Καταπίεση και απελευθέρωση
Μάχη για δικαίωση του Ζακ

21/9, Αθήνα, Διαδήλωση στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ακολουθήθηκε από μια ολόκληρη εκστρατεία συκοφάντησής του, καθώς και κάλυψης των δραστών του άγριου ξυλοδαρμού. Τρία χρόνια μετά, το ίδιο το γεγονός ότι η δίκη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δείχνει τη συνέχιση, επί της ουσίας, αυτής της κάλυψης. Αλλά ο κρατικός μηχανισμός δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να προστατεύει και ενεργητικά αυτούς που οδήγησαν τον Ζακ στον θάνατο. 

Από τους οκτώ αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο που ο Ζακ ψυχορραγούσε και ολοκλήρωσαν την δολοφονία του έχουν παραπεμφθεί μόνο οι τέσσερις, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Στην ουσία το κατηγορητήριο αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι τον σκότωσαν “κατά λάθος”, ενώ τα ανατριχιαστικά βίντεο δείχνουν το αντίθετο. Τα δυνατά και συνεχόμενα χτυπήματα στο κεφάλι και στη συνέχεια η “σύλληψη” με τον τρόπο που έγινε, ενός ανθρώπου αιμόφυρτου και αναίσθητου, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απλά “λάθος”.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έχει μηνύσει το σύνολο των αστυνομικών για ανθρωποκτονία, καθώς και τον διασώστη του ΕΚΑΒ για θανατηφόρο έκθεση διότι δεν πραγματοποίησε ανάνηψη. Η μήνυση απορρίφθηκε και η οικογένεια προσέφυγε κατά της απορριπτικής απόφασης.

Όπως ανέφερε στις 21/9/21 η Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου: “Μετά από την απόρριψη της μήνυσης της οικογένειας κατά όλων των αστυνομικών και του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ με ανυπόστατο νομικά σκεπτικό, ασκήσαμε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης. Η προσφυγή έγινε δεκτή και η Εισαγγελέας Εφετών διέταξε την παραπομπή όλων και περαιτέρω ανάκριση. Η ανάκριση παραδίδεται στον ίδιο ανακριτή που είχε κρίνει ότι οι λοιποί αστυνομικοί και ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Η οικογένεια του Ζακ δεν καλείται στην ανάκριση για να ασκήσει τα δικαιώματά της. Αυτό σημαίνει ότι δε μας δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουμε αίτηση εξαίρεσης στον ανακριτή που είχε ήδη κρίνει τη μη παραπομπή των λοιπών σε δίκη. Η οικογένεια του θύματος παρακάμφθηκε για να κλείσει η περαιτέρω διερεύνηση ως προς τις ευθύνες των λοιπών παρευρισκομένων αστυνομικών και του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ. Κατόπιν πληροφοριών η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο καλείται να επικυρώσει τη γνώμη του ανακριτή ή να συνταχθεί με την άποψη της Εισαγγελέως Εφετών που δέχθηκε την προσφυγή μας και διέταξε τη διερεύνηση των ευθυνών των λοιπών.”

Οι προκλήσεις συνεχίζονται. Ενώ θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και να καθίσουν στο εδώλιο όλοι όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του Ζακ, το δικαστικό σύστημα προσπαθεί με νύχια και δόντια να τους προστατέψει. Το κίνημα για τη δικαίωση του Ζακ χρειάζεται να αναδείξει και αυτή τη μάχη, διεκδικώντας και βάζοντας την πίεση το δικαστικό συμβούλιο να κάνει δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών.


“Στις 20 του Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί – Η Ζάκι ζει, τσακίστε τους ναζί” ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας στην τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie ανταποκρίθηκαν δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, του γυναικείου κινήματος, της Αριστεράς και της αναρχίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καθοριστική και η μάχη ενάντια στον φασισμό ήταν ένα από τα κέντρα της διαδήλωσης. 

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν και τα αντικυβερνητικά, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης που διαιωνίζει και ενισχύει συνειδητά την ομοφοβία και την περιθωριοποίηση, ενώ δίνει όλες τις ευκολίες για να καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης. Συνθήματα ενάντια στον Θ. Πλεύρη, ενάντια στον ρατσισμό και συνθήματα για τις συνολικές μάχες του κινήματος συμπλήρωσαν την εικόνα.

Η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” με το πανό, τα συνθήματα και την προκήρυξη που μοίρασε μαζικά, κάλεσε όλο τον κόσμο στη συνέχεια αυτής της μάχης: την καμπάνια για μια μεγάλη αντιρατσιστική και αντιφασιστική διαδήλωση στις 9 Οκτώβρη για την επέτειο της καταδίκης των ναζί και την ανοιχτή σύσκεψη στις 12 Οκτώβρη στην πλατεία Κουμουνδούρου για την οργάνωση της συμμετοχής στην κινητοποίηση της πρώτης μέρας της δίκης των δολοφόνων του Ζακ. Η δίκη ξεκινάει στις 20 Οκτώβρη.

Μαζική ήταν και στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση της 21/9 για τη δικαίωση του Ζακ με μεγάλη παρουσία της νεολαίας και της Αριστεράς. Η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” μοίρασε κι εκεί την προκήρυξη που καλεί σε κινητοποίηση για τη δίκη. Διαδηλώσεις έγιναν και σε Λάρισα, Χανιά, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πάτρα.