Διεθνή
B. Κύπρος: “Η βούληση στο λαό, όχι στο σαράι”

Φωτό: Γιενί Ντουζέν

Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση διαμαρτυρίας των τουρκοκυπρίων ενάντια στις πολιτικές Τατάρ - Ερτογάν που κάλεσε η Πλατφόρμας «Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» την περασμένη Τετάρτη 20 Οκτώβρη στη βόρεια Λευκωσία. Εκατοντάδες  συμμετείχαν στην πορεία που διέσχισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Ούτε διχοτόμηση, ούτε προσάρτηση, ανεξάρτητη ομοσπονδιακή Κύπρος», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς να την διοικήσουμε», «Η βούληση είναι στο λαό, όχι στο σαράι». 

Η πορεία κατέληξε στη πλατεία Σεραγιού όπου διαβάστηκε η ανακοίνωση των διοργανωτών με την οποία επέκριναν τον Τατάρ ότι εκλέχθηκε πρόεδρος με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας και ότι  η βούληση των Τουρκοκυπρίων δεν λαμβάνεται υπόψη και ότι απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών που προωθεί και τις πολιτικές που τους απομονώνουν από τον έξω κόσμο και τη διεθνή κοινότητα, όπως την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου τροφοδοτούν οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα για τις διασυνδέσεις του Τατάρ και στελεχών της συγκυβέρνησης με τη μαφία, και η βαθειά οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τους τουρκοκύπριους τα τελευταία χρόνια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε από 12.649  δολάρια που ήταν το 2005, σε 10.055 δολάρια σήμερα. Το βιοτικό επίπεδο του κόσμου έπεσε τον τελευταίο χρόνο κατά 21% ενώ τα χρέη στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 42%. Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ η αξία της Τουρκικής Λίρας κατρακυλά και έφτασε να αντιστοιχούν 11 Τουρκικές Λίρες (ΤΛ) με ένα ευρώ, που είναι ιστορικά το πιο χαμηλό, κάτι που επιδεινώνει ακόμη περισσότερη την οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ανακοίνωση των διοργανωτών της διαμαρτυρίας ότι: «Κάθε μέρα που περνά, αυξάνονται οι άνθρωποι που αγοράζουν από τον χασάπη 10 ΤΛ  κιμά, και βάζουν βενζίνη 15-20 ΤΛ». Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εταιρίες να αγοράζουν καύσιμα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις και τεράστιες ουρές έξω από τα πρατήρια.

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων με τη σειρά τους τροφοδοτούν και επιδεινώνουν την πολιτική κρίση. Η Βουλή δεν κατάφερε ακόμη να εξασφαλίσει απαρτία και να συνεδριάσει για να καθορίσει την ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στον αέρα. Νέα απόπειρα συνεδρίας προγραμματίζεται για την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν αφού καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και νέα σκάνδαλα και η οικονομική κρίση επιδεινώνεται. Αντιδράσεις προκαλεί και η προσπάθεια του Τατάρ να παραχωρήσει χιλιάδες υπηκοότητες για να αλλάξει την βούληση του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές.

Η πλατφόρμα δηλώνει ακόμη ότι «η μόνη λύση που είναι εφικτή και μπορεί να οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον, είναι η ομοσπονδία» και πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να υπάρξει η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, Διζωνική, Δικοινοτική με πολιτική ισότητα».  

Σε  αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να πιέζουν τον Τατάρ και το δήλωναν ξεκάθαρα με το σύνθημα: «Ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει». 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς σαν ελληνοκύπριοι. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει και στο νότο ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers που φέρουν το δικηγορικό γραφείο Νίκου Ανασταστιάδη, που τώρα το διαχειρίζονται οι κόρες του, να εμπλέκεται σε υποθέσεις για φοροαποφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ήδη το ΑΚΕΛ, που για πρώτη φορά βάζει και επίσημα θέμα παραίτησης του Αναστασιάδη, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε μεγάλη κινητοποίηση για το Σάββατο 30 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.  Η Εργατική Δημοκρατία συμμετέχει και στηρίζει αυτή την πορεία διαμαρτυρίας.

Ντίνος Αγιομαμίτης