Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Όχι στην ιδιωτικοποίηση

19/10, Πανελλαδικό συλλαλητήριο εργαζομένων στους ΟΤΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με τριήμερη απεργία 22-24 Οκτώβρη και πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 24/10 κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι των δήμων, τις κινητοποιήσεις ενάντια στο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Οι απεργοί διεκδικούν την απόσυρση του άρθρου 179 που λύνει τα χέρια των δημάρχων να ιδιωτικοποιούν δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα το μπλοκάρισμα του πολυνομοσχεδίου που επιτίθεται στις συλλογικές συμβάσεις, το συνδικαλισμό και το περιβάλλον. 

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα με μαζικές συνελεύσεις την Τετάρτη 16/10, στάση εργασίας και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 17/10, αποχή από την εργασία το σαββατοκύριακο και πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10. Μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο η ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποίησε σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων και κατόπιν ανακοίνωσε το απεργιακό πρόγραμμα αυτής της βδομάδας.

Την Τρίτη 22/10 και την Τετάρτη 23/10 οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό και πράσινο, κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία. Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει στις 10πμ από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη. 

Την Πέμπτη 24/10 θα απεργήσει το σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων και θα πραγματοποιηθεί νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 11πμ, στην πλ.Καραϊσκάκη.

Οι εργαζόμενοι των δήμων κλήθηκαν σε νέες γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα 21/10 – οι οποίες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα μαζικές. “Περίπου 1000 συνάδελφοι συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε συνεργασία των τριών Σωματείων της Διεύθυνσης  Καθαριότητας- Ανακύκλωσης, στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού” μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Φανή Δεληγιάννη, εργαζόμενη στο δήμο Αθήνας. “Τα τρία μεγάλα σωματεία του δήμου έκαναν για πρώτη φορά κοινή συνέλευση, γεγονός που ενίσχυσε το ήδη αγωνιστικό κι ενωτικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου και το πλαίσιο δράσης των επόμενων κρίσιμων ημερών μέχρι την ημέρα ψήφισής του, καθώς και για τη συμμετοχή στις απεργίες που έχει κηρύξει η ΠΟΕ – ΟΤΑ”.

Όπως φαίνεται κι από τα όσα δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη εργάτες κι εργάτριες που βαδίσαμε μαζί στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 17/10 και του Σαββάτου 19/10, η απεργιακή κλιμάκωση που ανακοίνωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ, ήρθε υπό την πίεση των εργαζόμενων που βγήκαν στο δρόμο αυτές τις μέρες.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει αρμοδιότητες στους εργολάβους όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο. Με μαζικούς αγώνες της ομοσπονδίας μας θα το αποτρέψουμε. Έτσι λοιπόν η πρόταση του σωματείου μας είναι για απεργία διαρκείας” τόνισε στην Ε.Α ο Χρίστος Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ.Δημητρίου, τα μέλη του οποίου διαδήλωσαν την Πέμπτη 17/10 με μπουφάν παραλλαγής δηλώνοντας συμβολικά όπως μας είπε “την αλληλεγγύη μας στους Κούρδους εργάτες κι εργάτριες”.

“Μέχρι τη νίκη”

“Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να μας ακούσουν και να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Μέχρι τη νίκη. Όπως τότε που πήγαν να δώσουν τα λεωφορεία στους ιδιώτες. Τι κατάφεραν; Το πήραν πίσω λόγω των απεργιών και μετά φύγανε” λέει η Γεωργία, εργαζόμενη στο δήμο Νίκαιας. “Δεν γίνεται να λειτουργήσει η καθαριότητα με ιδιώτες. Αυτό πρέπει να το καταλάβει κι ο κόσμος. Δεν θα έχουμε μόνο εμείς πρόβλημα που ενδεχομένως να χάσουμε τη δουλειά μας. Ο ιδιώτης άμα δεν βγάζει το ίδιο κέρδος κάποια στιγμή, αν δεν τον συμφέρει πια, θα σταματήσει να μαζεύει τα σκουπίδια. Γι' αυτό και χρειάζεται να αντισταθούμε όλοι μαζί. Στη συνέλευση που κάναμε την Τετάρτη δεν περιορίστηκε η συζήτηση στο άρθρο 179. Ήμασταν όλοι εκεί κι αποφασίσαμε, εκτός του να μην αφήσουμε τον ιδιώτη να μπει στις υπηρεσίες του δήμου, να διεκδικήσουμε τη μονιμότητά μας. Δεν είναι λογικό να παίρνεις ανέργους για 500 ευρώ και μετά από λίγο να τους ξαναδιώχνεις. Αυτά είναι κολπάκια. Όχι λύσεις”. 

“Ήρθαμε από το Βόλο για να ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και πάει να δώσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες. Κάναμε συνελεύσεις τις προηγούμενες ημέρες και ήρθαμε σήμερα ένα πούλμαν. Θα είμαστε ξανά εδώ όποτε χρειαστεί. Απεργία πρέπει να είναι η συνέχεια με κλείσιμο των αμαξοστάσιων” μας είπε η Θάλεια Στάχτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Μαγνησίας πριν τη σύσκεψη των σωματείων το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Ανάλογη εικόνα μας έδωσε κι ο Χρήστος Γαρύφαλλος από το Σύλλογο Εργαζομένων δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως: “Ενώνουμε τη φωνή μας σήμερα με τους συναδέλφους από όλη τη χώρα. Λέμε όχι στο άρθρο 179 που ξεπουλάει την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό, λέμε ναι σε προσλήψεις και μόνιμες θέσεις εργασίας. Λέμε κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τις συλλογικές συμβάσεις και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους. Στη συνέλευση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας υπήρχε μαζική συμμετοχή από όλους τους χώρους εργασίας του δήμου. Δεν ήταν μόνο από την καθαριότητα, αλλά κι από το διοικητικό προσωπικό. Πάνε να τα ιδιωτικοποιήσουν όλα κι αυτό το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι. Αν ανοίξει η πόρτα για το ξεπούλημα της μιας υπηρεσίας, έρχεται μετά και η άλλη. Ακολούθησαν εξίσου μαζικές συνελεύσεις και στο δήμο Ζαχάρως και στο δήμο Πύργου. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση με απεργίες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Δεν θα τους σταματήσουμε με τρίωρες στάσεις εργασίας και μονοήμερες κινητοποιήσεις” .

“Θα συνεχίσουμε”

“Σήμερα ήταν μια πολύ δυνατή κινητοποίηση” συνέχισε ο Νίκος Χατζάρας από το Σύλλογο Εργαζομένων Αμπελοκήπων – Μενεμένης και μέλος της Πρωτοβουλίας εργαζομένων ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα”. “Θα συνεχίσουμε και την επόμενη βδομάδα γιατί είναι μια μεγάλη μάχη να μην περάσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση και να μπει και φρένο στις ήδη ξεκινημένες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων. Παλεύουμε να τα πάρουμε όλα πίσω. Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα, το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις. Από τη μεριά της 'Σκουπιδιάρας' προτείνουμε να συνεχίσουμε με καταλήψεις γκαράζ και δημαρχείων από Δευτέρα και νέες απεργίες, συντονιζόμενοι με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που απεργούν στις 23/10. Διεκδικούμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία σε όλο το δημόσιο τομέα. Δεν είναι για την τιμή των όπλων. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε όπως φάνηκε από τις διαρκείς αναβολές που έχουν κάνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων”.