Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ: Η απόφαση της Συνέλευσης

12/10, Συζήτηση “Διεθνής συντονισμός” στη συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νομική. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η καταδίκη των φασιστών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια ρατσιστική άγρια επίθεση. Έχουμε μπροστά μας την μάχη για να μπλοκάρουμε τη βάρβαρη αστυνόμευση των συνόρων, την κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο με διαχωρισμούς προσφύγων/μεταναστών με τους δεύτερους να μην δικαιούνται καν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, τις 10.000 απελάσεις σε δύο χρόνια, τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ. Έχουμε επίσης την κατάληξη της δίκης της ΧΑ με καταδίκη όλων των νεοναζί.

Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στα εγκλήματα του Τραμπ και της ΕΕ που αποσταθεροποιούν τη Μ.Ανατολή και απλώνουν τις εστίες πολέμου. Η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία, η καταστολή του κουρδικού κινήματος, αλλά και η επιχείρηση βίαιης μεταφοράς πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριων προσφύγων από την Τουρκία στη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας” που στοχεύει να χαράξει ο τουρκικός στρατός με την στήριξη του Τραμπ, του Πούτιν και της ΕΕ, θα τροφοδοτήσουν αναπόφευκτα μια νέα μαζική φυγή προσφύγων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ παίζουν το χαρτί της σκλήρυνσης του ρατσισμού, των κλειστών συνόρων για να εκτρέψουν την οργή του κόσμου από τις χρεοκοπημένες πολιτικές τους που σπέρνουν τη φτώχεια. Η ΕΕ διόρισε επίτροπο τον Μ.Σχοινά χρίζοντάς τον “προστάτη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, υιοθετώντας την ακροδεξιά ισλαμοφοβική ρητορική και αποσπώντας τα συγχαρητήρια της Μαρίν Λεπέν. Επεκτείνουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στηρίζοντας τον ρατσιστικό αποκλεισμό σε στρατόπεδα προσφύγων ακόμη και μέσα σε ζώνες πολέμου. Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία συμφωνούν στο κλείσιμο κάθε χαραμάδας προσπέλασης προς τον “βαλκανικό διάδρομο” με κλιμάκωση της επιτήρησης των συνόρων με χιλιάδες συνοριοφύλακες, μη επανδρωμένα και επανδρωμένα αεροσκάφη, με πολεμικά πλοία για τον εντοπισμό και την ανάσχεση των μετακινήσεων των προσφύγων.

Υπάρχει τεράστια πόλωση μέσα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης και η ακροδεξιά επιχειρεί να επωφεληθεί επιβάλλοντας την ατζέντα της. Δέχτηκε όμως και μεγάλα πισωγυρίσματα. Έχουν γίνει βήματα μπροστά στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική πάλη διεθνώς. Από τις ΗΠΑ του Τραμπ μέχρι την Αυστραλία και τη Γερμανία οι μαζικές διαδηλώσεις ανοίγουν το δρόμο για να μπει φρένο στις επιθέσεις. Η ΚΕΕΡΦΑ με την πρωτοβουλία για διεθνή συντονισμό στις 21 Μάρτη εδώ και πέντε χρόνια έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική. Αυτό είναι αναγκαίο να συνεχιστεί για να δυναμώσουμε την αντίσταση στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων που ανοίγουν το δρόμο στη φασιστική απειλή.

Στα δέκα χρόνια από την ίδρυση της ΚΕΕΡΦΑ, το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα σημείωσε μια ιστορική νίκη. Με τη δύναμη και τη συστηματική του δράση οδήγησε την Χρυσή Αυγή έξω από τη Βουλή και είναι εφικτό να την τσακίσουμε. Η μαζική ενωτική κινητοποίηση με την συμμετοχή των συνδικάτων, η σύνδεση της αντιφασιστικής με την αντιρατσιστική πάλη, ο αγώνας ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις στις γειτονιές, ο αγώνας για να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, για να μην έχουν προβολή από την ΕΡΤ και περίπτερα στις εκλογές, να πως οδηγήθηκε στην απομόνωση η ΧΑ. Αυτή τη νίκη δεν μας την χάρισε κανένα “συνταγματικό τόξο”, πολύ περισσότερο ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης.

Συνεχίζουμε!

Η ΚΕΕΡΦΑ είχε κάνει την πολύ σημαντική επιλογή να δοθεί η μάχη και στη δίκη της ΧΑ, με την παρουσία της πολιτικής αγωγής από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος αλλά και τις μαζικές κινητοποιήσεις σε κρίσιμα σημεία, στην αρχή της αλλά και μετά για να κερδηθεί η επιτάχυνση. Έτσι θα συνεχίσουμε για να φτάσουμε στην απόφαση της καταδίκης.

Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή συνεχίζεται. Μέσα στη Βουλή βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Η πολιτική της κυβέρνησης, η νέα εκστρατεία κατά των προσφύγων, η ρατσιστική ρητορική της που υιοθετεί την αφήγηση της ακροδεξιάς για “εισβολή λαθρομεταναστών” και “αλλοίωση του πληθυσμού”, ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες ξανά. Χτίζουμε συστηματική αντιφασιστική δράση ενάντια σε κάθε απόπειρα να μπουν στις γειτονιές καλυπτόμενοι πίσω από επιτροπές κατοίκων, τοπικούς συλλόγους ή ακόμη και Δημάρχους που κοντράρουν την παρουσία προσφύγων στην περιοχή τους.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των προσφύγων μπορεί να ηττηθεί.

