Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Συνεχίζονται οι απολογίες

Τέσσερις ακόμα πρώην βουλευτές της ναζιστικής συμμορίας απολογήθηκαν στις συνεδριάσεις της 9 και 11 Οκτώβρη (389η και 391η συνεδρίαση), με τους κατηγορούμενους που έχουν απομείνει να είναι έντεκα. Ο Α. Γρέγος, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, ενεργός στη Χρυσή Αυγή από το 2004 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2007 προσπάθησε στην απολογία του να στηρίξει τη γνωστή αδιέξοδη γραμμή της «πολιτικής σκευωρίας». Ξεκινώντας όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του με τη φράση «είμαι εδώ σήμερα μόνο και μόνο επειδή εκλέχτηκα βουλευτής», ο Γρέγος παρίστανε τον ανήξερο σχεδόν για οτιδήποτε ρωτήθηκε.

Ακόμη και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το πρώτο πράγμα που είπε ήταν: «το έμαθα από τα ΜΜΕ μια δυο μέρες μετά. Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην Αθήνα», ενώ συμπλήρωσε: «πολλές φορές γίνονταν προβοκάτσιες σε βάρος μας». Όσο όμως προσπαθούσε να στηρίξει την αφήγηση της «πολιτικής σκευωρίας», τόσο λιγότερο πειστικός γινόταν. «Δεν ξέρω αν ο Ρουπακιάς ήταν μέλος, αλλά και να ήταν δεν θα έπρεπε να οδηγηθούν όλοι σε δίκη […] κάποιοι κύκλοι εντός κι εκτός Ελλάδας κάνανε τη σκευωρία». Του επισημάνθηκε ότι τόσο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και δεκάδες επιθέσεις μελών της ΧΑ για τις οποίες έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις, είναι πραγματικά γεγονότα και ότι είναι σαν να ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι επιθέσεις κατασκευάστηκαν.

Η Ε. Ζαρούλια, σύζυγος του φύρερ της ναζιστικής οργάνωσης, τόνισε ότι κατηγορείται επειδή… η Χρυσή Αυγή είναι η οικογένειά της! Όταν ρωτήθηκε για το χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» που απέδωσε σε μετανάστες σε ομιλία της στη Βουλή τον απέδωσε σε …τρακ, αλλά δευτερόλεπτα πριν είχε υπερασπιστεί τον ρατσισμό της, λέγοντας: «ψέματα είναι [ότι οι αλλοδαποί φέρνουν αρρώστιες]; Ξαναεμφανίζονται ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί […] οι φυλακές είναι γεμάτες ξένους, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών εγκληματιών στην Ευρώπη»! Κατέφυγε και σε ξεδιάντροπα ψέματα σχετικά με τα εγκλήματα μελών της ΧΑ, λέγοντας: «από τη δεκαετία του ’80 έχουν αποδοθεί πολλά στη ΧΑ και έχουν εξιχνιαστεί […] όσες δίκες έχουν γίνει, έχουν αθωωθεί. Απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής» (!!). 

Αλλά αυτό που έβγαλε περισσότερο μάτι από όλα ήταν ο ισχυρισμός της ότι και αυτή και ο Μιχαλολιάκος έμαθαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το μεσημέρι της επόμενης. Της επισημάνθηκε από την εισαγγελέα ότι ο δημοσιογράφος Α. Σπίνος, μάρτυρας που ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος πρότεινε στο δικαστήριο για την υπεράσπισή του, είχε πει ότι ο αρχηγός έψαχνε όλη τη νύχτα (παίρνοντας τηλέφωνα και τον ίδιο) να μάθει τι έγινε με τη δολοφονία. «Ξέρετε τώρα οι δημοσιογράφοι…» ήταν η απάντησή της.

