Εργατικό κίνημα
Μονιμοποιήσεις-προσλήψεις τώρα! Οι συμβασιούχοι της Υγείας ανοίγουν το δρόμο

4/6, Κρατικό Νίκαιας

Μια «μικρή γεύση» από τον ξεσηκωμό που έρχεται στις 16 Ιούνη, στην απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο των υγειονομικών στην Αθήνα, πήραν η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων την περασμένη Πέμπτη 4/6. Η απεργιακή μέρα δράσης για τους 16.000 συμβασιούχους της Υγείας εξελίχτηκε παντού σε μαζικές συγκεντρώσεις που απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους.

Από νωρίς το πρωί, σε δεκάδες νοσοκομεία, υπηρεσίες και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, οι συμβασιούχοι σταμάτησαν τη δουλειά και βγήκαν στις πύλες και τα προαύλια με πανό και αυτοσχέδια πλακάτ. Αλλού φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κικίλια-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλεια», αλλού συνδυάζοντας τις συγκεντρώσεις με πορείες στα ΤΕΠ και τα Εξωτερικά Ιατρεία κερδίζοντας το χειροκρότημα ασθενών και συνοδών, αλλού μπουκάροντας στα γραφεία των Διοικήσεων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και μόνιμοι συναδελφοί τους που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα όλα τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος: μαζικές προσλήψεις, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Διεκδικήσεις

Στο Κρατικό Νίκαιας η συγκέντρωση ξεκίνησε με άνοιγμα πανό στην πύλη. Στη συνέχεια, οι απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου ενημέρωσαν τους ασθενείς για τα αιτήματά τους και την απεργία στις 16 Ιούνη. Κατέληξαν σύσσωμοι στο γραφείο του Διοικητή από τον οποίο δεν έλαβαν παρά λόγια συμπάθειας για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους που όμως δεν είναι, όπως είπε, στο χέρι του να ικανοποιήσει.

Η κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Αθήνας ξεκίνησε με συγκέντρωση και συζήτηση στο προαύλιο για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο και την κλιμάκωση της μάχης στις 16 Ιούνη. Αμέσως μετά, δεκάδες εργαζόμενοι βάδισαν ως το Σωτηρία, όπου η ΠΟΕΔΗΝ καλούσε την κεντρική της συγκέντρωση. Όλες και όλοι μαζί οι απεργοί των δυο νοσοκομείων έκλεισαν την Μεσογείων με τους οδηγούς να τους κορνάρουν επιδοκιμαστικά.

Συντονισμένα κινήθηκαν και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία που συγκεντρώθηκαν στα προαύλια των νοσοκομείων τους και στη συνέχεια ενώθηκαν σε μια κοινή κινητοποίηση. Μαζική, με τη στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων, ήταν και η συγκέντρωση στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Οι απεργοί βάδισαν από το προαύλιο μέχρι στα Εξωτερικά Ιατρεία όπου καθημερινά δημιουργούνται τεράστιες ουρές ασθενών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Σε αντίστοιχη πορεία στον κεντρικό διάδρομο του νοσοκομείου με διαμαρτυρία στη Διοίκηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Αττικό.

Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες έγιναν κυριολεκτικά παντού, από το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης. «Δεκάδες εργαζόμενοι -συμβασιούχοι του προγράμματος των 4000 του ΟΑΕΔ, επικουρικοί, αλλά και καθαρίστριες και μόνιμοι πολλών ειδικοτήτων- συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο ΨΝΘ», μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο. «Ανοίξαμε δυο πανό με τα αιτήματά μας, ενώ συζητήσαμε και για την παρουσία μας στο πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη στην Αθήνα. Υπάρχει διάθεση συμμετοχής, παρά τις προφανείς δυσκολίες που έχει το ταξίδι και ειδικά σε μια τέτοια περίοδο. Το ΨΝΘ θα είναι εκεί».

Τη συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης συνόδεψε η είδηση ότι οι συμβάσεις δεκάδων επικουρικών εργαζόμενων του νοσοκομείου δεν ανανεώνονται παρά μόνο για τέσσερις μήνες. Πρόκειται για 27 εργαζόμενες/ους, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που απαιτούσαν την ανανεώση των συμβάσεών τους για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, καθώς η προκήρυξη με την οποία προσλήφθηκαν πέρσι ήταν για μέχρι δυο έτη. Η τότε διοίκηση του νοσοκομείου όμως τους υπέγραψε μόνο για έναν, με αποτέλεσμα τώρα να απειλούνται με απόλυση.