Η ΝΔ στη κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα που έχτισε μαζική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες παρά τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις Μόριες, έναν κόσμο που πάλεψε ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και στήριξε την καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, έναν κόσμο που πάλεψε για ανοικτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες και απαίτησε να κλείσουν οι Αμυγδαλέζες.

Η δύναμη για να μπλοκάρουμε τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται στην μαζική ενωτική δράση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, της μαζικής αντίστασης στις γειτονιές.

• Οργανώνουμε καμπάνια ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις για τους πρόσφυγες, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

• Για να έρθουν τα προσφυγόπουλα πίσω στα σχολεία τους από όπου τα έδιωξε η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ με τις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης και να γραφτούν όλα στη πρωινή ζώνη. Μπαίνουμε μπροστά για να γίνει υπόθεση όλων των γονέων, των μαθητών και των σωματείων των εκπαιδευτικών που παλεύουν για μαζικούς διορισμούς.

• Για να έχουν ΑΜΚΑ όλοι ώστε να έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη και πρόνοια, καταργώντας στη πράξη τον αποκλεισμό των παιδιών των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των προσφύγων, στηρίζουμε τα σωματεία στα νοσοκομεία και τη πρωτοβάθμια υγεία που διεκδικούν να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι. Θέλουμε δημόσιες δομές πρόνοιας για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και όχι εγκλεισμό σε στρατόπεδα-φυλακές.

• Για να έχουν ανθρώπινη στέγαση και φροντίδα οι πρόσφυγες και οι χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μαζί με τους εργαζόμενους στους Δήμους και στις ΜΚΟ, αγωνιζόμαστε για δημόσια προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, σε σπίτια μέσα στις πόλεις και όχι σε καταυλισμούς-γκέτο έξω από τις πόλεις.

• Δίνουμε μάχη για να διαλύσουμε τα ρατσιστικά ψέματα της κυρίαρχης τάξης για την ανωτερότητα του “ευρωπαϊκού πολιτισμού” απέναντι στο “οπισθοδρομικό Ισλάμ”, ψέματα που συγκαλύπτουν τις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες και τις πολεμικές επεμβάσεις.

• Συνεχίζουμε τη καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της ΧΑ. Με συλλαλητήριο τη μέρα απολογίας του Μιχαλολιάκου. Με κινητοποίηση τη μέρα της εισαγγελικής πρότασης και βέβαια τη μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης.

• Η ΚΕΕΡΦΑ σε κάθε γειτονιά, εργασιακό χώρο, σχολή και σχολείο μπαίνει μπροστά συσπειρώνοντας όλους και όλες για να οργανώσουμε την αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού και την απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις.

• Μεγάλος σταθμός είναι η διεθνής κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη 2020 σε συντονισμό με το διεθνές κίνημα.


Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ

Ασλάμ Τζαβέντ,
επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος
Διαβολάκης Θανάσης,
ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Κερατσίνι
Δουζένη Χρύσα,
αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Ζώτος Δημήτρης,
Πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ηλιάδη Εύα,
εκπαιδευτικός σε δομές προσφύγων
Θωίδου Κατερίνα,
δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
Καμπαγιάννης Θανάσης, 
Πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Καστελιώτη Μαρία,
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας
Καταραχιάς Κώστας,
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας
Κατσούλας Άκης, 
κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός
Κομιανού Δήμητρα,
μέλος ΔΣ ΣΜΤ Θεσσαλονίκης, ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Κοντουδάκης Λεωνίδας,
αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Κουνάδη Αιμιλία,
ΚΕΕΡΦΑ Αιγάλεω
Κούτρας Γιάννης,
αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζόμενων Ιπποκράτειου Θεσ/νίκης
Κωνσταντίνου Πέτρος, 
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
Λυμπεράτος Μιχάλης, 
πανεπιστημιακός
Μανταίος Κώστας, 
μέλος ΔΣ Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74
Μπέη Εύα,
ζωγράφος
Μηλιαζήμ Τζεμαλή, 
εκπαιδευτικός στη Ξάνθη
Νασάρ Νασάρ,
πρόσφυγας καμπ Ελαιώνα
Νικολάου Μάνος,
ΚΕΕΡΦΑ
Ντάσιου Μαρία,
γιατρός ΕΟΠΠΥΥ
Παπαδάκης Κώστας,
Πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Παπαστράτης Προκόπης, 
πανεπιστημιακός
Πατσόπουλος Διονύσης, 
Αλληλεγγύη Πειραιά
Ρίζος Σεραφείμ, 
δημοτικός σύμβουλος Χανίων
Σταματίου Aλέξανδρος, 
φωτορεπόρτερ
Στάμου Άννα, 
Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος
Σηφακάκης Γιάννης, 
μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Συλαϊδής Βασίλης,
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ Τέλεκομ
Τζινιέρης Θάνος,
ΚΕΕΡΦΑ Ν.Ιωνίας
Τορπουζίδης Κώστας,
δικηγόρος ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Χασεμί Μίνα,
πρόσφυγας καμπ Ελαιώνα
Χατζηνικολάου Βαγγέλης,
σκηνοθέτης
Ψάνης Παρασκευάς,
ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου