Η Αριστερά
50 χρόνια ΣΕΚ: Όλοι/ες την Κυριακή στον Πανελλήνιο

Με το μονοήμερο εκδηλώσεων στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελλήνιου (Ευελπίδων 2, Πεδίον του Άρεως) κορυφώνεται η καμπάνια γιορτασμού των 50 χρόνων του ΣΕΚ. Μετά από σχεδόν δύο μήνες εκδηλώσεων σε γειτονιές και εργατικούς χώρες σε πολλές πόλεις της χώρας, όλοι και όλες όσοι συμμετείχαν και πολλοί ακόμα δίνουν ραντεβού για την Κυριακή 5 Δεκέμβρη.

Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει η προβολή της ταινίας “50 χρόνια αγώνες” που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Η ταινία που επιχειρεί να ξαναζωντανέψει αυτά τα 50 χρόνια αγώνων περιλαμβάνει συνεντεύξεις ιδρυτικών μελών του ΣΕΚ, πρωταγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και των μαχών του κινήματος που ακολούθησαν σε όλα τα μέτωπα τόσο ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις όσο και ενάντια στον φασισμό, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Μέσα από την αναπαραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών εικόνων παράλληλα με την προβολή της πορείας των εντύπων και του υλικού της ΟΣΕ και αργότερα του ΣΕΚ εξιστορεί την πενηντάχρονη πορεία για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό, πάντα υπό το άκουσμα μουσικών που σημάδεψαν την κάθε περίοδο.

Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει η πρώτη συζήτηση (1μμ) με θέμα “Για ποιά κοινωνία παλεύουμε” όπου θα μιλήσουν η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, η Christine Buchholz, από το Marx21 στη Γερμανία, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Ζώτος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός, ιστορικός και ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη.

Στο διάλειμμα μετά το τέλος της πρώτης συζήτησης, στις 3μμ, θα υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς μέσα στον χώρο του γηπέδου την πλούσια έκθεση 180 φωτογραφιών, αφισών και πρωτοσέλιδων των εντύπων της ΟΣΕ και του ΣΕΚ που θυμίζουν μάχες όπως αυτές της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, απεργιών της Μεταπολίτευσης, της απεργίας της ΕΑΣ, της Γένοβας, του αντιπολεμικού κινήματος και πολλών άλλων παλιότερων και πιο πρόσφατων σημαντικών στιγμών. Την έκθεση θα συμπληρώνει συλλογή φωτογραφιών της ρώσικης επανάστασης καθώς και αφίσες με έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας.

Στο χώρο θα βρίσκεται και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με τις πάνω από 100 εκδόσεις του, με την πλούσια εκδοτική συλλογή του 2021 να κλείνει με το βιβλίο “50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό” που θα παρουσιαστεί στο μονοήμερο. Εκεί θα είναι και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω με ολόκληρη τη σειρά των 149 τευχών του.

Στις 4μμ θα ξεκινήσει η δεύτερη συζήτηση “Για την Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού”. Ομιλητές και ομιλήτριες θα είναι οι Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, τέως ευρωβουλεύτρια, Άλεξ Καλλίνικος, από το SWP-Βρετανία, απεργοί από την efood και την COSCO, Άννα Τσινίκα, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠ-ΕΡΤ, Κώστας Καταραχιάς, γιατρός και μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Φίλες και φίλοι του ΣΕΚ από άλλες χώρες του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συζήτηση μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με τον Πανελλήνιο.

Τον γιορτασμό θα ολοκληρώσουν με μια ιδιαίτερη συναυλία οι Jazzmatazz και οι Blue John & The Steamboats (feat Yannis Kassetas). Οι Jazzmatazz -Παύλος Κατσιβέλης, κιθάρες, φωνητικά, Μαρία Βασιλοπούλου, φωνητικά, οργανάκια, Διονύσης Κώνστας, τύμπανα, κρουστά- θα παίξουν «εργατικά τραγούδια με αμερικάνικη προφορά» και τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους “Αρκετά καλά τραγούδια”! Αμέσως μετά, σε μία μοναδική σύμπραξη για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ, ο Blue John (φωνή, φυσαρμόνικα, κιθάρα) και οι Steamboats -Πάνος Γιώτης Svobotnik, ηλ. κιθάρα, Βασίλης Παπασταμόπουλος, μπάσο, Λέανδρος Φράτνικ, τύμπανα- θα φιλοξενήσουν στη σκηνή τον καταξιωμένο σαξοφωνίστα και συνθέτη Γιάννη Κασσέτα για μια ανεπανάληπτη blues funk βραδιά. Μια δυνατή γεύση από Mississippi και Chicago blues παντρεμένα με μια έντονη δόση από funk και soul στοιχεία από τα 70’s.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα μάς καλεί όλες και όλους να δώσουμε το παρών στο γήπεδο του Πανελλήνιου για να γιορτάσουμε μαζί τα 50χρονά του. Για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μαζί τις μάχες που έρχονται απέναντι στη μισητή κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, καταπίεση και κλιματική καταστροφή σε όλο τον πλανήτη. Να δυναμώσουμε τη φωνή της επανάστασης και την προοπτική του σοσιαλισμού.