Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Γαλλία - Προχωράμε με απεργίες

Ντενί Γκοντάρ

Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας για να τιμήσουμε τα δέκα χρόνια της ΚΕΕΡΦΑ μαζί. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια, το κάλεσμα σας για μια διεθνή μέρα διαδηλώσεων το Μάρτη έχει παίξει σημαντικό ρόλο για μας στη Γαλλία.

Ήμουνα μαζί σας πέρσι τέτοια εποχή. Είχαμε στείλει μαζί το κάλεσμα για τις 16 Μάρτη. Μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε στη Γαλλία το φοβερό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που ξεσήκωσε σε όλη τη χώρα ολόκληρα κομμάτια που δεν κινητοποιούνταν μέχρι τότε. Στις 16 Μάρτη το Παρίσι έγινε ο τόπος μιας συνολικής απάντησης ενάντια σ’ένα σύστημα που καταστρέφει και τις ζωές μας και το κλίμα. Εκείνη την ημέρα 100.000 διαδηλωτές κλείσανε τους δρόμους του Παρισιού, και οι οργανωμένες πορείες ενάντια στο ρατσισμό έγιναν ένα με τις πορείες των Κίτρινων Γιλέκων και τις πορείες ενάντια στην κλιματική αλλαγή. 

Σαν αποτέλεσμα της δουλειάς που είχε γίνει προηγούμενα, στην κεφαλή της πορείας μπήκε η Πορεία Αλληλεγγύης με 15.000 κόσμου, με τις οικογένειες των θυμάτων ρατσιστικής βίας από την αστυνομία μέσα στις γειτονιές, και ένα τεράστιο μπλοκ των sans-papiers (χωρίς χαρτιά) και μεταναστών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξέρουμε ότι η απάντηση, κοινωνική και οικολογική, ενάντια σ’ αυτό το εγκληματικό σύστημα, δεν θα μπορέσει να νικήσει αν ο ρατσισμός εισχωρήσει στην τάξη μας! Ξέρουμε επίσης ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το φασισμό που ανεβαίνει, δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη δικαιοσύνη και την ισότητα για τα αδέλφια μας και τις αδελφές μας -μαύρους, άραβες, μουσουλμάνους/ες, με ή χωρίς χαρτιά- χωρίς μαχητική αλληλεγγύη ενάντια στο ρατσισμό απ’ όλο το κίνημα και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς.

Και αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση. Από το Σεπτέμβρη και ενώ ξεκινάει νέα επίθεση στις συντάξεις, παράλληλα τα βάζει ξανά με τους μετανάστες.

Αλλά το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δεν έχει πεθάνει, και βοήθησε να γίνει καινούργιο προχώρημα στους αγώνες και εξεγέρσεις των τελευταίων ετών στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα συνέβαλε στο ζωντάνεμα της φλόγας του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς. Τα επείγοντα των νοσοκομείων είναι σε απεργία εδώ και μήνες. Οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών στο Παρίσι, ιστορικά δυνατό κομμάτι των εργατικών αγώνων αλλά που δεν είχε απεργήσει εδώ και 10 χρόνια, οργάνωσαν μια τόσο μαζική απεργία το Σεπτέμβρη, που είχε σαν αποτέλεσμα το κάλεσμα σε απεργία διαρκείας από τις 5 Δεκέμβρη που μπορεί να σημάνει νέο μαζικό κύκλο αγώνων. Χρειάζεται να προσθέσουμε σ’ αυτό μια ανεβασμένη μαχητικότητα σε πολλούς κλάδους, όπως επίσης το κίνημα της νεολαίας για «να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Πέρσι στη διεθνή συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ είχα ανακοινώσει ότι η Πορεία Αλληλεγγύης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με ορισμένες από τις κύριες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες με στόχο την οργάνωση μιας κινητοποίησης στις 18 Δεκέμβρη, διεθνή μέρα των μεταναστών. Τελικά έγινε με επιτυχία και στις 18 Δεκέμβρη έγιναν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 60 πόλεις στη Γαλλία, σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και μετανάστες και για την ελευθερία κίνησης, με πάνω από 10.000 διαδηλωτές στο Παρίσι. Αυτή η επιτυχία έγινε το έναυσμα για μια κοινή καμπάνια, και εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει απεργίες των sans-papiers με τη στήριξη των συνδικάτων. Στη 1 Οκτώβρη, έγιναν 12 απεργίες στο Παρίσι με περιφρούρηση, οργανωμένες από τη CGT. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από 100 εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά κερδίσανε να μπουν σε διαδικασία νομιμοποίησης τους. Συνεχίζονται κι άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις, και έχει καλεστεί εκδήλωση συμπαράστασης στο Παρίσι για τις 21 Οκτώβρη. 

Όλα αυτά είναι μια μάχη. Αλλά θέλω μ’ αυτό να τονίσω τη σημασία αυτού που κάνει η ΚΕΕΡΦΑ και η διεθνή συνάντηση της. 

Αυτό το σύστημα έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Είναι σε βαθιά κρίση αλλά οι σπασμοί του είναι τρομακτικοί και δεν θα εξαφανιστεί χωρίς αγώνα και χωρίς εναλλακτική. Ο ρατσισμός και ο φασισμός, όπως και ο εθνικισμός αποτελούν τα εγκληματικά συστατικά και τα εμπόδια προς μια εναλλακτική. Από την άλλη μεριά, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό είναι τα συστατικά για την ενότητα της τάξης, την αλληλεγγύη και την εναλλακτική. 

Δικιά μας υπόθεση είναι να καταργήσουμε τα σύνορα και το ρατσιστικό σύστημα τους!

Ντενί Γκοντάρ
Κίνημα των “sans-papiers”