Εργατικό κίνημα
STOP στις διώξεις συνδικαλιστών

Κινητοποίηση συμπαράστασης στον Τζεμαλή Μηλιαζήμ, Ξάνθη 5/6

Ξάνθη

Πλήθος κόσμου συμμετείχε την Παρασκευή 5 Ιούνη στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πειθαρχική δίωξη του αντιρατσιστή εκπαιδευτικού Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρ. & Δ. Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας - Θράκης για αναρτήσεις - σχόλια στο “facebook”. Διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, την ΕΛΜΕ και τον Φοιτητικό Σύλλογο Ξάνθης και επιδόθηκε το ψήφισμα αλληλεγγύης του Διδασκαλικού Συλλόγου στη διεύθυνση. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, αλλά και άνθρωποι απ' όλη την αριστερά της πόλης. Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Τζεμάλη για την πρωτοφανή αυτή δίωξη έχουν εκφράσει με ψηφίσματα και ανακοινώσεις αρκετές ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ πανελλαδικά, αλλά και πολιτικές οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σε ανακοίνωσή της καλεί “όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, τα συνδικάτα, τους αντιρατσιστές-αντιφασίστες/τριες, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Τζεμαλή Μηλιαζήμ και να απαιτήσουν την άμεση παύση κάθε δίωξης”.

Είμαστε στο πλευρό σου φίλε Τζεμ...

“Ο Τζεμ είναι από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ακόμα κι αν έχεις πολιτικές διαφωνιες, μπορείς να συζητήσεις με επιχειρήματα μαζί του και να αναγνωρίσεις στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο, που με ανιδιοτέλεια και θάρρος αγωνίζεται για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ανθρωπιά. Είναι ένας άνθρωπος περήφανος για τη ταυτότητά του, που δεν μάσα τα λόγια του και έχει μάθει να παλεύει με αξιοπρέπεια. Κι αυτό ενοχλεί προφανώς κάποιους. Είμαστε στο πλευρό σου φίλε Τζεμ... γιατί η αλληλεγγυη είναι το όπλο μας” ανέφερε η Ειρήνη Ασβεστά, νηπιαγωγός από την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας.

Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ έχει στοχοποιηθεί από εθνικιστικούς κύκλους με παρελθόν στη Θράκη, εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες κινηματικές μάχες, στο αντιπολεμικό κίνημα, σε όλες τις διεκδικήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στο αντιφασιστικό κίνημα, στο κίνημα υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών. Δέχτηκε μάλιστα επίθεση από νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι και καταδικάστηκαν στα δικαστήρια, 

“Ελπίζω η προκαταρκτική αυτή εξέταση να καταλήξει εκεί που πρέπει: στον κάλαθο …του αρχείου. Όχι μόνο για να δικαιωθεί ο Τζεμαλή αλλά κυρίως για να προστατευθεί η κοινή λογική και η σοβαρότητα της Πολιτείας” σχολίασε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Κώστας Γούναρης, που ήταν ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τον ξυλοδαρμό του Τζεμαλή Μηλιαζήμ από “τάγμα εφόδου” της Χρυσής Αυγής, το 2012 στην Ξάνθη. “Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ συμπαράσταση από όλο τον κόσμο που έχει φρικάρει με το γεγονός ότι κινείται (επί της ουσίας) πειθαρχική διαδικασία για ανάρτηση για το προσφυγικό. Συνεχίζουμε μέχρι να το πάρουν πίσω. Τον άνθρωπο που χτύπησαν οι φασίστες για την αντιρατσιστική του δράση, να τον ελέγχει τώρα η πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης για τις αναρτήσεις του - είναι ντροπή” αναφέρει ο Γιάννης Μπατζανακίδης, δικηγόρος.  

“Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από τη ρατσιστική δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ ελέγχεται πειθαρχικά για αναρτήσεις στο “facebook” με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, οι οποίες δεν συνοδεύονταν καν από σχολιασμό και που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό του έργο σε μία διαδικασία - παρωδία. Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αναλογιστεί τι σημαίνει για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα ενδεχόμενη τιμωρία του Τζεμαλή Μηλιαζήμ” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. “Τέτοιες πρακτικές του διοικητικού μηχανισμού, κατευθυνόμενες από την κυβέρνηση της ΝΔ, θυμίζουν τις μαύρες εποχές της μετεμφυλιακής περιόδου και της χούντας όταν ελέγχονταν τα κοινωνικά φρονήματα και αποδίδονταν ανάλογο πιστοποιητικό. Είναι επιλογές δεμένες με τα νέα μέτρα Κεραμέως πειθάρχησης και “αξιολόγησης” των εκπαιδευτικών. Ζητάμε να παύσει άμεσα ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του Τζεμαλή Μηλιαζήμ”.

