Εργατικό κίνημα
Δικηγόροι: Στροφή αριστερά με τους νέους μπροστά

28/11, εκλογές ΔΣΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Δυνατό ρεύμα προς τα αριστερά δείχνουν τα αποτελέσματα στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης σε ανάρτησή του: 

«Τα χτεσινά αποτελέσματα στις εκλογές του ΔΣΑ θα τύχουν συλλογικών επεξεργασιών και αναλύσεων. Εγώ θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τις χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που μίλησαν μαζί μας, συζήτησαν τις θέσεις και το πρόγραμμά μας και βέβαια τους 1826 που μας ψήφισαν στην προεδρική κάλπη και τους 1219 που μας ψήφισαν στην κάλπη των συνδυασμών. 

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτόγνωρα: 15% στην κάλπη του προέδρου και 10% στους συνδυασμούς, για την «εκτός των τειχών» αριστερά, καθώς η Εναλλακτική Παρέμβαση έχει υπερτριαντάχρονη παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα των δικηγόρων. Είναι μεγάλα ποσοστά και για τα δεδομένα όλης της μεταπολιτευτικής αριστεράς, και σίγουρα τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες.

...Στις κάλπες από το 27ο μέχρι το 40ο τμήμα, στα τρία εκλογικά κέντρα του Τιτάνια, του Προμηθέα και του ΒΕΑ, δηλαδή στα μητρώα από 32000 έως 41700 [όπου ψήφιζαν οι νέοι δικηγόροι] σημειώθηκε μια τεράστια ανατροπή με την προεδρική υποψηφιότητα της Εναλλακτικής να βγαίνει πρώτη, με ποσοστό 21,9% (855 ψήφους) αφήνοντας δεύτερη την υποψηφιότητα του Δ. Αναστασόπουλου (21,4% και 835 ψήφους) και τέταρτη την υποψηφιότητα του Δ. Βερβεσού (17,8% και 698 ψήφους). Ταυτόχρονα, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η υποψηφιότητα της Εναλλακτικής ήταν καθαρά και σταθερά τρίτη, δείχνοντας την απήχησή της σε όλο το δικηγορικό σώμα».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μας μεταφέρει ο Μπάμπης Κουρουνδής από τη Θεσσαλονίκη:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων-Συνεργαζόμενοι πήρε 268 ψήφους (ποσοστό 7%) για το Διοικητικό Συμβούλιο και έβγαλε δύο έδρες και 307 ψήφους (ποσοστό 8%) στην κάλπη του προέδρου. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 100 και 130 ψήφους αντίστοιχα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017. 

Η συνέχεια της μάχης για εμάς δεν είναι στον δεύτερο γύρο όπου θα αναμετρηθεί ο τωρινός πρόεδρος που έδωσε απλόχερα τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον αυθεντικό εκλεκτό της ΝΔ. Είναι στους αγώνες των μαχόμενων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στη σύνδεση με τους ταξικούς αγώνες, στις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Με τον αέρα που μας δίνει η ενίσχυση του ριζοσπαστικού ρεύματος στις εκλογές και το φανταστικό αποτέλεσμα των συντρόφων μας της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής ανατροπής στην Αθήνα, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι πρώτοι σε σταυρούς οκτώ υποψήφιοι της παράταξης που θα μας εκπροσωπήσουν σε ετήσια βάση στο νέο ΔΣ θα είναι οι Βασίλης Τσιγαρίδας, Γιώργος Λογοθέτης, Έλλη Μέλλιου, Δημήτρης Πλιακογιάννης, Δήμητρα Λάτσιου, Ευκλείδης Μακρόγλου, Θάνος Παπαδόπουλος και Άννα-Μαρία Κατσιμένη».