Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Refugee Lives Matter: Διήμερο δράσης 26-27 Ιούνη

Ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση μεγάλης κινητοποίησης ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και την κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, Επιτροπές Προσφύγων από τα καμπ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Κοινότητα Καμερούν στην Ελλάδα, δημοτικές κινήσεις και σωματεία την Πέμπτη 11 Ιούνη, στις 7μμ, στην Αιόλου 47 (στην ταράτσα). Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν με διαδικτυακή σύνδεση αγωνιστές-τριες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους: 

“Με την έμπνευση και την οργή της εξέγερσης ενάντια στο ρατσισμό στις ΗΠΑ μετά τη στυγνή δολοφονία του Τζώρτζ Φλόϊντ, δίνουμε τις μάχες ενάντια στους ομογάλακτους του Τραμπ στην Ελλάδα, τον Μητσοτάκη και τον Μηταράκη. Είναι σε εξέλιξη η μάχη για να εμποδίσουμε τις εξώσεις 11000 προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τις οποίες ο Μηταράκης ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσουν από την 1η Ιούνη 2020. Δεν θα τους επιτρέψουμε να προχωρήσουν σε αυτή την αθλιότητα, στέλνοντας στα πάρκα και τις πλατείες χιλιάδες οικογένειες, μοναχικές γυναίκες, ανάπηρους ενώ τα παιδιά θα απομακρυνθούν από τα σχολεία στα οποία φοιτούν.... Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κόβει κάθε επίδομα για τους πρόσφυγες με τον πρώτο μήνα απόκτησης ασύλου ενώ για τους αιτούντες αντί για μετρητά προβλέπει να αγοράζουν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ...

Οι πρόσφυγες διεκδικούν να έχουν ένα σπίτι για την οικογένεια και τα παιδιά τους και όχι να πεταχτούν στο δρόμο. Το κίνημα αλληλεγγύης διεκδικεί οι Δήμοι να δώσουν στέγαση για όλους, πρόσφυγες, Ρομά, άστεγους... 

Η κυβέρνηση προκαλεί με την κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας, με επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά, με την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, με τις παράνομες απελάσεις από ένα παρακρατικό μηχανισμό, με την διαδικασία ασύλου-παρωδία με την οποία το δικαίωμα στο άσυλο έχει κατακρεουργηθεί.

Είναι ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή του κινήματος των εργαζομένων και της νεολαίας, της αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους των πολέμων, της πείνας, των δικτατοριών και της κλιματικής καταστροφής. Καλούμε τις κοινότητες μεταναστών,σωματεία εργαζόμενων και φοιτητικούς συλλόγους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, κινήσεις αλληλεγγύης, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ, περιβαλλοντικές κινήσεις, δημοτικές κινήσεις σε ανοιχτή σύσκεψη για την διοργάνωση διήμερου δράσης στις 26-27 Ιούνη, με αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 26 Ιούνη στο Σύνταγμα και μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 27 Ιούνη στο Ρούφ”. 

Αντίστοιχη πρόσκληση για κινητοποίηση στις 26 Ιούνη θα γίνει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ ήδη στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισπανικό κράτος και μια σειρά άλλες χώρες, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις καλούν σε συλλαλητήρια το διάστημα 15 με 27 Ιούνη.

“Την Παρασκευή η Κοινότητα του  Καμερούν στην Ελλάδα μαζί με πλήθος κόσμου διαδήλωσε για ακόμη μια φορά στο Σύνταγμα για να πούμε “Black Lives Matters”. Οι ζωές μας μετράνε, όπως μετράνε και οι ζωές όλων των προσφύγων που απειλούνται να πεταχθούν στο δρόμο. Χρειάζεται να διαδηλώσουμε ξανά, να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε χαρτιά για όλους, να σταματήσουν οι απελάσεις” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Μαρσέλ. 

Γιώργος Πίττας

Από τις 31 Μαΐου 2020 με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ., όσοι πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο, θα πεταχτούν στο δρόμο αφού η κυβέρνηση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Δήμους, προχωράνε σε εξώσεις από τα καμπ και από τα σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται. 

Πρόκειται για την εφαρμογή της πιο βάναυσης και άκαρδης ρατσιστικής πολιτικής που θα γεμίσει τις πλατείες και τα πάρκα με άστεγους και φτωχούς. Η ένταξη των προσφύγων σημαίνει πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία και όχι εγκατάλειψη στο δρόμο.

Αντί να σπαταλάει η κυβέρνηση του φαιοκίτρινου συρφετού της Ν.Δ. και η Ε.Ε. δισεκατομμύρια για επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ, για την απομόνωση στα νησιά με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τις καταδιώξεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο, οδηγώντας σε πνιγμούς προσφύγων, είναι η ώρα να δοθούν χρήματα  για να ζουν οι πρόσφυγες αξιοπρεπώς στις γειτονιές μας μέσα στις πόλεις μας, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να έχουν όλοι πρόσβαση στη υγεία. Διεκδικούμε να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις.

Διεκδικούμε συνέχιση και διεύρυνση των προγραμμάτων στέγασης. Να κλείσουν τα στρατόπεδα. Κανένα στρατόπεδο κλειστού ή ανοιχτού τύπου.

Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους σε σπίτια και σε δομές μέσα στις γειτονιές, αξιοποιώντας τα κτίρια του ΕΦΚΑ, των Δήμων και του δημοσίου.

Διεκδικούμε όλοι οι Δήμοι της χώρας να ανοίξουν τώρα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους, άστεγους, πρόσφυγες, Ρομά.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πάρουν χαρτιά και άσυλο τώρα. Να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Χωράμε όλοι! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι!  

Η αναγκαιότητα μαζικών κινητοποιήσεων για την ακύρωση των ρατσιστικών πολιτικών κυβέρνησης και Ε. Ε. και τη διεκδίκηση όλων των παραπάνω αποτελεί μονόδρομο για το λαϊκό – αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα και σε αυτόν θα βαδίσουμε αταλάντευτα. 

Δημήτρης Πολυχρονιάδης 
(δάσκαλος) Μέλος του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. (εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. – Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου (Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Αμαρουσίου) 

Στις ΗΠΑ οι υγειονομικοί που έδωσαν τη μάχη με τον κορονοϊό κατεβαίνουν μετά τη λήξη της βάρδιάς τους στο δρόμο στο πλευρό των διαδηλωτών που λένε όχι στις ρατσιστικές δολοφονίες. Έχει απόλυτο δίκιο η νοσηλεύτρια από το Σιάτλ με το πλακάτ που γράφει ότι η αστυνομία και ο ρατσισμός αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Η πανδημία μεγέθυνε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και ανάμεσα σε αυτούς οι μαύροι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλα τα επίπεδα, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα.  Δυσκολότερη ή καθόλου πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα μια ρατσιστική αστυνομία που δολοφονεί. 

Οι υγειονομικοί στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Ελλάδα βγήκαμε για να ζητήσουμε μάσκες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, καταγγείλαμε τις κυβερνήσεις αλλά και το ίδιο το σύστημα για τις καταστροφικές του επιλογές. Μαζί με αυτά διεκδικούμε ολοκληρωμένη πρόσβαση στη δημόσια υγεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και συνθήκες σωστής υγιεινής που σημαίνει αξιοπρεπή καταλύματα. 

Στις 11 Ιούνη στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ χρειάζεται να βάλουμε κάτω ένα πρόγραμμα δράσης, να οργανώσουμε ένα μαζικό μέτωπο αντίστασης που θα σταματήσει τις εξώσεις προσφύγων από τα στρατόπεδα και θα πετύχει τη στέγασή τους στα άδεια κτίρια και ξενοδοχεία των πόλεων. Μαζί μπορούμε να παλέψουμε αυτό το ρατσιστικό σύστημα που δολοφονεί είτε με την αστυνομία είτε με τη φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Ζαννέτα Λυσικάτου 
Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα

Γιάννενα

Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων με πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιούνη σχετικά με τη μάχη ενάντια στις εξώσεις. Στη σύσκεψη πήραν μέρος αντιπροσωπείες προσφύγων που μένουν στο στρατόπεδο του Κατσικά, στη δομή της Αγίας Ελένης, αλλά και σε διαμερίσματα της πόλης με τη συνολική συμμετοχή να φτάνει τα 40 άτομα. 

Οι πρόσφυγες μας είπαν πως με έξωση απειλούνται 13 οικογένειες απ’την Αγία Ελένη, 7 από τον Κατσικά, τουλάχιστον 11 από τα διαμερίσματα και δεκάδες πρόσφυγες χωρίς οικογένεια. Πολλές από τις οικογένειες αφορούν γυναίκες με τα παιδιά τους, που πέρα από την απειλή της έξωσης, τους κόπηκε και το μηνιαίο επίδομα για την επιβίωση τους. Πολλοί ήταν αυτοί που στις τοποθετήσεις τους έλεγαν πως δε θέλουμε άλλα επιδόματα, αλλά ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες να δουλέψουμε και να ζήσουμε εδώ. Πάνω σε όλες τις διεκδικήσεις αυτές συζητήσαμε για τις διαδηλώσεις στις 26 Ιούνη και τη σημασία να την οργανώσουμε μαζικά και στα Γιάννενα. Στο ενδιάμεσο θα επισκεφτούμε και τις δομές που διαμένουν,ενώ αντιπροσωπείες τους θα πάρουν μέρος και στην πανελλαδική διαδυκτιακή σύσκεψη την Πέμπτη.

Λουίζα Γκίκα
ΚΕΕΡΦΑ Γιάννενα