Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Εργατικές αντιστάσεις παντού

Όσο κι αν κυβέρνηση και αφεντικά προσπαθούν να βάλουν φίμωτρο στις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να τις καταστείλουν με την προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», αυτές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι στην αιχμή αλλά δεν είναι οι μόνοι. Την περασμένη Τετάρτη 18/3, οι ντελιβεράδες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε συγκέντρωση στην Καμάρα. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης: «Δεν θα μας πεθάνει ο κορωνοϊός, αλλά η ασυδοσία των εργοδοτών και η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης! Οι εργοδότες στον κλάδο του επισιτισμού δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή απαιτούν από τους εργαζόμενους να τα αγοράζουν μόνοι τους! Επίσης συνεχίζουν να μην παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπουφάν, αδιάβροχα κτλ), 15% για χρήση δικύκλου, να μη πληρώνουν έξοδα κίνησης-βενζίνη), να μη καταβάλλουν δώρα, προσαυξήσεις για υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιβάλουν ακόμη πιο εξοντωτικά ωράρια εργασίας (12ωρα, 7ήμερα κτλ.) και την υποασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία, τα οποία οδηγούν σε εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες (20 νεκροί συνάδελφοι σε ώρα εργασίας)».

Την ίδια μέρα, δεκάδες εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ, στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και στο γειτονικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο -σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε απόφαση που να καλύπτει όλο το προσωπικό για εκ περιτροπής εργασία- κατέβηκαν στον προαύλιο χώρο και στον δρόμο μπροστά από το κεντρικό κτίριο, όπου και παρέμειναν (κρατώντας τις επιβαλλόμενες αποστάσεις μεταξύ τους) περίπου επί δύο ώρες. Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων είχε προειδοποιήσει πώς, αν δεν ικανοποιούνταν το αίτημά του, από την επόμενη ημέρα «θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποχής από την εργασία – απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας των ιδίων και της δημόσιας υγείας».

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ θα πραγματοποιούσε τη Δευτέρα 23/3 αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ενάντια, όπως κατήγγειλε, στις μαζικές «τηλε-απολύσεις» εργαζόμενων, τις απληρωσιές, την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τα ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορονοϊού στα εργοτάξια της εταιρίας.