Περιβάλλον
Περιβάλλον: Πανηγύρι ενάντια στους καταστροφείς

Σύνταγμα, 5 Ιούνη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Όλα τα ρυάκια της αντίστασης στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη ενώθηκαν στις 5/6, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με το σύνθημα “το ακυρώνουμε”: Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, κ.ά, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας δίνοντας το στίγμα ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Θα τον εμποδίσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις σε κάθε βουνοκορφή, ρέμα, παραλία, γειτονιά και εργατικό χώρο. Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις και δράσεις γίνονταν σε δεκάδες σημεία, όπως στην Πειραϊκή, ενάντια στην COSCO.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές με πικέτες “I can't breathe” και “Black Lives Matter” ξεσήκωσαν το Σύνταγμα με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον ρατσισμό, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία του George Floyd, με μετανάστες από την κοινότητα Καμερούν να δίνουν τον τόνο. Παράλληλα οι SupportEarth και οι Οιστρογόνες μαζί με τη Φανφάρα έδιναν φοβερό παλμό στη συγκέντρωση με θεατρικά δρώμενα, μουσική και χορό που συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν μια σειρά κινήσεις που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία κατοίκων Γραμματικού ενάντια στα ΧΥΤΑ, το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ και η ΡεμΑττική. Εκ μέρους της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή”, ο Γ. Σηφακάκης τόνισε: “Είναι διπλή πρόκληση ο Χατζηδάκης να λέει ότι προωθεί την ‘πράσινη ανάπτυξη' ενώ προχωράει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των λιμανιών, την ιδιωτικοποίηση του νερού. Συνεχίζουν τις εξορύξεις, καταστρέφουν τα βουνά με ΒΑΠΕ, ανοίγουν νέους ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, καταστρέφουν τις περιοχές Natura. Όλα αυτά την περίοδο της πανδημίας που ξέρουμε ότι οφείλεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες ενέργειας και τροφίμων. Σήμερα το σύνθημα είναι 'το ακυρώνουμε', δεν θα περάσουν, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε σε όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη”.

Ο Π. Κωνσταντίνου χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ λέγοντας: “Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εξεγερμένους της Αμερικής γιατί ο φίλος του Τραμπ εδώ είναι ο Μητσοτάκης. Αυτός που κλείνει τα σύνορα και κυνηγάει πρόσφυγες. Στέλνει την αστυνομία να βγάζει κόσμο από τα σπίτια τους. Δε θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον ούτε να καταστρέψουν τις ζωές μας”, ενώ έκλεισε καλώντας στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 26 Ιούνη. Χαιρέτισαν επίσης μετανάστες από την Αφρική που ξεσήκωσαν όλο τον κόσμο φωνάζοντας “δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη! Η αστυνομική βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει. Είμαστε ένας λαός, ανεξαρτήτως χρώματος. Να σταματήσουμε τον ρατσισμό!”

Πανδημία

Ο Χ. Αργύρης, από την πρωτοβουλία Support Health Workers: “Δίνουμε τη μάχη να είναι τα νοσοκομεία ανοιχτά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά είμαστε λίγοι, δεν πήραμε άδειες, δεν έγιναν προσλήψεις, αυτό ήταν το ευχαριστώ της κυβέρνησης. Δεν πεθαίνει ο κόσμος επειδή ο ιός είναι τρομερός, πεθαίνει επειδή στοιβάζουν τα ζώα κατά εκατομμύρια για τη βιομηχανία τροφίμων και δημιουργούν πανδημίες και επειδή διαλύουν τα νοσοκομεία. Σας καλώ στις 16 Απρίλη στην απεργία των Νοσοκομείων, για να δώσουμε μαζί τη μάχη για δημόσια Υγεία και Παιδεία, τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τη μάχη για να μην καταστραφεί το περιβάλλον”.

Η Ε. Τερζοπούλου, μέλος της ΡεμΑττικής, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Σήμερα εκφράστηκε μαζικά το όχι στους περιβαλλοντοκτόνους νόμους των Χατζηδάκη - Θεοχάρη (Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού). Τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες έδειξαν ότι η ψήφιση των νόμων μέσα στην καραντίνα κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί. Οι συγκεντρώσεις ήταν συνέχεια της μάχης που δώσαμε 160 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες για να μην ψηφιστεί ο ν. 4685/05.05.20 που εκχωρεί την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας σε επενδυτικά συμφέροντα που σχετίζονται με αιολικά, φωτοβολταϊκά, εξορύξεις, εκμετάλλευση σκουπιδιών, τουριστικά και real estate συμφέροντα. Οι φορείς και κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων - ΡεμΑττική εδώ και χρόνια δίνουμε τη μάχη για τη σωτηρία των τελευταίων φυσικών ρεμάτων της αττικής, που απειλούνται με τσιμεντοποίηση υπό το πρόσχημα των 'αντιπλημμυρικών έργων'. Στην πραγματικότητα τα 'έργα' δεν αποσκοπούν σε αντιπλημμυρική προστασία αλλά σε περιορισμό του χώρου που ανήκει και πρέπει να αποδοθεί στα ρέματα. Με στόχο να νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα και να απελευθερωθούν δημόσιες εκτάσεις προς εκμετάλλευση. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και δίνουμε τη μάχη μαζί με όλα τα κινήματα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, για το συντονισμό όλων των κινημάτων απέναντι σε μια γενικευμένη επίθεση που στόχο έχει το ξεπέρασμα της κρίσης λόγω covid-19 μέσω της ακόμη μεγαλύτερης λεηλασίας της φύσης. Οι μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ιθάκη και πάνω από 20 πόλεις και νησιά στην Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο. Η αντίσταση και η αποφασιστικότητα δυναμώνουν!”


Σε όλη την Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα το περιβαλλοντικό, αντιρατσιστικό και εργατικό κίνημα συναντήθηκαν σε μια κινητοποίηση  για να αλλάξουμε αυτό το σύστημα που παράγει ρατσισμό, φτώχεια και περιβαλλοντική καταστροφή. “Στο κάλεσμα της Αριστεράς και οικολογικών οργανώσεων για ποδηλατοπορεία στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες”, μας είπε ο Νίκος. “Την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακόμα μαθήτριες και μαθητές συγκεντρώθηκαν σε μια αυθόρμητη αντιρατσιστική συγκέντρωση για τη δολοφονία του George Floyd. Μιλήσαμε με τα παιδιά και είναι ευαισθητοποιημένα για όλα τα ζητήματα του κινήματος, από το περιβάλλον μέχρι τον ρατσισμό, από τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ μέχρι τις ρατσιστικές πολιτικές σε βάρος των προσφύγων”.

“Περίπου 200 άτομα ανταποκρίθηκαν στην συγκέντρωση που είχαν καλέσει σωματεία του Βόλου για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Είχαν καλέσει επίσης η Επιτροπή Πολιτών Βόλου, η Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης, φοιτητικοί σύλλογοι και κομμάτια της Αριστεράς της πόλης. Συμμετείχε με πανό και η “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή”. Πραγματοποιήθηκε συναυλία και ομιλίες από εκπροσώπους των φορέων. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν το αίτημα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να μη δημιουργηθεί το νέο εργοστάσιο καύσης SRF. Συνεχίζουμε με νέο συλλαλητήριο στις 13 Ιούνη”, είπε στην ΕΑ ο Τάσος.

Η Αρετή περιγράφει για την κινητοποίηση στα Γιάννενα: “Έγινε διαδήλωση που πέρασε από τα κεντρικά σημεία της πόλης με τη συμμετοχή εκατοντάδων. Με πανό συμμετείχαν ο Ορειβατικός Σύλλογος, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή, η Ανοιχτή Συνέλευση για τα Πετρέλαια και οργανώσεις της Αριστεράς. Σαν συνέχεια της κινητοποίησης, στις 7/6 μετά από κάλεσμα του Ορειβατικού Συλλόγου, συμμετείχαμε σαν Πρωτοβουλία στην ανάβαση στο Περιστέρι, ένα βουνό στο οποίο υπάρχει σχέδιο για 29 ανεμογεννήτριες”.

Ηράκλειο

Μεγάλη συγκέντρωση με πάνω από 500 διαδηλωτές/τριες έγινε και στο Ηράκλειο Κρήτης όπως μας περιγράφει ο Λεωνίδας: “Η παρουσία συλλογικοτήτων και κινήσεων ήταν μαζική καθώς συμμετείχαν η αντικαπιταλιστική Ανυπόταχτη Κρήτη, η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Εξορύξεις Κρήτης, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Αιολικά Ιεράπετρας καθώς και κόσμος από την Πρωτοβουλία Ενάντια στο Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Στη συγκέντρωση έγινε και δρώμενο από την περιβαλλοντική οργάνωση ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ. Ήταν μια συγκέντρωση που έδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου να παλέψει για το περιβάλλον, αλλά και τη δυνατότητα να ενώσουμε τις μάχες -στο κάλεσμα 'Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας' υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση”.

Διαδήλωση έγινε και στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Όπως μας μεταφέρει ο Ειρηναίος: “Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και η Ανυπότακτη Κρήτη. Πριν τη διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο για το περιβάλλον από τη Θεατρική Ομάδα Αυτοβοήθειας όπου κάλεσαν τον κόσμο να παρέμβει για τη σωτηρία του περιβάλλοντος τραγουδώντας τους στίχους:

«Από την Οίτη στον Ψηλορείτη
και από την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη,
δάση, βουνά, ποτάμια και πηγές,
ζητάνε να ενωθούν ανθρώπινες φωνές»”.