Εργατικό κίνημα
ΠΝΟ: Απεργία 10-11 Δεκέμβρη

11/11, Aπεργιακή συγκέντρωση ναυτεργατών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωράει με ομόφωνη απόφαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στις 10 και 11 Δεκέμβρη με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις. 

Παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των κερδών των εφοπλιστών τα τελευταία χρόνια, οι ναυτεργάτες δεν είδαν αυξήσεις στους μισθούς, αλλά κομμένα επιδόματα, παραβιάσεις στα ωράρια και τις ΣΣΕ, χτυπήματα στα κοινωνικο-ασφαλιστικά τους δικαιώματα και αντεργατικούς νόμους όπως του Χατζηδάκη, που αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο την ασυδοσία και την τρομοκρατία των εργοδοτών. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση έδωσε εκατομμύρια στους εφοπλιστές, με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή για απόκρυψη κρουσμάτων και έλλειψη μέτρων προστασίας εις βάρος της υγείας των Ναυτεργατών.

Πρόκειται για τη συνέχεια του αγώνα από την προηγούμενη 48ωρη απεργία στις 10-11/11. Παρά την καθολική συμμετοχή που είχε τότε σε όλα τα λιμάνια της χώρας που βράζουν από αγανάκτηση, η ηγεσία της ΠΝΟ αποφάσισε να μην συνεχίσει την απεργία προς ένδειξη καλής θέλησης προς την αντίπαλη μεριά της διαπραγμάτευσης, την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, οι οποίοι -προφανώς χωρίς την απεργιακή πίεση- παρέμειναν αδιάλλακτοι στο να μην παραχωρήσουν τίποτα. Αυτή τη φορά χρειάζεται οι από τα κάτω να επιβάλλουν ότι θα πάνε σε μια απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη. Σε συντονισμό με τους απεργούς της COSCO, έχουν τη δύναμη να γίνει το λιμάνι των εργατών και όχι των αφεντικών, στον Πειραιά και παντού.