Διεθνή
Χιλή: Αντίσταση στην “Κατάσταση πολιορκίας”

21/11, Διαδήλωση στο Σαντιάγο. Φωτό: Marcelo Hernandez

Σε κατάσταση εξέγερσης βρίσκεται η Χιλή με χιλιάδες διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους καθημερινά στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας και την κυβέρνηση να απαντάει με αιματηρή καταστολή, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγόρευση της κυκλοφορίας και κινητοποίηση του στρατού το σαββατοκύριακο. Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις το Σάββατο και οκτώ την Κυριακή, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις σε χιλιάδες συλληφθέντες και μόνο στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στο μεταξύ τη Τρίτη 22/10 το συνδικάτο των εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού Escondida BHP, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο πραγματοποίησε προειδοποιητική γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώ σε απεργία αλληλεγγύης κατέβηκαν και οι λιμενεργάτες στο Βαλπαρέσο. Το συνδικάτο των εργατών στα ορυχεία απηύθυνε κάλεσμα “να παραλύσουν τα ορυχεία και όλοι οι παραγωγικοί τομείς της χώρας” αναφέρει το Telesur. “Θα προχωρήσουμε σε γενική απεργία μέχρι να τσακίσουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, να διώξουμε τον στρατό από τους δρόμους, να νικήσουμε την κυβέρνηση Πινιέρα και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των συνταξιούχων και των γυναικών”. 

Την Δευτέρα, στο Σαντιάγο, οι δημόσιες συγκοινωνίες που λειτουργούσαν ήταν ελάχιστες και λόγω του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης αλλά και λόγω του καλέσματος σε απεργία με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση, παίρνοντας πίσω την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Ο πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα δήλωσε ότι βρίσκεται σε “πόλεμο ενάντια σε ένα παντοδύναμο εχθρό”. 

Η αύξηση των τιμών στις μεταφορές ήταν η σκανδάλη που έθεσε σε κινητοποίηση τον κόσμο για τις αδικίες που βιώνει κάθε μέρα, σε μια χώρα που θεωρείται το νεοφιλελεύθερο πρότυπο διεθνώς. Αυτό που εκτυλίσσεται στη Χιλή «δεν είναι απλά μια διαδήλωση για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό, είναι ένα ξέσπασμα για τα χρόνια καταπίεσης που έπληξαν κυρίως τους φτωχότερους», σχολίασε η φοιτήτρια Καρίνα Σεπούλβεδα που συμμετείχε σε μια από τις κινητοποιήσεις χτυπώντας μια ξύλινη κουτάλα σε ένα τηγάνι. «Η οφθαλμαπάτη της υποδειγματικής Χιλής τελείωσε. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και οι συντάξεις πείνας έχουν φθάσει τον κόσμο στα όριά του», πρόσθεσε, λίγα λεπτά πριν βρεθεί μέσα σε νέφος από δακρυγόνα.

Όπως διαβάζουμε στο Socialist Worker, τον Ιούλη είχε προηγηθεί ένα μαζικό κύμα απεργιών, με κορύφωση την απεργία 80.000 εκπαιδευτικών που κράτησε ένα μήνα αλλά και απεργίες στα σούπερ μάρκετ και μια 14ήμερη απεργία των μεταλλωρύχων στα ορυχεία χαλκού στην  Chuquicamata – που έκλεισε με συμβιβασμό της συνδικαλιστικής ηγεσίας με την εργοδοσία παρά την αντίθετη ψήφο της βάσης. 

Όπως αναφέρει το γαλλικό NPA στην ανακοίνωση που εξέδωσε καλώντας σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη γενική απεργία και τις διαδηλώσεις στη Χιλή σε μια σειρά από γαλλικές πόλεις: 

“Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του Μετρό στην πρωτεύουσα της Χιλής στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών από μεριά της νεολαίας, η οποία κάλεσε σε μέρες «μη πληρωμής του Μετρό».  

Η άγρια καταστολή όχι μόνο δεν κατάφερε να σταματήσει τις διαμαρτυρίες από τους φοιτητές και τη νεολαία απεναντίας αυτές απλώθηκαν και στους φτωχούς πληθυσμούς που ζουν σε μια μόνιμη επισφάλεια ενώ οι οικογένειες των μεγαλοαστών είναι από τις πιο πλούσιες της Λατινικής Αμερικής. Απέναντι σ’ αυτήν τη μαζική εξέγερση της περασμένης Παρασκευής, ο εκατομμυριούχος πρόεδρος  Πινιέρα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας που θυμίζει τη ζοφερή εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1989). 

Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλώσεις δεν σταματάνε αλλά απλώνονται και σε άλλες πόλεις: αυτό το κίνημα είναι τώρα πανχιλιανικό και η κοινωνική οργή που εκφράζεται στοχεύει πλέον όλη την κληρονομιά της δικτατορίας, αλλά και των δεκαετιών νεοφιλελεύθερης διαχείρισης από τις διάφορες κυβερνήσεις από το 1990. Στη Χιλή, η υγεία, η παιδεία, το νερό, το συνταξιοδοτικό σύστημα, οι μεταφορές, κλπ. είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτικοποιημένα και στα χέρια των καπιταλιστών. 

Καταγγέλλουμε τη στροφή της κυβέρνησης του συντηρητικού Πινιέρα προς την καταστολή, την αντίδραση και τον μιλιταρισμό. Όλη μας η αλληλεγγύη πάει στους αγώνες του χιλιανικού λαού, που είναι κομμάτι μιας νέας περιόδου ανόδου των αγώνων σε όλη τη Λατινική Αμερική, και πιο πλατιά, της ανόδου των λαϊκών κινητοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στον αυταρχικό νεοφιλευθερισμό”.