Κορονοϊός
Κυβερνητικά δώρα στην Εθνική εν μέσω κορονοϊού

Ένα ακόμα δωράκι στην Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να κάνει ο Βρούτσης εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Με τροπολογία του που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη 19 Μάρτη -πρώτη μέρα απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και με λιγότερους από έξι παρόντες βουλευτές (!)- απαλλάσει διά νόμου την Εθνική από μια οικονομική της υποχρέωση: την καταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια στον ΛΕΠΕΤΕ, το λογαριασμό επικούρησης των χιλιάδων συνταξιούχων της τράπεζας στον οποίο είχαν συμβάλει με υψηλότατες εισφορές (12,5% το μήνα) οι ίδιοι ως εργαζόμενοι.

Πρόκειται για τη συνέχεια της επίθεσης που ξεκίνησε από την τράπεζα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που σήμανε πρώτα την αυθαίρετη διακοπή της παροχής και μετά, με το νόμο Πετρόπουλου, τη μείωσή της κατά 34% -μέσω της μεταφοράς των υποχρεώσεων της τράπεζας στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο ΕΤΕΑΕΠ (δηλαδή στις πλάτες όλων των εργαζόμενων) με μόνη υποχρέωση την καταβολή των 40 αυτών εκατομμυρίων για πέντε χρόνια. Με το νέο νόμο, ακόμα και αυτή η υποχρέωση για την τράπεζα ανατρέπεται με τη μείωση στην παροχή να ξεπερνά το 56%! Πρακτικά, όπως λένε όλα τα στοιχεία, μια επικουρική παροχή του ύψους των 308 εκατομμυρίων, με το νόμο Πετρόπουλου έγινε 202 εκατομμύρια και με τον νόμο Βρούτση γίνεται 135 εκατομμύρια!

Όχι τυχαία ο ίδιος ο Βρούτσης δήλωσε ότι με την τροπολογία αυτή “σώζει την Εθνική”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα άτυπη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από την κυβέρνηση με τα λεφτά των συνταξιούχων, μια νομιμοποίηση της κλοπής των εισφορών μας από την τράπεζα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μας καλεί να μείνουμε σπίτι. Δεν πρόκειται να γλυτώσουν έτσι εύκολα από την οργή μας.

Ιωάννα Παυλοπούλου,
συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας