Εργατικό κίνημα
Γιατί δεν καλεί η ΑΔΕΔΥ 48ωρη Απεργία;

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 24/10, στις 6μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλεί η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή  την ψήφιση του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου στη Βουλή. Στις 5μμ, στο Σύνταγμα, καλεί την ίδια μέρα το ΕΚΑ.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει 48ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο την Τετάρτη 23/10 και την Πέμπτη 24/10, καθώς ταυτόχρονα με την ψήφιση του αντεργατικού πακέτου, δύο από τους μεγαλύτερους κλάδους της βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό. Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ το Σάββατο19/10, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων έδωσαν το παρών με πανό που έγραφε “Δήμοι – Νοσοκομεία κοινός αγώνας. Να τα πάρουμε όλα πίσω”.

“Η Υγεία και οι Δήμοι βρίσκονται για δύο μέρες στους δρόμους διεκδικώντας να βάλουν τέρμα στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ενάντια στους εργαζόμενους” τονίζει ο Συντονισμός στο κάλεσμά του και συνεχίζει. “Ο Γεωργιάδης δήλωσε προκλητικά την προηγούμενη βδομάδα ότι η κυβέρνηση αυτή ήρθε για να τα δώσει όλα στους ιδιώτες. Ένας νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες είναι ο τρόπος για να εξασφαλίσει η ΝΔ, τα δώρα που θέλει να κάνει στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να βγάλει τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στο σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει... Το ίδιο το πολυνομοσχέδιο πέρα από την ιδιωτικοποίηση, βάζει ταφόπλακα στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και δίνει ένα σκληρό χτύπημα στο συνδικαλισμό και το δικαίωμα στην απεργία. Τώρα είναι η ώρα για να υπάρξει απεργιακός συντονισμός.

Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία μαζί με τους δύο μαζικούς κλάδους εργαζομένων της που απεργούν και τουλάχιστον την Πέμπτη 24/10, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου να καλέσει, απεργιακή κινητοποίηση μαζί με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ ΟΤΑ. 

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα του Δημοσίου, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία, να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Οκτώβρη, την ημέρα που ψηφίζεται το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και να βρεθούμε στον δρόμο του αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Και να συνεχίσουμε την ίδια ημέρα το απόγευμα, στο Συλλαλητήριο που καλούν τα Συνδικάτα στις 6μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με συντονισμένο απεργιακό αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε”.

Αγωνιστική Ταξική Ενότητα

Κατώτερες των περιστάσεων στέκονται μέχρι τώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τουλάχιστον της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Σύμφωνα με ενημέρωση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (ΑΤΕ), στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου, οι ΠΑΣΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία κι "ΕΜΕΙΣ" δεν πρότειναν καμιά απεργιακή κινητοποίηση για τις ημέρες που το Ν/Σ θα ήταν στη Βουλή. Η ΑΤΕ που συμμετείχε με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου, κατέθεσε πρόταση για απεργία στις 23 Οκτώβρη, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από καμία άλλη δύναμη. 

Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. “Συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑ (Μπαλασόπουλος) και ΜΕΤΑ έκαναν γενικά και αόριστα λόγο για κάποια κινητοποίηση στην ψήφιση, ενώ η ΔΑΚΕ δεν πρότεινε τίποτα. Το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε γενικόλογα περί κλιμάκωσης χωρίς καμία απεργιακή πρόταση, συντασσόμενο με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Μόνο οι Παρεμβάσεις πρότειναν απεργία τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει συμπόρευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόταση αυτή μπήκε σε ψηφοφορία αλλά ψηφίστηκε μόνο από τις Παρεμβάσεις” αναφέρουν οι αγωνιστές/τριες της ΑΤΕ.