Εργατικό κίνημα
50 χρόνια ΣΕΚ: Κοινή υπόθεση όλων των χώρων

25/11, Η Α.Ερωτοκρίτου (αριστερά) και η Β.Κανελου στην εκδήλωση στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Φωτό: Χρίστος Αργύρης

Ολοκληρώθηκε αυτή τη βδομάδα ο γύρος των εκδηλώσεων για τις “Πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ” σε εργατικούς χώρους και σχολές. 

“Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/11 στο νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς έδειξε πως αυτές οι εκδηλώσεις δυναμώνουν τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και το βάρβαρο σύστημα που υπηρετεί” μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο που συμμετείχε στη συζήτηση. 

“Η Βασιλική Κανέλου, συμβασιούχος εργαζόμενη με το πρόγραμμα 4000 του ΟΑΕΔ μίλησε για το πώς το ΣΕΚ, από την πρώτη στιγμή που προσλήφθηκε το 2016 σαν συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο, συνδέθηκε μαζί της μέσα από το Συντονιστικό Νοσοκομείων με αιχμή τη μάχη για τη μονιμοποίηση. Περιέγραψε πώς έχοντας περάσει μια μεγάλη περίοδο ανεργίας, δεν πίστευε ότι θα παραμείνουν στη δουλειά περισσότερο από ένα χρόνο. Και πώς αυτό έγινε πραγματικότητα, μετά την πρωτοβουλία του Συντονιστικού για ανοιχτή σύσκεψη συμβασιούχων και την κινητοποίηση που έγινε. Το ότι από τότε μέχρι σήμερα παραμένουν στη δουλειά χωρίς ούτε μια μέρα ανεργίας είναι επιτυχία του Συντονιστικού και του ΣΕΚ, είπε. Και συνέχισε τονίζοντας πως κομμάτι αυτής της επιτυχίας είναι η πρόσφατη εγγραφή των συμβασιούχων ΟΑΕΔ στο Σωματείο κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρνούνταν για χρόνια να τους εντάξουν. 

Οι αγωνιστές/ίστριες του ΣΕΚ και της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή επέβαλλαν ότι θα μπορούν να είναι ισότιμα μέλη του Σωματείου και να παλεύουν με καλύτερους όρους.

Μίλησε συνολικά για τη δράση του ΣΕΚ, για το πολιτικό κριτήριο και τα αντανακλαστικά του, που το φέρνουν να πρωτοστατεί σε όλα τα μέτωπα. Κλείνοντας κάλεσε στην κεντρική εκδήλωση στον Πανελλήνιο στις 5/12 και στη συνέχιση του αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας.

Από την πλευρά της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, επικουρική γιατρός, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων ξεκίνησε με την απεργία της 1ης Δεκέμβρη στα νοσοκομεία, μια μάχη για την οποία το ΣΕΚ και το Συντονιστικό Νοσοκομείων προσπαθούν να ξεσηκώσουν όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Αυτός ο προσανατολισμός, στις απεργίες και τη δύναμή τους, είναι το χαρακτηριστικό των 50 χρόνων του ΣΕΚ, είπε. Και έκανε μια αναδρομή στο ρόλο του κόμματος σε κάποιες από τις πιο μεγάλες στιγμές του κινήματος από το Πολυτεχνείο και τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. 

Μέσα από τη συζήτηση, περισσότεροι εργαζόμενοι/ες δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση στον Πανελλήνιο, έκφρασαν τη διάθεσή τους να απεργήσουν την 1η Δεκέμβρη αλλά και να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στις εκλογές του Σωματείου” είπε ο Χ. Αργύρης.

Την ίδια στιγμή εξελισσόταν  συζήτηση στην Σχολή Καλών Τεχνών με ομιλητή τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο, εκ μέρους του ΣΕΚ. “Συζητήσαμε πάνω στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας  της επαναστατικής αριστεράς στη Ελλάδα και στο κρίσιμο ζήτημα του πώς μεταφράζεται αυτή η εμπειρία και η ιστορία στους αγώνες του σήμερα”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής στην ΑΣΚΤ. “Σκοπός της εκδήλωσης μεταξύ άλλων ήταν να μεγαλώσουμε τη συμμετοχή από τη σχολή μας στο μονοήμερο στις 5/12 και έχουμε αρκετούς συμφοιτητές να βρούμε στην τελική ευθεία”. 

