Περιβάλλον
Ελληνικό-ΕΛΠΕ: Διπλά δώρα στον Λάτση

“Επένδυση στο Ελληνικό και ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, δύο παράλληλες ιστορίες με κοινό επενδυτή. Τεράστια η οικολογική-κλιματική καταστροφή στην Αττική και στις περιοχές των τεσσάρων οικοπέδων εξόρυξης υδρογονανθράκων”, είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού.  Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

“Το «μεγαλύτερο ακίνητο των Βαλκανίων» που προοριζόταν για τη δημιουργία ενός σύνθετου Μητροπολιτικού  Πάρκου παραχωρήθηκε στην Hellinikon Global I SA (θυγατρική της Lamda Development) με σύμβαση που υπογράφηκε στις 14/11/2014. Στο διάστημα από το 2014 μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε επανειλημμένα να απαλλαγεί το ακίνητο από «δουλειές» προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και δασικά βάρη. Δεν κατέστη πάντα δυνατόν λόγω των παρεμβάσεων του ΥΠΠΟ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της Επιτροπής Αγώνα για το Ελληνικό και του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στο διάστημα της δημαρχίας Χρήστου Κορτζίδη. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε ότι θα «ξεμπλοκάρει» το έργο. Απ’ ό,τι αποδεικνύεται ζητούμενο ήταν να μην υπογραφούν από την προηγούμενη κυβέρνηση οι έτοιμες αποφάσεις καθώς έπρεπε να ανατραπούν και τα ελάχιστα διασφαλισθέντα. Από την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκίνησε χαριστικές παροχές...

Η αποχώρηση των ξένων «φερόμενων» ως εταίρων του σχήματος, Fosun και Eagle Hills, αναμόρφωσε τις διατυπώσεις και τα μεγάλα λόγια για την επένδυση. Τα «ξένα κεφάλαια που θα επένδυαν στην Ελλάδα», δεν ισχύουν, αντιθέτως προπαγανδίζεται «ο εθνικός χαρακτήρας του έργου». Στα δημοσιεύματα τα ξένα κεφάλαια δίνουν την θέση τους σε δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή οι έλληνες πολίτες θα χρηματοδοτήσουν το έργο... Θυμίζουμε επίσης ότι ο «εθνικός επενδυτής» δεν έχει ακόμη αποκτήσει την έκταση και δεν έχει καταβάλλει ούτε 1 ευρώ για την αγορά της. 

Εξορύξεις

Φαίνεται όμως ότι επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ενισχύει την οικονομική του επιφάνεια -επ’ ωφελεία και της επένδυσης στο Ελληνικό- από τις εξορυκτικές δραστηριότητες των ΕΛΠΕ ΑΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συμφωνήθηκε η απόσυρση του Ελληνικού Δημοσίου (ποσοστό 35,5 %), από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και η απόδοση στην ήδη συμμετέχουσα εταιρεία Paneuropean (ποσοστό 45,5%), συμφερόντων Λάτση, του μεριδίου του Δημοσίου. 

Η εξέλιξη αυτή είναι τραγική, όχι επειδή το Δημόσιο επιτρέπεται να κάνει καταστροφικές επιχειρήσεις με τους υδρογονάνθρακες, αλλά επειδή το Δημόσιο μπορεί να ελεγχθεί τόσο από τις τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα όσο και από τους πολιτικούς φορείς που αντιτίθενται, στο πλαίσιο και των διεθνών εξελίξεων κατά των υδρογονανθράκων ως βασικής αιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Δύο είναι οι βασικές αιτίες καταστροφής του κλίματος: οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και η υπερχειλίζουσα αστικοποίηση του πλανήτη. Είναι τραγικό αλλά πραγματικό ότι το ίδιο το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά αναφέρει για την επένδυση στο Ελληνικό ότι: «η μελέτη αποδέχεται ότι συμβάλλει αρνητικά ως προς την κλιματική αλλαγή και βαθμολογεί αρνητικά το σχέδιο (-2)»... Όσον αφορά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η ψήφιση για τις συμβάσεις σε 4 οικόπεδα έγινε με ριζική διαφωνία πολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, με κάλεσμα των πρωτοβουλιών και κινήσεων κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις περιοχές της χώρας στις οποίες προετοιμάζονται εξορύξεις...

Εν κατακλείδι, οι δύο τερατώδεις οικολογικά και κλιματικά επενδύσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της Αττικής και 13 περιοχών συνδέονται στο πρόσωπο του «εθνικού επενδυτή»...”.