Τον παντελώς ανήξερο παρίστανε και ο Π. Ζησιμόπουλος, μέλος της ΧΑ από το 2011 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2012. Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ακούσει ρατσιστικό λόγο, ότι δεν ξέρει τίποτα για ορκωμοσίες κι ότι δεν είχε ακούσει για καμία επίθεση που να αποδίδεται σε μέλη της ΧΑ μέχρι να διαβάσει τη δικογραφία. Βέβαια παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «μας φόρτωναν οποιαδήποτε επίθεση λάμβανε χώρα»! Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι το πογκρόμ του Μάη του 2011 το έκαναν οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων. Ο κατηγορούμενος που είχε στενές σχέσεις με τον Κασιδιάρη γιατί τον είχε στρατιώτη (άλλωστε με πρόταση του Κασιδιάρη έγινε μέλος της ΚΕ), δεν τον άκουσε προφανώς να περηφανεύεται ότι η Χρυσή Αυγή οργάνωσε το πογκρόμ (το σχετικό βίντεο έχει προβληθεί στο δικαστήριο). Αρνήθηκε τη ναζιστική ιδεολογία, αν και έχει προβληθεί βίντεο στο οποίο ο ίδιος λέει «ναι, είμαστε ναζί, αλλά όχι κλέφτες», όπως ακριβώς έχει πει και ο Μιχαλολιάκος.

Ο Π. Ηλιόπουλος, ένας από τους αποχωρήσαντες του καλοκαιριού, δήλωσε ότι άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΧΑ από το 2007, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής το 2011 και ότι είναι στενός φίλος του Κασιδιάρη. Όπως και ο προηγούμενος κατηγορούμενος έτσι και ο Ηλιόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακούσει οτιδήποτε ναζιστικό στην οργάνωση. Φυσικά του διέφυγε το άρθρο του στενού του φίλου στο οποίο εκθειάζει την ιδιοφυία του Χίτλερ – «δεν μου είχε αναφέρει ποτέ τον Χίτλερ, δεν είχε ποτέ πει κάτι καλό, ούτε καν ότι κάνει καλά… μακαρόνια!», είπε. 

Αλλά ακόμα πιο εξόφθαλμο γίνεται το ψέμα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ηλιόπουλος είχε τατουάζ με το γνωστό ναζιστικό σύνθημα Sieg Heil («Ζήτω η Νίκη») και τον μαίανδρο της ΧΑ δίπλα. Ισχυρίστηκε ότι το έκανε σε ηλικία 15 ετών χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει, επειδή του «άρεσε η γραμματοσειρά». Υιοθέτησε την εξήγηση Ζησιμόπουλου για το πογκρόμ (ότι έγινε από οπαδούς ομάδων), ενώ πούλησε τρέλα για τις επιδρομές στις λαϊκές που το δικαστήριο τον έχει δει σε βίντεο να κάνει. «Δεν έγινε αντιποίηση αρχής […] πηγαίνω σε αυτό το πανηγύρι από 12 χρονών» και άλλες ασυναρτησίες. Αν και έχει αποχωρήσει, δεν τόλμησε να πει κάτι ενάντια στην ΧΑ, καθώς και αυτός και όλοι οι αποχωρήσαντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν τους σώζει.

Στο μεταξύ ο Λαγός, μέσω της υπεράσπισής του, προσπάθησε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του την τελευταία θέση στη σειρά των απολογιών, θέλοντας προφανώς να δει σε ποιο βαθμό ετοιμάζεται ο φύρερ να τον «δώσει». Ισχυριζόμενος υποχρεώσεις με την Ευρωβουλή, ζήτησε να απολογηθεί στις 30 Οκτώβρη (και ξέροντας ότι ο Μιχαλολιάκος αναμενόταν να απολογηθεί στις 23/10). Το δικαστήριο κατάργησε την δικάσιμο της 23ης και πρόσθεσε μία στις 31/10. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Λαγός θα απολογηθεί 30/10 και ο Μιχαλολιάκος 31/10. Σε κάθε περίπτωση θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τον αρχηγό.


Επόμενες δικάσιμες

Στο Εφετείο στις 16/10, 18/10, 21/10, 30/10 και 31/10.
Στον Κορυδαλλό 17/10 και 22/10.