“Ανάλογη δίωξη επιχειρείται σε βάρος ενός άλλου μέλους του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του γιατρού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Γιάννη Κούτρα, αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ που κατέθεσε σχετικό ψήφισμα και στη συνέλευση προέδρων της ΔΟΕ το περασμένο Σάββατο.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους και φίλες, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες από τα βάθη της καρδιάς μου για την συμπαράστασή τους. Συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει η δίωξη σε βάρος μου. Επόμενα βήματα αγώνα η απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και η συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε και εδώ στην Ξάνθη την Τρίτη 9 Ιούνη και η απεργία των υγειονομικών στις 16 Ιούνη” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ. 


Κινητοποίηση συμπαράστασης στον Γιάννη Κούτρα, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 3/6

 

Θεσσαλονίκη

Στο αρχείο μπήκε η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Γιάννη Κούτρα αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ την περασμένη Πέμπτη 4/6, μια μέρα μετά τη μαζική και μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με στάση εργασίας που κάλεσε η ΕΝΙΘ την ίδια ημέρα.

“Ευχαριστούμε όλα τα σωματεία, τους συναδέλφους, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε, είναι μια νίκη για όλους μας. Η υποχώρηση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα της μαζικής καμπάνιας που προηγήθηκε” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Κούτρας.

Στη συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο, την περασμένη Τετάρτη καλούσε η ΕΝΙΘ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, η ΚΕΕΡΦΑ, η πρωτοβουλία Support health workers ενώ το παρών έδωσαν συνδικαλιστές και από άλλα σωματεία που είχαν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης ζητώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η προκλητική δίωξη. Δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, γιατροί και νοσηλευτές του Ιπποκράτειου και άλλων νοσοκομείων, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του αντιρατσιστικού κινήματος, έδωσαν το πιο ηχηρό μήνυμα ότι οι διώξεις δεν θα περάσουν.

Στοιχειώδες δικαίωμα

Την πειθαρχική δίωξη του Γιάννη Κούτρα έχει ζητήσει η Διοίκηση του ΕΚΑΒ για “ανάρμοστη” συμπεριφορά του σε τηλεφωνική του παρέμβαση ως αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ που αφορούσε στην απόφαση της διοικήτριας να συνοδεύεται κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε Καμπ προσφύγων. Το ΔΣ της ΕΝΙΘ ζήτησε όχι μόνο να σταματήσει η δίωξη αλλά κατήγγειλε “για ακόμα μια φορά, την απαράδεκτη εντολή της Διοίκησης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης” γιατί “αποτελεί κατάφορο αποκλεισμό στην πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στερώντας τους ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα στην επείγουσα περίθαλψη...” 

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιάννης Κούτρας που συνέδεσε τη δίωξη με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η Υγεία και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία της 16/6.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ιπποκρατείου Χρήστος Τζελέπης, που διάβασε το ψήφισμα καταδίκης της συνδικαλιστικής δίωξης του σωματείου, η Κατερίνα Αβραμίδου από το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η Λίτσα Σιούστη, μία από τις επικουρικές εργαζόμενες που βρίσκονται υπό απόλυση και ο Νίκος Χατζάρας, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που μετέφερε το ψήφισμα στήριξης του σωματείου του. Επίσης ανακοινώθηκαν τα ψηφίσματα στήριξης του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας», της ΠΟΣΠΕΡΤ, του ΣΕΛΜΑ, του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης ΟΑΕΔ, καθώς και του Σωματείου Σερβιτόρων-μαγείρων Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι ανέβηκαν στο γραφείο του διοικητή. Ο τελευταίος επέλεξε να απουσιάζει, αφήνοντας στη θέση του τον αναπληρωτή του ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να τηρήσει την προφορική της δέσμευση απέναντι στους εκπροσώπους της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ.