Εργατικό κίνημα
23 Οκτώβρη: Ξεσηκωμός στα Νοσοκομεία

6/9, Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Μαζικό παρών ετοιμάζονται να δώσουν εργαζόμενοι από νοσοκομεία όλης της χώρας, στην απεργιακή κινητοποίηση της 23ης Οκτώβρη. Σε 24ωρη απεργία καλεί τους υγειονομικούς όλης της χώρας η ΠΟΕΔΗΝ και σε 8ωρη στάση από τις 7πμ – 3μμ τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί με απόφαση της ΟΕΝΓΕ. Η πανελλαδική απεργιακή διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8:30πμ από την πλατεία Μαβίλη. 

Στο πλευρό των συναδέλφων τους θα βρεθούν και οι φοιτητές/τριες της Ιατρικής Αθήνας όπως αποφάσισαν σε μια μαζική γενική συνέλευση την περασμένη Τρίτη, ενώ ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στο φοιτητικό σύλλογο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΠαΔΑ.

Όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας δίνουν τα μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων με εξορμήσεις, γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών αγώνα. 

“Στον Άγιο Σάββα από την προηγούμενη βδομάδα έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση και την ενημέρωση των συναδέλφων τμήμα-τμήμα και την Πέμπτη 17/10, στη 1μμ, έχουμε Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κι άλλες περιοδείες και την ίδια την ημέρα της απεργίας ετοιμάζουμε απεργιακή φρουρά και προσυγκέντρωση στην πύλη στις 8πμ για να πάμε οργανωμένα στην πλ. Μαβίλλη” μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας. 

“Οι συμβασιούχοι στην Υγεία ετοιμάζονται για να δώσουν τη μεγάλη μάχη της απεργίας στις 23 Οκτώβρη, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Στο ΕΚΕΑ έχουμε κάνει συνέλευση κι έχουμε αποφασίσει τη συμμετοχή μας στην απεργία και το κατέβασμά μας στη διαδήλωση” λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. “Συνάδελφοι συμβασιούχοι μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώνουν τώρα το κατέβασμά τους από τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που γέμισε ένα πούλμαν από την Αθήνα στις 6 Σεπτέμβρη για το καραβάνι της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν κλείσει ένα πούλμαν με συμμετοχές από Σέρρες, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη και ετοιμάζονται και για δεύτερο”. 

“Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το Συντονιστικό Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή εργαζομένων από το Ιπποκράτειο, το ΨΝΘ, το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και το Παπαγεωργίου” μεταφέρει ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος του Δ.Σ του σωματείου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. “Συζητήθηκε η απεργία στις 23/10, το ζήτημα των απολύσεων στο Παπαγεωργίου κι αποφασίστηκαν περιοδείες, μαζέματα κι εξορμήσεις. Την επόμενη μέρα έγινε σύσκεψη συμβασιούχων και μονίμων στο ΨΝΘ με θέμα την απεργία. Ειδικά από τους συναδέλφους συμβασιούχους ΟΑΕΔ υπάρχει μεγάλη διάθεση για την οργάνωση της απεργίας. Η εικόνα που έχω από τη μεριά του Συντονιστικού είναι ότι πάμε για τη μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι τώρα σε πανελλαδική διαδήλωση υγειονομικών”. 

“Ετοιμαζόμαστε”

“Από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην μεγάλη πορεία στην Αθήνα” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. “Ήδη έχουμε ξεκινήσει και γεμίζουμε τα πούλμαν με συναδέλφους από τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, Γεννηματά, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Παύλο, Ψ.Ν.Θ, Κέντρο Υγείας Ευόσμου αλλά κι από το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, την Κομοτηνή, την Ξάνθης κι αλλού. Όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε βροντερό παρών και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων οαεδιτών και επικουρικών, προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία κι αυξήσεις στους μισθούς”.

Συνεχίζοντας η Κ. Θωίδου θυμίζει ότι “το ξεκάθαρο αίτημά μας είναι πλέον η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το Υπουργείο Υγείας μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΕΘ αναγκάστηκε να μιλά για παρατάσεις των συμβάσεων των 4.000 εργαζόμενων του ΟΑΕΔ και ο Κικίλιας αναγκάστηκε να καταπιεί τις αρχικές απειλές ότι δήθεν οι παρατάσεις μας ήταν παράνομες. Χρειάζεται να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι για να μπορέσουν να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία. Χρειάζεται να προσληφθεί νέο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για να σταματήσει κόσμος να πεθαίνει γιατί δεν υπάρχουν γιατροί ή να περιμένει μήνες για τις απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες. Ταυτόχρονα ανοίγουμε το θέμα της απαράδεκτης και απάνθρωπης διάταξης του Υπουργείου Υγείας, που απαγορεύει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με την κατάργηση του ΑΜΚΑ. Ξέρουμε ότι αυτή η ρατσιστική επίθεση έχει στόχο να πετάξει εκτός του συστήματος δημόσιας Υγείας χιλιάδες ανασφάλιστους και ανέργους ασθενείς και να προχωρήσει σε σκληρές περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία. Εκατοντάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα αντιστέκονται σε αυτή την απάνθρωπη διάταξη και παίρνουν πρωτοβουλίες ενάντια στην κατάργηση του ΑΜΚΑ”.