Γράμματα και σχόλια
Nα σταματήσουν οι διώξεις στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών

Nα σταματήσουν οι διώξεις στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών, στην πλειοψηφία τους Ρομά, ζητάει με δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Aθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρει:

“Το Σάββατο 6 Ιούνη άνοιξαν για πρώτη μέρα μετά τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας του κορονοϊού τα παζάρια των ρακοσυλλεκτών στην περιοχή του Ελαιώνα. Είναι τα παζάρια των φτωχών της Αθήνας από τα οποία ζουν εκατοντάδες οικογένειες φτωχών ανθρώπων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι Ρομά. Είναι απαράδεκτο ότι το κλιμάκιο της ΕΛΑΣ αγνόησε την κραυγή φτωχών ανθρώπων που κυνηγάνε ένα κομμάτι ψωμί. Τους απείλησε με αυτόφωρο και πρόστιμα και μερικοί μάλιστα φοβήθηκαν και έφυγαν εγκαταλείποντας τα μικροπράγματα που μάζεψαν από τα σκουπίδια περπατώντας μέρες ολόκληρες.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στράφηκε κατά ενός από τους πρώτους Συλλόγους Ρακοσυλλεκτών στην Ελλάδα, τον Σύλλογο Αλληλεγγύη. Στις αρχές Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Μπακογιάννης υποσχέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα ανοίξει οργανωμένη αγορά ρακοσυλλεκτών στην οδό Αγίου Πολυκάρπου. Μέχρι να συμβεί αυτό πως θα ζουν οι ρακοσυλλέκτες; Θα τους δώσει επίδομα το κράτος ή ο Δήμος της Αθήνας; Τουλάχιστον μέχρι να δοθεί οριστική λύση ο Δήμος της Αθήνας χρειάζεται να παρέμβει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ για να σταματήσουν οι διωγμοί των ρακοσυλλεκτών και να στήνεται το παζάρι στην Αγίας Άννης τα Σαββατοκύριακα ως συνήθως”.