Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κατάργηση ΓΓΙΦ: Η σεξιστική πολιτική της κυβέρνησης

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλου και να την μετατρέψει σε ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας του Φύλου με υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας είναι ευθεία επίθεση στις γυναίκες. 

Έρχεται σαν συνέχεια στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας ότι θα δίνεται επιπλέον επίδομα στις γυναίκες εκείνες που θα τεκνοποιούν πριν την ηλικία των τριάντα για «άμβλυνση του δημογραφικού» προβλήματος. 

Αποκαλύπτει την πραγματική πολιτική της ΝΔ για το ρόλο της γυναίκας, μια πολιτική που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σεξιστικές απόψεις και διακρίσεις.

Η γυναίκα είναι χρήσιμη για τους από πάνω και την ΝΔ για την γέννηση και την ανατροφή των παιδιών και για αυτό ακόμα και στον τίτλο της ΓΓ εισάγεται ο όρος «Οικογενειακής Πολιτικής».

Την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι νοιάζονται για την ισότητα της γυναίκας διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την επιθεώρηση εργασίας, ανακοινώνουν την πρόθεση απόλυσης συμβασιούχων, μέτρα που χτυπούν δυσανάλογα τις εργαζόμενες γυναίκες. Πού θα καταγγείλει μία γυναίκα την απόλυσή της επειδή έμεινε έγκυος, τι σύμβαση εργασίας θα υπογράψει με ένα αφεντικό όταν βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία;

Όλα αυτά είναι πολύ βολικά για την «ανάπτυξη» που αναγγέλλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί ο σεξισμός σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γυναικών και όλου του εργατικού δυναμικού, δηλαδή αύξηση των κερδών των αφεντικών.

Η εμπειρία όμως της φετινής 8 Μάρτη που για πρώτη φορά γιορτάστηκε με απεργία έδειξε ότι οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Αυτή η αυτοπεποίθηση κατάφερε να κερδίσει δεκάδες σωματεία και να κατεβάσει γυναίκες και άντρες στο δρόμο διεκδικώντας απεργιακά την βελτίωση των συνθηκών και την πραγματική ισότητα.

Η σεξιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα μας σταματήσει ούτε από τη διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων μας ούτε από την πάλη για την απελευθέρωση. Από την ολοήμερη λειτουργία παιδικών σταθμών σε κάθε δήμο, την ισότητα στους μισθούς, τη λειτουργία γηροκομείων, την καθολική δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία. 

Όλα αυτά είναι ξεκινημένες μάχες και χρειάζεται να τις δυναμώσουμε και να τις απλώσουμε απέναντι στις νέες επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.

Κίνηση για Απεργιακή 8 Μάρτη