Καταπίεση και απελευθέρωση
Aντίσταση στη σεξιστική βία

25/11, πλ.Κλαυθμώνος. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων ήταν οι φετινές διαδηλώσεις της 25 Νοέμβρη, διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα γυναικείων οργανώσεων, συμμετείχαν πλήθος οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ στη συγκέντρωση καλούσε και η ΑΔΕΔΥ.

Με δικό της δυναμικό μπλοκ συμμετείχε η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη που μετά το τέλος της διαδήλωσης σχολίασε: «Η πιο μαζική διαδήλωση στις 25 Νοέμβρη ενάντια στη βία κατά των γυναικών ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας! Η δυναμική της πάλης ενάντια στο σεξισμό είναι φανταστική και μπορεί να φέρει νίκες και ανατροπές. Η ΚΑ8Μ ανέδειξε τα ζητήματα των επιθέσεων στο δικαίωμα στην έκτρωση, τις ρίζες του σεξισμού και την εναλλακτική μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης. Επόμενος σταθμός η απεργία στα δημόσια νοσοκομεία την 1η Δεκεμβρίου». 

Στην ίδια τη διαδήλωση μοίρασε μαζικά την προκήρυξή της, στην οποία ανάμεσα σε άλλα τονίζει τα αιτήματα που βάζει και μπορεί να κερδίσει το εργατικό κίνημα για την αντιμετώπιση της σεξιστικής βίας: «Να ανατραπούν οι αντεργατικοί και αντισυνδικαλιστικοί νόμοι που δίνουν άπλετη εξουσία στα αφεντικά και με την ατιμωρησία στρώνουν τον δρόμο σε παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις. Να σταματήσει η επισφαλής εργασία των γυναικών που τις κρατά δέσμιες λόγω οικονομικής ανασφάλειας στους κακοποιητές. Να μονιμοποιηθούν όλες και όλοι οι συμβασιούχοι και να παρθούν πίσω οι αναστολές με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, ξενώνες φιλοξενίας αρκετούς και κατάλληλα στελεχωμένους, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ».

Μαζική ήταν και η κινητοποίηση στα Χανιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη «συμμετείχαν ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη - Χανιά, το ΝΑΡ/νΚΑ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ)». Για τη διαδήλωση στον Βόλο, το ΣΕΚ Βόλου αναφέρει: «Πλήθος αντισεξιστικών συνθημάτων ακούστηκαν, με το "Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία" να είναι από τα πιο ηχηρά και γεμάτα οργή». Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων και οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά, η τραγική επικαιρότητα αυτής της μάχης φάνηκε ξανά, με μια ακόμα γυναικοκτονία να λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Ένας 48χρονος άνδρας παρουσιάστηκε στην αστυνομία λέγοντας ότι σκότωσε τη γυναίκα του. Η αιτία που επικαλέστηκε (ότι τον απατούσε) επιβεβαιώνει ότι το αίμα του 14ου θύματος γυναικοκτονίας μέσα στη φετινή χρονιά, βρίσκεται και στα χέρια όσων εφαρμόζουν τις σεξιστικές πολιτικές. Η αναβίωση με κάθε τρόπο από την ΝΔ των ιδεολογημάτων της γυναίκας-μητέρας-νοικοκυράς είναι που δημιουργεί την ιδεολογία ότι η γυναίκα είναι «ιδιοκτησία» του άντρα και κάνει έναν κακοποιητή να πιστεύει ότι έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω της αν δεν του είναι «πιστή». Αυτή η πολιτική και το ιδεολόγημα που δημιουργεί πολλαπλασιάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων -ενώ ταυτόχρονα η διάλυση των εργασιακών σχέσεων δυσκολεύει τα θύματα να φύγουν από μια κακοποιητική σχέση.

Διεθνώς

Πάνω από 100.000 διαδήλωσαν σε πανιταλικό συλλαλητήριο στη Ρώμη με κάλεσμα της συλλογικότητας Non Una Di Meno (Ούτε μία λιγότερη). Τα πλακάτ των διαδηλωτριών/ών, πέρα από τις στατιστικές για την ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία, ανέφεραν και τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς, καθώς και την οικονομική ανισότητα. Στη Γαλλία, πάνω από 50 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα γύρω από την 25 Νοέμβρη, με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη σεξιστική βία -ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν και το συνδικάτο CGT. Σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ισπανία έγιναν μαζικές διαδηλώσεις για την διεθνή ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ενώ και σε δεκάδες πρωτεύουσες της Λατινικής Αμερικής το κίνημα βγήκε μαζικά στους δρόμους. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.