Η Αριστερά
Πολιτική παρέμβαση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ στην Αθήνα, 3/6. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 28/5/2020 συνεδρίασε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε τη δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περίοδο του lockdown και το περιεχόμενο της παρέμβασής της στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο συνδυασμός της πανδημίας με την οικονομική κρίση παίρνει δραματικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις μιλάνε για «ασφαλή έξοδο από την καραντίνα», αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν την εργατική τάξη και το λαό στο επόμενο κύμα της πανδημίας με χιλιάδες να έχουν χάσει τη δουλειά τους, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, με τη δημόσια υγεία σε κατάσταση υπερκόπωσης. Προσπαθούν να εμποδίσουν τις αντιστάσεις με κάθε τρόπο: με τον φόβο, με τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, με ρατσιστικές και σεξιστικές εκστρατείες, με συκοφαντίες για “ανευθυνότητα” σε βάρος όσων αγωνίζονται και παλεύουν. Αλλά δεν τους περνάει. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, οι άνθρωποι των τεχνών έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο της αντίστασης και κυρίως ζούμε μία μεγαλειώδη εξέγερση των «από κάτω» στην καρδιά του κτήνους, την Αμερική, με αφορμή τη ρατσιστική δολοφονία του αφροαμερικάνου George Floyd από μπάτσο.

Από την πρώτη στιγμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέδειξε αυτόν τον βαθύ και πολύπλευρο χαρακτήρα της κρίσης του καπιταλισμού που επιταχύνθηκε και παροξύνθηκε από την πανδημία.  Πήγε κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ, με κρίσιμες πολιτικές τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των μέτρων απαγόρευσης και της αποκάλυψης των ψεμάτων ότι αποτελεί «παγκόσμιο πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στα κινηματικά γεγονότα της περιόδου. Έσπασε το κλίμα εθνικής συναίνεσης που προσπαθούσε να πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόθυμους συμμάχους το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές. Αποτέλεσε το βασικό κορμό των μαχόμενων δυνάμεων, που έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων στις δύσκολες συνθήκες της καραντίνας. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων στην επόμενη περίοδο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις από την κυβέρνηση και παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ. 

Με οδηγό τα βήματα που έγιναν, ζητούμενο παραμένει η οργανωμένη παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις αναμετρήσεις και τα ζητήματα που ανοίγουν και θα ανοίξουν και η προβολή και επικαιροποίηση της αντικαπιταλιστικής εναλλακτικής, του αντικαπιταλιστικού προγράμματός της. Είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση όλου του ιστού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την τακτική επαναλειτουργία των Τ.Ε και Κ.Ε., η πλατιά συζήτηση για τα πολιτικά καθήκοντα της περιόδου, η προσπάθεια για ενιαίο σχεδιασμό της εξώστρεφης παρέμβασής μας στον κόσμο του κινήματος.

Η εξέγερση στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Άμεσο πολιτικό καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να συμβάλλει με την παρέμβασή της, στην ανάπτυξη των αγώνων, ενός μαζικού πολιτικού κινήματος ρήξης με την αστική πολιτική και ανατροπής της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, με βασικό στόχο «την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι». Να αντιπαρατεθεί στις ρατσιστικές, εθνικιστικές και σεξιστικές εκστρατείες της άρχουσας τάξης που στόχο έχουν και να αποπροσανατολίσουν την οργή για τις ταξικές επιθέσεις της κυβέρνησης. 

Σε αυτή την κατεύθυνση:

Α) Ενισχύουμε τα άμεσα κινηματικά ραντεβού, δουλεύουμε να αποκτήσουν μαζικό χαρακτήρα (Τετάρτη 3/6, 7:00 Σύνταγμα διαδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ, Παρασκευή 5/6, 6:00 Σύνταγμα διαδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, Τρίτη 16/6, 9.00 πμ στη Πλ. Μαβίλη στην 24ωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία, αντιρατσιστικό συλλαλητήριο μέσα στον Ιούνη ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, άσυλο νομιμοποίηση για πρόσφυγες και μετανάστες).

Β) Διαμορφώνουμε και προβάλλουμε συνολική πολιτική τοποθέτηση – πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα αποτελεί ένα σύγχρονο, άμεσο, συνολικό πολιτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και τους τρόπους και τα πολιτικά μέσα επιβολής ενός τέτοιου προγράμματος. Με άξονα αυτό απευθυνόμαστε σε όλο το αγωνιστικό δυναμικό του κινήματος  τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και σε κάθε αγωνιστή που θέλει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Για την προβολή αυτής της πολιτικής πρότασης οργανώνουμε κεντρική ανοικτή πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το τελευταίο 10ήμερο του Ιούνη  στην Αθήνα.

Γ) Η ΚΣΕ καλεί κάθε Τ.Ε. και Κ.Ε. να συνεδριάσει για να συζητήσει για τις εξελίξεις και τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να σχεδιάσει την παρέμβαση στο χώρο ευθύνης της.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αθηνα 1/6/2020
 
Ολόκληρο το κείμενο στο https://antarsya.gr/node/5683