Καταπίεση και απελευθέρωση
20/11 - Ημέρα Τρανς Μνήμης

21/11/21, Θεσσαλονίκη. Σιωπηλή πορεία τρανς μνήμης. Φωτό: GR Times

375 δολοφονίες τρανς ατόμων καταγράφηκαν παγκοσμίως από την 1/10/2020 μέχρι τις 30/9/2021. Η 20η Νοέμβρη είναι η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, για την οποία το ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, όπου και παρουσίασε για άλλη μια χρονιά το βαρύ τίμημα της τρανσφοβίας. 

Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο γενικός γραμματέας του ΣΥΔ Κ. Μελικέρτης ο πραγματικός αριθμός των δολοφονιών είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς σε κάποιες χώρες δεν γίνονται καταγραφές, ή τα τρανς άτομα δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΣΥΔ το 58% των δολοφονημένων τρανς εργάζονταν στο σεξ, ενώ στην Ευρώπη το 43% ήταν μετανάστες. Η φετινή εκδήλωση του ΣΥΔ ήταν αφιερωμένη στην πρόεδρο του Σωματείου, Μαρίνα Γαλανού, που έφυγε από τη ζωή στις 8/10.

  • Η Άννα Απέργη, διευθύντρια του ΣΥΔ, αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί 19 περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος τρανς ατόμων από τη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την πανδημία. Όπως επισημαίνει, κακοποιητικές συμπεριφορές και εμπόδια αντιμετωπίζουν ακόμα και τα τρανς άτομα που έχουν κάνει μεταβολή των επίσημων στοιχείων τους, καθώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού βγαίνουν με τα παλιά στοιχεία τους!
    Το πρόβλημα βέβαια είναι θεμελιακό, καθώς όλο αυτό το καθεστώς ελέγχων και περιορισμών έχει σαν αποτέλεσμα να οξύνονται οι ήδη μεγάλες διακρίσεις σε βάρος των τρανς ατόμων που δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους. Κι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει κραυγαλέα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θέλει δυνατό ΕΣΥ και όχι καταστολή.