«Μετά από ένα διάστημα ψεύτικων υποσχέσεων από την τωρινή Διοίκηση και καθυστερήσεων από τη μεριά του υπουργείου Υγείας να απαντήσει στο αίτημα για παράταση των συμβάσεών τους, η επίσημη απάντηση του Κοντοζαμάνη είναι πως δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο (!) για να γίνει η παράταση και πως η διαδικασία προβλέπει την αντικατάστασή τους με άλλο προσωπικό», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων και του Συντονιστικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, «Η μόνη εναλλακτική που τους πρότειναν είναι το λεγόμενο “τετράμηνο του κορονοϊού”, δηλαδή να μείνουν το καλοκαίρι για να βγει το πρόγραμμα των αδειών και ύστερα να τους πετάξουν στο δρόμο. Ακόμα κι αυτό δεν είναι για όλους, καθώς το τετράμηνο δεν περιλαμβάνει τους διοικητικούς με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος πληροφορικής να απολύεται αμέσως.

Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι με την κοροϊδία της διοίκησης και την αναλγησία του υπουργείου, το οποίο βέβαια μέσα από το νοσοκομείο μας στέλνει μήνυμα προς όλους τους συμβασιούχους για το ποια είναι τα σχέδιά του. Ο δρόμος που προτείναμε τόσο καιρό ως Συντονιστικό, με δημοσιοποίηση του θέματος και αγωνιστική απάντηση και όχι αναμονή και εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους όπως έλεγε η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, δεν έχει κλείσει. Θα δώσουμε τη μάχη. Μετά από έκτακτο ΔΣ αποφασίσαμε στάση εργασίας 7πμ-10πμ και συγκέντρωση στο προαύλιο την Πέμπτη 11 Ιούνη. Και στις 16 Ιούνη θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην Αθήνας, διεκδικώντας όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων αλλά τη μονιμοποίησή τους».

Λένα Βερδέ

Είμαι συμβασιούχος από το πρόγραμμα των 4000 του ΟΑΕΔ. Είμαστε εργαζόμενοι/ες που μας έχουν προσλάβει με διαδικασίες ΑΣΕΠ, που έχουμε στηρίξει το ΕΣΥ τόσο τα χρόνια των μνημονίων όσο και τώρα μέσα στην πανδημία, που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων. Δουλεύουμε τρισήμιση χρόνια τώρα μετά από αγώνες που δώσαμε για να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας, οι οποίες λήγουν το Φεβρουάριο του 2021. Είμαστε πια εξειδικευμένο προσωπικό και απαραίτητο στα νοσοκομεία, καθώς τα κενά στο Κρατικό και σε όλα τα νοσοκομεία είναι τεράστια. Πώς είναι δυνατόν να θεωρούν ότι πρέπει να φύγουμε; Σήμερα έχουμε στάση εργασίας και συγκεντρώση στο προαύλιο, διεκδικούμε τη μονιμοποίησή μας και με τις κινητοποιήσεις μας θα την κερδίσουμε.

Κωνσταντίνα
νοσηλεύτρια στα ΤΕΠ Κρατικού Νίκαιας

Ικαρία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εμμέσως πλην σαφώς ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Ικαρίας με Υπόμνημά του (9/6) προς το υπουργείο Υγείας, παραμονές του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν μετά την καραντίνα. Ο Σύλλογος αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο του νοσοκομείου στο νησί για κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και απαιτεί την άμεση ενίσχυση, στελέχωση και ανάπτυξή του την κρίσιμη αυτή περίοδο.

«Τα νησιά μας έχουν πληρώσει βαρύ φόρο ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς από΄ τις πολιτικές επιλογές των κέντρων εξουσίας», ξεκινάει το Υπόμνημα. Και συνεχίζει: «Χρειάστηκαν μεγάλες και επανειλημμένες κινητοποιήσεις για να πετύχουμε τη μερική έστω αυτονομία του Νοσοκομείου μας και κυρίως την ύπαρξή του, εν μέσω πολιτικών κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων... Τα τελευταία χρόνια χάρη στις λιγοστές προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Συμβάσεις έργου κλπ), την προμήθεια κάποιου βασικού εξοπλισμού (πχ αξονικός τομογράφος) και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του, το Νοσοκομείο μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών... 

Όμως, την ώρα που εμείς με μεγάλο κόπο κερδίζαμε σιγά-σιγά τα στοιχειώδη, οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις, υπονόμευαν και υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας την εποχή του κορονοϊού και της διογκούμενης οικονομικής κρίσης, απειλώντας άμεσα όλες μας τις προσπάθειες και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σ’ αυτή την ακριτική περιοχή του Αιγαίου».

Το υπόμνημα συνοδεύεται από επιστολή υπογεγραμμένη από τους συμβασιούχους του νοσοκομείου που απαιτούν την άμεση μονιμοποίησή τους.