Δύναμη

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην ΑΑΔΕ. “Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου δέκα συνάδελφοι που άκουσαν τις ομιλίες του Γιώργου Ρόδη, Γ.Σ. ΠΟΕ-ΔΟΥ, και του Τάσου Αναστασιάδη από το ΣΕΚ”, μας μετέφερε ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΑΑΔΕ. “Ο Γιώργος Ρόδης αναφέρθηκε στις επιθέσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση με τον νόμο Χατζηδάκη, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς των διαδηλώσεων κτλ. και τον ρόλο που έχει παίξει η επαναστατική Αριστερά, και ειδικότερα το ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγυη σε αυτά τα μέτωπα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τους αγώνες της η εργατική τάξη μπορεί να δείχνει τη δύναμη της απέναντι σε αυτούς που θέλουν να την κάνουν να νιώθει αδύναμη και μικρή και τόνισε πως η επαναστατική αριστερά έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει σε αυτή την αναμέτρηση στο τώρα και μέσα στα ίδια τα συνδικάτα. Στις επιθέσεις που βιώνουμε μέσα στον εργασιακό μας χώρο αναφέρθηκε η Ρούλα, ενώ η Μαρία άνοιξε το ερώτημα για το πώς μπορούν οι αγώνες μας να κερδίζουν. Από την πλευρά μου αναφέρθηκα στον ρόλο που έχουμε παίξει στο σωματείο για να βγουν οι γενικές συνελεύσεις και οι απεργίες του τελευταίου διαστήματος”, μας είπε ο Νίκος. 

Την επόμενη μέρα σειρά είχε το Βυζαντινό Μουσείο όπου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαζομένων από τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου. “Συζητήσαμε για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ όχι απλά σαν μια επετειακή στιγμή αλλά επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει βασικά πράγματα όπως η πανδημία”, μας είπε ο Θωμάς Κατσαρός, συντηρητής αρχαιοτήτων του μουσείου. “Το ζήτημα που μας απασχόλησε είναι πώς συνδέουμε αυτό το γενικότερο πλαίσιο με τον αγώνα ενάντια στη διάλυση των αρχαιολογικών συλλογών των μουσείων της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψήφισε εν μέσω πανδημίας για τον πενηντάχρονο δανεισμό αρχαιοτήτων -με πιθανή παράταση άλλα 50 χρόνια που σημαίνει πως τα ιδρύματα θα περάσουν αρχικά σε ένα καθεστώς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και στη συνέχεια στα χέρια των ιδιωτών, ξεπουλώντας τον αρχαιολογικό τους πλούτο. Συζητήσαμε όμως και το πώς αυτός ο δικός μας αγώνας σχετίζεται με τη μάχη ενάντια στην πολιτική του ρατσισμού, συνέπειες της οποίες είδαμε με την δολοφονία του 18χρονου ρομά Νίκου Σαμπάνη και τον θάνατο της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι”.

Ενωτική δράση

Την Δευτέρα 29/11 εκδήλωσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Αγία Όλγα στην Αθήνα. “Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Ιπποκράτειο έδειξαν ενδιαφέρον τόσο για την ιστορική αναδρομή που έκανα μέσα από την εισήγηση για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ, όσο και για τον ρόλο που έχουμε παίξει μέσα από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων στο μέτωπο της Υγείας, τόσο για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων όσο και τώρα ενάντια στις αναστολές-απολύσεις”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο νοσοκομείο και μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ. 

“Στην εκδήλωσή μας συμμετείχαν για πρώτη φορά συναδέλφισσες από το διοικητικό προσωπικό. Η εισήγηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Συντονιστικό Νοσκομείων μέσα στην καραντίνα, ξεκινώντας από τις 7 Απρίλη 2020 μέχρι και τώρα και την αντίληψη που έχει το ΣΕΚ για την ανάγκη ενωτικής δράσης των εργατών στον δρόμο και τους χώρους δουλειάς ώστε να μπορούμε να κερδίζουμε”, μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγ. Όλγα. “Στην ερώτηση συναδέλφισσας για το αν οι εργαζόμενοι έχουν πραγματικά τη διάθεση να ρίξουν τη ΝΔ ή αν ενδιαφέρονται κυρίως για τις Βlack Fridays θυμίσαμε από την πλευρά μας πως, όποτε δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να παλέψει, αυτός δείχνει την οργή του και τη διάθεσή του να το κάνει. Συζητήσαμε πάνω στο παράδειγμα του ελληνικού #metoo ιδιαίτερα στο χώρο της Τέχνης και για το ρόλο που έπαιξε το σωματείο των ηθοποιών και θυμίσαμε την σημασία που είχε η πρωτοβουλία του ΣΕΚ για την μετατροπή της 8 Μάρτη πριν από τρία χρόνια σε μια απεργιακή ημέρα”.

Την ίδια μέρα τα μέλη του ΣΕΚ στη Φιλοσοφική συζήτησαν με τον Λέανδρο Μπόλαρη για την σημασία του μονοήμερου “μέσα σε μια περίοδο που δίνουμε μάχες και ετοιμαζόμαστε για νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της Κεραμέως”, μας είπε η Λείρυα Μπέκα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής. “Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τις συζητήσεις μας με την υπόλοιπη Αριστερά ήταν η ιστορική αναδρομή που έκανε ο Λέανδρος πάνω στην ιστορία του ΣΕΚ και της Αριστεράς στην Ελλάδα”. 

Η τελευταία εκδήλωση για τα 50χρονα πραγματοποιήθηκε στο χώρο ανάπαυσης βαριάς συντήρησης του Μετρό την Τρίτη 30 Νοέμβρη καθώς η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.