Διεθνή
Παλαιστίνη: Κύμα αλληλεγγύης και στην Ελλάδα

15/5, Ξάνθη. Φωτό: Π. Αποστολίδης

Με μαζική συμμετοχή, δυναμική και παλμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα το συλλαλητήριο προς την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις σε όλη την χώρα.

Με συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», «η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των σιωνιστών» και κρατώντας στα χέρια εκατοντάδες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα από τον σταθμό Πανόρμου έχοντας στην πρώτη γραμμή την παλαιστινιακή νεολαία ενώ με τα παιδιά τους στους ώμους βάδιζαν ολόκληρες οικογένειες που κατέβηκαν στο δρόμο για να καταδικάσουν τις σφαγές του ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Το παρών έδωσαν πλήθος συλλογικοτήτων, ανάμεσά τους το Σωματείο Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, η Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, πολλές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς ενώ για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επιτέθηκε στη συγκέντρωση με δακρυγόνα και ρίψεις νερού από την αύρα χωρίς να καταφέρει να διαλύσει τους διαδηλωτές που επέστρεψαν στον σταθμό Πανόρμου. 

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας, Γιασίν Αλαμπάντλα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά διάλεξε να κάνει επίδειξη πυγμής με τα ΜΑΤ, τα χημικά, τις ρίψεις με κανόνια νερού και προσαγωγές οργισμένων νεαρών Παλαιστινίων δίνοντας έτσι και τα διαπιστευτήριά της στον πιο πολύτιμο σύμμαχό της στην Μ. Ανατολή».  «Σκοτώνουν μαζικά τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη, γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ και θα ξαναβρεθούμε όσες φορές και αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας η οποία είχε μαζικό και δυναμικό μπλοκ. «Δεν θα σταματήσουμε να διαδηλώνουμε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία για όσο καιρό συνεχίζεται αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Μοχάμαντ, Παλαιστίνιος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. 

«Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συνεργασία με τους δολοφόνους του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ. Να κλείσει η πρεσβεία των σιωνιστών στην Αθήνα. Να διακοπούν οι προκλητικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον Ισραηλινό στρατό κατοχής της Παλαιστίνης. Να μπει τέλος στην ισλαμοφοβία και την ΕΕ Φρούριο. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι προσαχθέντες διαδηλωτές της σημερινής κινητοποίησης» ανέφερε η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος της  διαδήλωσης.

Άλλες πόλεις

Στην Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία που κάλεσαν την Παρασκευή 14/5 η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς στην πόλη. Στη διαδήλωση συμμετείχαν τα μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και κυριάρχησαν τα συνθήματα αλληλεγγύης αλλά και ενάντια στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου όπως "Μητσοτάκη-Δένδια-Ισραηλινοί είσαστε συνένοχοι σε τούτη τη σφαγή". Η πορεία έμεινε για αρκετή ώρα έξω από το αμερικανικό προξενείο φωνάζοντας συνθήματα.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Λιοντάρια και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στο κεφάλι της πορείας βρέθηκαν νεολαίοι της παλαιστινιακής κοινότητας Ηρακλείου με τραγούδια και συνθήματα των Παλαιστινίων. Στα Χανιά, συγκέντρωση και πορεία έγινε στις 14 Μαρτίου με τη συμμετοχή της  Πρωτοβουλίας Αντίστασης, του ΝΑΡ, του ΣΕΚ, της ΚΕΕΡΦΑ. Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στην Πάτρα με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, οργανώσεων της αριστεράς και του αναρχικού-αντεξουσιαστικού χώρου ενώ διαδήλωση έγινε και στα Γιάννενα μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Στην Ξάνθη οι διαδηλωτές-τριες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.. Όπως μας μεταφέρει ο Παντελής Αποστολίδης: «Από νωρίς το μεσημέρι είχε στηθεί μικροφωνική με τραγούδια της Παλαιστινιακής αντίστασης μπροστά στο Ρολόι. Διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις της ΚΕΕΡΦΑ, του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και του ΚΚΕ-μλ, που μαζί με το κοινό πανό αριστερών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν τα τέσσερα μπλοκ συμμετείχαν στη διαδήλωση. Λίγο νωρίτερα, παρέμβαση με ανακοίνωση και συνθήματα είχε κάνει και ο Σύλλογος Οικοτρόφων και η ΚΝΕ. Στην πορεία που ακολούθησε, με δυναμική παρουσία της μειονότητας, βαδίζοντας από την Καραολή και στρίβοντας από το εμπορικό κέντρο (που ήταν γεμάτο κόσμο) προς την Πλατεία, κυριάρχησαν τα συνθήματα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Νίκη στην Ιντιφάντα" και "Ισραήλ-Δολοφόνοι"».