτό: Α. Κοροβέσης

 

Μαζικό και μαχητικό το φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 11/10 στο κέντρο της Αθήνας με εκατοντάδες φοιτητές να στέλνουν μήνυμα αντιστασης και ανατροπής στα σχέδια της υπουργού Παιδείας Κεραμέως και της κυβέρνησης.

Από νωρίς εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με το πανό των κατειλημμένων σχολών του Πολυτεχνείου μπροστά και στη συνέχεια των σχολών του ΕΚΠΑ, ξεκίνησαν την πορεία προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. 

Μαζί, με το πανό τους διαδήλωσαν φοιτητές από το ΠΑΔΑ.

“Οι 15 κατειλημμένες σχολές της Αθήνας και άλλες τόσες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν την οργή των φοιτητών απέναντι στις νέες επιθέσεις. Δεκάδες είναι οι συνελεύσεις που οργανώνονται αυτή την εβδομάδα με πρόταση για νέες διευρυμένες καταλήψεις, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη προτείνουμε νέο συλλαλλητήριο”, ανέφερε η Μαριλένα Κουντούρη από το Πάντειο.

“Οι σχολές μας είναι διαλυμένες. Υπάρχουν εργαστήρια γραφιστικής στο ΠΑΔΑ που στριμώχνονται 200 άτομα. Σίτιση, στέγαση είναι στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών και η Κεραμέως έρχεται να μας πει πως χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση από ιδιώτες και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας συνολικότερα. Ταυτόχρονα σε συνθήκες κρίσης, που οι φοιτητές χρειάζεται να εργάζονται -όπως εγώ- για να τα βγάλουν πέρα, η υπουργός έρχεται να εντατικοποιήσει τις σπουδές μας και μας απειλεί ότι θα μας διαγράφει από το Πανεπιστήμιο αν δεν καταφέρνουμε να τελειώσουμε σε 6 χρόνια. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τις καταλήψεις διαρκείας μέχρι να αποσύρει το νομοσχέδιο”, ανέφερε ο Κώστας Αγωγιάτης από το ΠΑΔΑ.

“Στη Φιλοσοφική καλέσαμε νέα συνέλευση την Τρίτη 15/10 με πρόταση για κατάληψη και νέο συλλαλητήριο. Οι φοιτητές θέλουν να δώσουν αυτή τη σύγκρουση. Είναι ανάγκη τόσο η ΕΑΑΚ όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς να προσανατολιστούμε σε ένα μαχητικό πρόγραμμα αντίστασης που δεν θα αφήσει τα περιθώρια στο Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει της επιθέσεις του”, υπογράμμισε η Μαρία Καστελιώτη από τη Φιλοσοφική.

Όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή βρήκε μπροστά της τις κλούβες των ΜΑΤ και την μανία των μπάτσων που με ρήψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνα απευθείας πάνω στους φοιτητές  προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που διαδήλωνε χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Οι φοιτητές ξανασυντάχτηκαν και συνέχισαν την πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο. 

Κυριάκος Μπάνος

Μετά την διαδήλωση της Παρασκευής 12/10 έγινε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στο κάτω Πολυτεχνείο. Στις προηγούμενες κορυφώσεις του φοιτητικού κινήματος το Συντονιστικό Συνελεύσεων και Καταλήψεων αποδείχτηκε το όργανο που μπορούσε να ενώνει τις συνελεύσεις και με ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο να εξασφαλίζει το συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων  και των επόμενων δράσεων. 

Στο συντονιστικό της Παρασκευής συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές. Τοποθετήθηκαν φοιτητές από τις σχολές του ΕΜΠ, από σχολές του ΕΚΠΑ και από το ΠΑΔΑ. Κοινή συνισταμένη ήταν η αισιοδοξία πως μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδια της Κεραμέως. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο πόσο γρήγορα βγάλαμε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και το μεγάλο συλλαλητήριο. 

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που βγήκε αμέσως μετά το τέλος του συντονιστικού: “Χαιρετίζουμε τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, μετά από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις. Δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολιτικές της ΝΔ για την Παιδεία αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα και δε μένουν αναπάντητες. 

Νέος γύρος

Το χτύπημα των μπλοκ των συλλόγων από τις δυνάμεις καταστολής, αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με σκοπό να καταστείλει την όποια κινηματική έκφραση ενάντια στα σχέδιά της. Καλούμε τους ΦΣ να μπουν σε νέο γύρο όξυνσης και κλιμάκωσης μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Καλούμε συγκεκριμένα σε: (α) Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και κινητοποίηση την Πέμπτη 17/10 στο κέντρο της Αθήνας με κατειλημμένες σχολές. (β) Από κοινού διοργάνωση όλων των ΦΣ πανελλαδικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα. (γ) Διοργάνωση φεστιβάλ ΦΣ Αθήνας στις σχολές του κέντρου.

Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νομικής ΕΚΠΑ, Πολιτικού Νομικής ΕΚΠΑ”. 

Συλλαλητήρια έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στη Ξάνθη και αυτή την εβδομάδα οργανώνονται σε Βόλο, Γιάννενα και Ηράκλειο. Τέλος στο Συντονιστικό δεν συζητήθηκε μόνο η μάχη ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως αλλά πώς το φοιτητικό κίνημα θα συγκρουστεί με την ρατσιστική εκστρατεία της Ν.Δ και θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη φασιστική απειλή. Αντιπρόσωποι συλλόγων που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στην αντιφασιστική διαδήλωση που θα γίνει τη μέρα που θα απολογηθεί ο Μιχαλολιάκος.

ΣΕΚ στις Σχολές

Βόλος

Την Τρίτη 8/10 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Βόλο. Συζητήσαμε για το πρόβλημα έλλειψης κτηρίου στη σχολή μας και για την ακραία υποχρηματοδότηση. 

Πέρσι, την περίοδο που κάναμε κατάληψη, μας έταζαν ότι θα μπούμε σε ενα νέο υπερσύγχρονο κτήριο με εργαστήρια και όλες τις υποδομές. Αντί για αυτό ξεκίνησε η χρονιά και έχουμε βρεθεί να κάνουμε μάθημα σε 5 διαφορετικά κτήρια!

Ταυτόχρονα ανοίξαμε τα ζητήματα του νέου νόμου που ετοιμάζει η Κεραμέως. Το ν+2 και οι διαγραφές φοιτητών σε μια σχολή που έχει μέσο όρο αποφοίτησης τα 8 χρόνια ξεσηκώνει τους φοιτητές.  Γι'αυτό οργανώνουμε νέα γενική συνέλευση τη Τρίτη 15/10 με σκοπό να μεταφέρουμε το κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας της Αθήνας, αλλά και την εμπειρία μας από την Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ που συμμετείχαμε. 

Την Παρασκευή 18/10 οργανώνουμε φοιτητικό συλλαλητήριο στο Βόλο. Ήρθε η ώρα  να ξαναπιάσουμε το νήμα της περσινής κατάληψης. 

Στάθης Αντωνάκης
ΡΕΥΜΑ - ΕΑΑΚ

Γιάννενα

Στα Γιάννενα αυτή την εβδομάδα οργανώνουμε συνελεύσεις σε μια σειρά σχολές, όπως στο Χημικό και την Ιατρική. Με την έμπνευση των καταλήψεων και των διαδηλώσεων των σχολών της Αθήνας οργανώνουμε και στα Γιάννενα συλλαλητήριο στις 22/10 και εκδήλωση των σχημάτων της ΕΑΑΚ στις 21/10 με θέμα την κατάργηση του ασύλου, το νέο νόμο που προτείνει η Κεραμέως και την απάντησή μας.

Στο Χημικό έχουν ανοίξει και άλλα θέματα όπως οτι έχει μπεί όριο δήλωσης μαθημάτων. Για την απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας θα πρέπει οι φοιτητές να πάρουν επιπλέον μαθήματα και να κάνουν υποχρεωτικά πρακτική ενώ την οινολογική επάρκεια θα μπορούν να την πάρουν μόνο 15 φοιτητές το χρόνο.

Ταυτόχρονα με την έμπνευση της Συνάντησης της ΚΕΕΡΦA ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες πάμε να ξεκινήσουμε και στα Γιάννενα τη μάχη για ανοιχτά σύνορα, για να κλείσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να μπούν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να καταδικαστούν και να μπουν φυλακή οι φασίστες της ΧΑ. 

Αρετή Κανέλλου
Καταλύτης ΕΑΑΚ

ΑΣΚΤ

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στην Καλών Τεχνών και από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει τη σχολή στο όριο του να μην μπορεί να λειτουργήσει. Η περικοπή έχει φτάσει στο εξωφρενικό ποσοστό του 70% κάτω απο το 2010. Ο πρύτανης διαμαρτύρεται πως η σχολή δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ αλλά η τακτική που ακολουθεί είναι να αναζητά χρηματοδότηση από μια σειρά ιδιώτες. 

Η ιδιωτικοποίηση έρχεται. Ήδη το ίδρυμα Νιάρχος έχει βαλει χέρι στη σχολή, το ίδρυμα ΝΕΟΝ, ο όμιλος Swarovski χρησιμοποιεί υποδομές και αίθουσες που παραμένουν κλειστές για τους φοιτητές. 

Υπάρχουν ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό και η λύση που προτείνεται είναι “έκτακτο προσωπικο”. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικου. 

Για όλα αυτά τα θέματα και για τις προτάσεις της Κεραμέως για ένα νέο νόμο πλαίσιο οργανώσαμε συνέλευση τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη. Επίσης σαν σχήμα ΑΡΚΑΣ ΕΑΑΚ στη σχολή ανοίξαμε τα ζητήματα του ρατσισμού και του φασισμού, μεταφέραμε την εμπειρία απο την διεθνή συνάντηση και πανελλαδική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ και έτσι ο σύλλογος μας στηρίζει την πρωτοβουλία να επιστρέψουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και καλεί σε αντιφασιστική διαδήλωση την μέρα που θα απολογείται ο Μιχαλολιάκος. 

Γιάννης Μαλινάκης
ΑΡ.ΚΑ.Σ - ΕΑΑΚ